Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Как да се подготвим за бременност: начин на живот

Начинът на живот: как да се подготвим за бременност

lifestyle.jpgБременността и раждането са специални моменти в живота на жената, като правилното им протичане зависи от начина на живот.

Трудно е да се каже със сигурност дали лечението на стерилитета ще доведе до бременност, но шансовете за успех нарастват при водене на здравословен начин на живот.

Тютюнопушене 

Двойките, желаещи бременност, трябва да спрат да пушат!

Никотинът уврежда фертилитета при мъжа и жената и да затрудни настъпването на бременност:

  • При жените системното тютюнопушене нарушава кръвоснабдяването на яйчниците, понижава качеството на яйцеклетките и променя свойствата на маточната лигавица.
  • Мъжете-пушачи имат по-лоши показатели относно подвижност и брой, и повече дефектни сперматозоиди в сравнение с  непушачите.

smoking.jpgНикотинът не е единствената токсична съставка. Установено е, че в цигарения дим има над 4000 различни вещества. Между тях са катран, арсен и хидроцианид. Около 43 от тях са определени като канцерогенни. Никотинът свива кръвоносните съдове на матката, което намалява и възможността за имплантация. Успеваемостта на ин витро процедурите при пациенти пушачи е занижена с около 25 %. При тях е удвоен и рискът от спонтанен аборт.

Поради негативното влияние на пушенето върху яйчниците, жените, при които се наблюдава слаб яйчников отговор към стимулации, трябва да спрат пушенето преди лечението и да не приемат заместители като никотинови лепенки, дъвки и др.

Спирането на тютюнопушенето значително подобрява качеството на спермата. Дори при „нормална” спермограма пушачите имат по-висока степен на генетична увреда (ДНК-фрагментация) в сравнение с непушачите.

Пушенето по време на бременност води до раждането на деца с ниско тегло и увеличава риска от аборт.

Алкохол

Има  ли безвредни количества алкохол преди и по време на бременност?

Алкохолът циркулира безпрепятствено в майчиното кръвообращение и през плацентата преминава към ембриона, поради което е противопоказан по време на бременност.

Дневната консумация дори на минимални количества алкохол може да доведе до увреждане на нервната система при детето (нalcohol.jpgарушения в говора и паметта). Обикновено тези деца са хиперактивни и са с понижена концентрация. Редовната употреба на голямо количество алкохол може да причини фетален алкохолен синдром, който се изразява със сериозни нарушения в умственото и физическо развитие и поведенчески проблеми. Такива деца обикновено са с малформации на лицето, бъбреците и сърцето. Кои органи ще бъдат засегнати зависи  от стадия на ембрионалното развитие при приема на алкохол.

Ако желаете дете, трябва да спрете изцяло употребата на алкохол. Органите на детето се развиват в първия триместър на бременността, когато могат да възникнат малформации и функционални нарушения.

Мъжете също трябва да намалят консумацията на алкохол, тъй като големи количества могат значително да намалят качеството и дори броя на сперматозоидите.

Хранене

Специалистите съветват да се променят хранителните навици поне четири месеца преди планирана бременност.

Кога ни е необходима консултация с диетолог?

Като задължителна подготовка за лечение на стерилитета:

  • Менструални нарушения
  • Предменструален синдром
  • Ендометриоза
  • Проблеми с теглото
  • Метаболитни нарушения
  • Проблеми с щитовидната жлеза
  • Ревматоидни заболявания
  • Нарушения в алкално-киселинното равновесие

Стрес

Четири от пет двойки съобщават за стрес в ежедневието си. Стресът представлява отговор на тялото към външни дразнители. Секретират се различни хормони в кръвта, които определят различни реакции (ускоряване на пулса, засилено снабдяване с кислород на мозъка и белите дробове). Стресът е защитна реакция на организма, но когато е продължителен е с негативни ефекти върху здравето и може да доведе до заболявания (високо кръвно налягане, гастрит...).

Причините за стрес са разнообразни. Стресът на работното място може да се дължи на високи изисквания, пренатоварване, страх от безработица и др. Неосъщественото желание за дете засилва стреса в семейството и страха от неуспех.

Стресът не може да бъде измерен. Известно е, че той има влияние върху фертилитета на жената. Ако жената е под силен стрес, овулацията и менструацията могат да липсват. В някои случаи стресовият хормон пролактин удължава месечния цикъл.

Прилагането на понижаващи стреса мерки има положителен ефект върху постигането на бременност.

В ситуации на силен стрес и напрежение се препоръчва консултация с психолог. Методите и техниките за релаксация (като автогенен тренинг, йога, прогресивна мускулна релаксация, хипноза) също подобряват шанса за постигане на бременност.

Не забравяйте, че физическите упражнения и спортът намаляват стреса.

Пишете ни на адрес:  office@vienna-ivf.com

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".