Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Преглед и прием в Кардиохирургия

Всички прегледи и операции се извършват по НЗОК и са НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНИ и без доплащане, както за самото лечение, така и за използваните материали.

Отделението по Кардиохирургия приема пациенти 24 часа в денонощие без почивни дни.

Отделението разполага с най-модерната и високотехнологична диагностична апаратура. 

Материална база:

 • два модерно оборудвани кабинета
 • ехокардиограф последно поколение
 • 64-срезов скенер
 • ядерно-магнитен резонанс 
 • клинична лаборатория, която е референтен център за България
 • 3 операционни зали, оборудвани с най-модерната апаратура
 • последно поколение машини за поддържане на екстракорпорална циркулация  
 • манипулационна зала за извършване на малки хирургични интервенции - сваляне на конци, плеврална пункция, смяна на превръзки, хирургична обработка на рани
 • отделението по Кардиохирургия работи само с най-висококачествени и доказали се консумативи и импланти на световни лидери - Saint Jude Medical, Sorin, B.Brown, Johnson and Johnson.

Кардиохирургична реанимация оборудвана с 12 легла, както и екип висококвалифицирани реаниматори и сестри, посветени изцяло на грижата на пациентите в острия следоперативен период.

Специалисти:

 • В сектора работят висококвалифицирани кардиолози и кардиохирурзи, чиято цел е да оценят състоянието на пациентите, да извършат цялата необходима диагностика във връзка със заболяването им и да ги насочат за оперативно лечение.

Прием:

 • Болните, които са насочени за кардиохирургична операция, се консултират напълно безплатно, 24 часа в денонощието от нашите специалисти-кардиолози. За целта е необходимо пациентите да предоставят епикризи, резултати от ехокрадиография, диск със запис от инвазивно изследване /коронарография/.
 • Началникът на отделението доц. д-р Димитър Николов всеки делничен ден извършва безплатни консултации за пациенти с установени сърдечно-съдови заболявания и насочени за оперативно лечение. Необходимо е предварително записване на телефони: 02/403 4119 и 02/403 4120.

Нашите кардиолози, които осъществяват консултации: 

 

Д-р Димитър Божинов – кардиолог 

Завършил е медицина през 1990 г. в МУ-Плевен. През 1995 г. придобива първата си специалност „Вътрешни болести”, а втората – „Кардиология”- през 2004 г. Има сертификат „Ехокардиография на експертно ниво – ТЕЕ и Стрес ЕхоКГ”. Започва работа веднага след завършването си в МБАЛ „Света Петка” – Видин, където има 13 г. стаж. През 2003 г. постъпва в УНСБАЛ „Света Екатерина”, където работи 4 години до постъпването си в отделението по „Кардиохирургия” В МБАЛ „Токуда Болница София”.
 

Д-р Тодор Димитров - кардиолог

Завършил МУ-София през 2007 година. От декември 2008 до юни 2009 специализира детска кардиология в НКБ. От юли 2009 е специализант по кардиология в Болница Токуда. От октомври 2009 е част от екипа на Кардиохирургия на Токуда. Притежава Европейски сертификат по трансторакална ехокардиография. Владее английски език. 

  

 

Д-р Христо Христов - специализант кардиология

Завършил е медицина през 2002 г. в МУ-Пловдив. Работил е в Центъра за спешна медицинска помощ - Пловдив и в Клиниката по "Кардиология" в УНСБАЛ "Света Екатерина". В МБАЛ "Токуда Болница София" е от средата на 2007 г.

 

   

Нашите кардиохирурзи, които осъществяват консултации:

 

Доц. д-р Димитър Николов, дм – началник-отделение Кардиохирургия

Д-р Николов е завършил медицина през 1987 година в МУ-София. Има две специалности - "Хирургия" и "Кардиохирургия". Специализирал е в Германия, Съединените щати, Япония. През 1990 година  постъпва в УНСБАЛ "Света Екатерина", където има 17-годишен опит в "Кардиохирургия" и печели конкурс за главен асистент. Последните 2 години в "Света Екатерина" е ръководител сектор "Трансплантология и изкуствени сърца". В МБАЛ "Токуда Болница София" е от април 2007 година и оглавява отделение по "Кардиохирургия" и "Операционен блок" - 2. 

Д-р Николов има множество публикации в българския и международния медицински печат, участвал е в редица научни форуми у нас и в чужбина. Член е на Европейската асоциация по кардиохирургия, Българското дружество по кардиология, Българската асоциация по гръдна и сърдечна хирургия. 
Носител е на отличието "Български лекар" за 2002 година.

