За Болница Токуда

МБАЛ “Токуда Болница София” е официално открита на 28 ноември 2006 година като част от международната болнична верига Токушукай Медикъл Корпорейшън с името на д-р Торао Токуда - японски лекар и общественик, депутат в японския парламент, философ и автор на редица книги и публикации. Токуда е първата болница в България със 100% чуждестранна инвестиция.

От 2016 г. Токуда Болница София е част от веригата лечебни заведения Аджибадем Сити Клиник, образувана след придобиването и присъединяването и заедно със Сити Клиник към турската верига Аджибадем.

Мисията на МБАЛ “Токуда Болница София” е да осигури достъп на всеки един пациент, нуждаещ се от съвременна медицинска помощ, до навременно и качествено лечение при опазване на достойнството му и зачитане на индивидуалните му изисквания. Визията на Токуда Болница е да бъде първи избор за болница на българските пациенти и на пациентите в региона, първи избор на високоспециализираните професионалисти в медицината и първи избор на партньор в здравеопазването. Основните принципи на работа в болницата включват непрекъснатост и безотказност на медицинската помощ, поставяне на пациента в центъра на процесите в болничната помощ, забрана на нерегламентираните плащания и зачитане на правата на болните без оглед на тяхната раса, социален статус и вероизповедание.

МБАЛ "Токуда Болница София" предствалява мащабна инвестиция в здравеопазването, каквато България не е имала в продължение на повече от 30 години. Ето защо през 2006 г. болницата печели наградата "Инвестиция на годината", а през същата година й е присъдено и престижното отличие "Сграда на годината" заради съвременния дизайн и проект с мисъл за удобството на пациентите и работещите в него. Година по-късно д-р Торао Токуда е удостоен с най-високото държавно отличие от президента на Р България - Орден "Стара Планина І степен".

Холистичният и мултидисциплинарен подход са основния модел за предоставяне на болнична помощ в Токуда. На този принцип са изградени алгоритмите за комплексно лечение на всички пациенти. Високата квалификация на лекарите и професионалистите по здравни грижи, комфортните условия и модерното оборудване са фундаменталните предпоставки за извършването на редица високоспециализирани и авангардни процедури, които привличат не само пациентите, но и редица специалисти от чужбина, с които лекарите на Токуда постоянно обменят опит и развиват нови дейности. В конгресния център на Токуда всяка година се провеждат над 100 различни практически обучения за специалисти и пациенти. През 2016 г. Токуда Болница София става най-голямата болница в региона, акредитирана от световно признатата акредитационна система JCI (Joint Commission International). Акредитацията гарантира изпълнението на множество политики и стратегии за непрекъснато повишаване на нивото на болничните грижи и сертифицира, че пациентите се лекуват по най-безопасния и отговорен начин.  

Болницата е построена на разгърната площ от над 52 000 кв. м. в южната част на столичния квартал "Лозенец". Тя има 11 етажа, 1 от които подземен. Структурата на болницата е многопрофилна, като се състои от над 30 клиники и отделения, в които са застъпени почти всички медицински специалности. Токуда разполага с три операционни блока, в които са разположени 22 операционни зали.

Всяка година в Токуда Болница София се обслужват средно 274 000 пациенти, 2500 от които са чужденци, извършват се 13 000 операции, раждат се средно 900 деца.

МБАЛ "Токуда Болница София" е носител на още множество отличия:

 • 2008 г. - Награда "Босей - стремеж към звездите" за тотално управление на качеството на JAIKA България
 • 2009 г. - Носител на отличието на Mark Institute за най-добър здравен бранд
 • 2010 г. - Награда на Българска уеб асоциация за най-добър уебсайт в сферата на здравеопазването
 • От 2010 г. насам всяка година Токуда Болница София получава най-висок рейтинг за частна болница от Българска асоциация за закрила на пациента (БАЗП) за високо ниво обслужване и стандарти при спазване правата на пациента 
 • 2012 г. - Награда на БАЗП за цялостен принос в защита на правата на пациентите в България
 • 2012 г. - Награда "Малкият принц" за принос в борбата с аутизм на Минситерство на Здравеопазването на Република България
 • 2013 г. - Награда на Българска уеб асоциация за най-добър уебсайт в сферата на здравеопазването.
 • 2014 г. - Награда на БАЗП за най-добра частна болница в България 
 • 2014 г. - Награда на БАЗП за най-добър медицински център в България 
 • 2015 г. - Награда на WhatClinic за отлична пациентска грижа 
 • 2016 г. - Токуда Болница София е акредитирана от световно признатата акредитационна система JCI (Joint Commission International) 
Акредитиране на "Токуда Болница София" от JCI акредитационната система: 

Вижте още

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".