Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Живот с протези

Живот с протези

Как протезата променя живота Ви?
Поставянето на протеза със сигурност ще доведе до промяна в живота на всеки човек. 
Промените са много по-големи от тези, които човек, преживял наскоро ампутация, може да си представи. 
Възможностите и помощните средства, които осигуряват самостоятелен и нормален начин на живот дори и с ампутиран крайник, са разнообразни. 
Какво може да очаква един човек с ампутиран крайник и какво може сам да направи?

Ампутацията Ви пречи, протезите ще Ви помогнат
Да нямаш или да загубиш един или повече крайници без съмнение е тежка промяна в живота на всеки човек. 
Това води до промяна на мирогледа, промяна при справяне с ежедневните задължения и при общуването с околните. Начинът на живот се променя. Човек трябва отново да се учи да се справя с ежедневните и по-специалните задължения. 
Особено новият придружител на ампутирания – протезата – изисква повишено внимание, изучаване и откриване на нейните възможности. Това преоткриване и „взаимно общуване” изисква време. Но колкото повече време прекарва ампутирания с новия си придружител, толкова по-добре се научава да го цени и желае, и може да разбере неговата помощ. Протезите помагат изключително много, ако са избрани и поставени правилно. Трябва да бъдете активни с тях и да не мислите, че след като бъде поставена протезата, тя от само себе си ще подобри положението Ви.

Вашето обкръжение е от решаващо значение при справяне с новите задължения и предизвикателства. Без подкрепата или поне доброжелателното съчувствие на най-близките, успешната рехабилитация ще бъде изключително трудна, дори и невъзможна. Преди всичко трябва да се справяте със същите ежедневни и специални задължения както преди ампутацията, но сега с един крайник по-малко.

Всъщност трябва наново да изградите връзките си със заобикалящата Ви среда: как се възприемам – как ме възприемат останалите; с какво мисля, че съм полезен – как ме оценяват останалите; какво мисля, че мога да правя – какво правя в действителност. 
В началото тези въпроси звучат отчайващо. Но с течение на времето ще Ви стане ясно, че всичко се оправя или може да се оправи и че стойността Ви като личност не е намаляла, а се е запазила или дори се е увеличила. 
Това се дължи на факта, че изведнъж започвате да оценявате преживявания, на които хората без ампутирани крайници не обръщат внимание. Ясно е, че трябва да се справяте с ежедневието и да вложите много повече усилия и да отделите много повече време за същите задължения.

Този нов начин на живот е труден, но за разлика от преди, днес има високотехнологични протези, които помагат на хората с ампутирани крайници, доколкото е възможно да преодолеят загубата. 
При това си заслужава да се разбере, какви възможности предлагат днес протезите и какво не трябва да се очаква от тях. 
За всички видове ампутации на краката - както за подколенните, така и за бедрените - е валидно, че протезата на крака не може да извършва активни движения. Всяка протеза на крак представлява пасивна система, която реагира само на външно движение и не извършва самостоятелни движения.

Освен това с протезата на крака не можете да имате усещания. 
Натиск, топлина и останалите възприятия на крака не могат да бъдат възстановени.
Също така е важно да знаете, че протезите не могат да бъдат закрепени за тялото постоянно. По принцип сутрин се поставят и вечер се свалят. 
Понякога се налага няколко пъти на ден да поставяте и да сваляте протезата, което е свързано и с допълнителни задължения (измиване на чукана и поддръжка на протезата)

Посетете нашия уеб-сайт http://www.prosthetic-center.net/

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".