През 2010 година придобива магистърска степен по "Здравен мениджмънт".

На 13 януари 2012 придобива ОНС "Доктор по професионално направление "Медицина" в научната специалност "Сърдечно-съдова хирургия" на тема: "Хирургично лечение на нативен инфекциозен ендокардит".

През 2014 и 2015 година е избран в категория "Лекар, на който българите вярват". 

Д-р Пламен Първанов – кардиохирург

Завършил е медицина през 1990 г. в МУ-София. Специалност "Хирургия" придобива през  2000 г., а "Кардиохирургия" - през 2004 г. Бил е на специализация в Texas Heart University, Хюстън, САЩ. Веднага след завършването си започва работа в спешното звено на 28-и ДКЦ. От 1994 до средата на 2007 година е част от кардиохирургичния екип на Националната кардиологична болница. В МБАЛ "Токуда Болница София" е от май 2007 г. През 2013 година придобива магистърска степен по "Здравен мениджмънт". 

Д-р Севдалин Куцаров – кардиохирург

През 1992 г. завършва медицина в МУ-София. Придобива специалност "Хирургия" през 2000 г., "Кардиохирургия" - през 2005 г. Преминал е специализация в Япония и Германия. През 2000 година работи и специализира в Националния сърдечно-съдов център NCVC в Осака, Япония. Има 15 годишен опит в отделението по "Кардиохирургия" на Националната кардиологична болница. В МБАЛ "Токуда Болница София" е от средата на 2007 г. Професионалният му интерес е в областта на клапната хирургия и в тази сфера и редица преминати курсове в Барселона, Милано, Бад Оуенхаузен, Прага и др. През 2013 година придобива магистърска степен по "Здравен мениджмънт".
 

Д-р Ивилин Тодоров - кардиохирург

Завършил е медицина в МУ-София през 2007. В МБАЛ „Токуда Болница София” е от 2007 г. от създаването на отделението по „Кардиохирургия”. Специализира "Кардиохирургия" от 2009 г., а има опит в сферата от 2007 г. В периода 2002 - 2007 година работи като волунтиер в Клиниката по Кардиохирургия на УСБАЛ "Света Екатерина". Има сертификат за Минималноинвазивна клапна хирургия от 2011 г., придобит в Инсбрук, Австрия. Придобива специалност Кардиохирургия през 2014 г. Преминал е курсове и обучение в Лайпциг, Германия и Инсбруг, Австрия.
 

Д-р Асен Келчев - кардиохирург

Завършва медицина през 2004 г. В Медицински университет, София. От 2005 до 2007 г. работи като ординатор в УМБАЛ "Света Екатерина" под ръководството на проф. Чирков и проф. Начев. От 2005 до 2008 г. специализира Хирургия в МБАЛСМ "Н.И. Пирогов" под ръководството на проф. Червеняков. Работи в клиниката по кардиохирургия в Токуда Болница София от откриването й през 2007 г. Придобива специалност Кардиохирургия през 2013 г. Професионалните му интереси са насочени към минимално инвазивната и реконструктивна клапна хирургия, артериална реваскуларизация, хирургично лечение на сърдечна недостатъчност и предсърдно мъждене. Преминал е курсове на обучение в Есен (Германия), Лион (Франция), Нион (Швейцария) и Барселона (Испания).

Член е на:

 • Българската асоциация по сърдечно-съдова и гръдна хирургия
 • Българското дружество по кардиохирургия
 • European Association for Cardio-Thoracic Surgery (EACTS)
 • Cardio-ThoracicSurgery Network (CTS net)

Владее френски и английски език

Д-р Самуил Казаков - кардиохирург

Завършил е медицина през 2003 г. в МУ-София. Работил е като ординатор в УНСБАЛ „Света Екатерина”. В МБАЛ „Токуда Болница София” е от 1 май 2007 г. от откриването на отделението по „Кардиохирургия”. Специализира "Кардиохирургия" от 2009 г., а има опит в сферата от 2004 г. Придобива специалност Кардиохирургия през 2014 г. Професионалният му интерес е областта на минималноинвазивната клапна хирургия и аортна хирургия и има множество преминати курсове в тази област в Лайпциг, Германия, Хаяма Харт Център, Япония, Лион, както и участие в курс по хирургия на ритъмната патология в Прага, Чехия. 

Отделението

Кардиохирургия

Преглед и прием в Кардиох…

Кардиохирургични операции

Минимално-инвазивна сърде…

Уникална операция

Пациентите за нас

Видео

Екип

Новини

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".