Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Въпроси и отговори

Първи контакт, първо посещение, необходими документи и изследвания.

Кога е препоръчително да се обърнете към нас?

Към специалист по репродуктивна медицина  би трябвало да се обърнете при желание за дете и ненастъпване на бременност. Стерилитетът представлява невъзможност за реализиране на бременност при опити за забременяване   една  година  при жени  до 35 години  и опити в продължение на 6 месеца при пациентки  над 35 години. При някои двойки причината за стерилитета е ясна ( напр. сериозни отклонения в параметрите на  спермограмата-т.нар. мъжки фактор) и тогава не е необходимо да се изчаква този период.

Освен при  безплодие  в семейството, към специалистите от Виена Ин Витро Център може да се насочите при : поликистозен яйчников синдром, нарушения в менструалния цикъл, ендометриоза, миома, отклонения в пубертетното развитие, вродени заболявания на репродуктивния тракт, секреция от млечните жлези, при симптоми на перименопауза и менопауза.

Къде се намира центърът, как да се свържете с нас?

Адресът на Виена Ин Витро Център е:

МБАЛ „Токуда Болница София“, ет.9

Бул. „Никола Вапцаров“ 51Б

Телефони за връзка: +359 2 42 00 279; +359 2 42 00 281

Подготвителна фаза

Колко прегледа са необходими при жената по време на тази фаза?

Обикновено два - един в началото на менструалния цикъл, по време на кървене, когато се назначават противозачатъчни таблетки  и втория - във втората половина менструалния цикъл.

Приемат ли се някакви медикаменти  през тази фаза?

Ако лекарят прецени ще ви предпише противозачатъчни таблетки, които ще трябва да вземате по определена схема.

Необходимо ли е извършването на  изследвания  по време на  подготвителната  фаза?

Да, при жената се взима влагалищен секрет за микробиологично изследване  и  се назначава  вирусологично изследване  за   хепатит В, хепатит С, СПИН, сифилис. Препоръчително е вземане на цервикална  цитонамазка преди процедурата, ако жената няма извършена  последните 6 месеца.

 При мъжа се извършва микробиологично изследване на семенна течност и  вирусологично изследване  за   хепатит В, хепатит С, СПИН, сифилис.   

Контролирана хормонална стимулация на яйчниците

Колко на брой са прегледите по време на стимулацията?

 Обикновено 2  или 3, максимум - 4 прегледа, по време на които се извършват ултразвукови прегледи  и се изследват нивата на определени хормони.

По какъв атипичен начин може да протече Контролираната Овариална  Хиперстимулацията (КОХ)?

Възможни са 2 отклонения: 

1.Незадоволителен яйчников отговор:

При малък брой пациентки яйчниците не отговарят адекватно на приложената стимулация. Оформят се и нарастват само няколко фоликула. В резултат  на това  броят на получените  след фоликуларната пункция яйцеклетки  е възможно да бъде малък, а дори и да не се извадят яйцеклетки. Този факт намалява шанса за успех. В такива случаи се препоръчва спиране на стимулацията и следващ опит или с различен стимулационен протокол или с повишаване дозата на медикаментите. При част от пациентките дори тези мерки не водят до по-добър яйчников отговор.

В случай, че пациентката реши да продължи стимулацията трябва  да се  има предвид, че:    

 • при липса на яйцеклетки след фоликулната пункция процедурата трябва да бъде спряна.
 • ако се получат  само няколко яйцеклетки след  фоликулната пункция, много е вероятно нито една от тях да не се оплоди или ако се оплоди ембрионите могат  да спрат  развитие. Това също води до спиране на процедурата.                                 

2) Свръхстимулация / хиперстимулационен синдром - ОХСС

Стимулацията на яйчниците чрез приложението на хормонални препарати води до развитието на множество фоликули. Този факт  позволява да бъдат извадени по-голям брой яйцеклетки и по-този начин да се повиши шанса за бременност. Дозата на медикаментите за стимулация се определя индивидуално за всяка пациентка. При някои пациентки обаче  се формират прекалено много фоликули, водещи до свръхстимулация (наричана  Овариален или Яйчников хиперстимулационен синдром - ОХСС).

При тази свръхстимулация яйчниците се уголемяват и може да се събере течност около вътрешните органи, особено в корема. Уголемените яйчници  и натрупаната течност в корема могат да причинят  напрежение и в последствие да доведат до болки в корема и затруднение в дишането, особено през нощта. В изключително редки случай ОХСС може да доведе до отстраняване на яйчник.

При повечето случаи симптомите на ОХСС се проявяват след фоликуларната пункция. След  аспирирането на течността от фоликулите, последните се трансформират в т.нар. жълти тела като нарастват по размер и стават малко  по-големи, отколкото преди фоликуларната пункция.

Какви мерки взима Виена Ин Витро център, за да предотврати овариалния хиперстимулационен синдром (ОХСС)? Какво е лечението на ОХСС?

Как може да бъде предотвратен ОХСС?

-Стопиране на ин витро  процедурата преди фоликулната пункция.

-Приложение на т.нар.GnRH-аналог за финално доузряване на яйцеклетките.

-Неосъществяване на ембриотрансфер и замразяване на всички ембриони.

   Какво е лечението на ОХСС?

- Аспириране на събралата се течност в корема.

- Хоспитализация. Понякога е необходимо  пациентката да бъде приета в болница за да се включат системи, подобряващи състоянието. В повечето случаи  когато се налага болнично лечение, то е само за няколко дни. При тежките форми на ОХСС  болничното лечение трае 2-3 седмици.

- Инжектирането на медикаменти за разреждане на кръвта.

- Повишаване приема на течности.

Фоликулна пункция

Болезнена ли е фоликулната пункция?

По време на  фоликулната пункция може да има болезненост, дължаща се на преминаването на аспирационната игла през стената на влагалището. Поради този факт ние извършваме процедурата под анестезия.

Колко време  продължава фоликулната пункция?

В зависимост от броя на формираните при стимулацията фоликули, пункцията продължава между 30 сек. и  5 мин.

Възможно ли е присъствие на придружител по време на фоликулната пункция?

По време на фоликуларната пункция в манипулационната  може да присъства придружител – партньор или близък роднина, като не се разрешава повече от едно лице. Пациентките се чувстват по-добре, когато в този момент до тях има близък човек. Също така при наличие на езикова бариера придружителя е много важен  за контакта между нас и пациентката.

Понякога придружаващите лица  могат да  почувстват неразположение по време на процедурата. В такива случаи те би трябвало  да ни информират предварително, като могат да напуснат операционната по всяко време.

Какви усложнения могат да настъпят  по време на фоликулната пункция?

Дори когато са взети всички предпазни мерки,  при 1 на 1000 фоликуларни пункции е възможно  нараняване на кръвоносни съдове или черва. При такива случаи е необходимо да се извърши хирургична операция с отваряне на корема. Понякога проникването на аспирационната игла през стената на влагалището може да доведе до локално кървене. В повечето такива ситуации спиране на кървенето се постига чрез притискане на мястото с марля или тупфер, като  много рядко има нужда от шевове.

Какво друго трябва да се има предвид преди фоликулната пункция?

Пациентката не трябва да е приемала храна и течности последните 10 часа преди пункцията. Преди пункцията ще бъде извършена консултация от анестезиолог, който ще извърши преглед и ще даде допълнителни препоръки, ако е необходимо.

Как се чувства пациентката след  фоликулната пункция?

След престой от  около 2 часа  в ин витро центъра, пациентката може да напусне центъра с придружител. Нашият съвет е жената да не подписва важни документи и да не шофира следващите 24 часа. Болшинството от пациентките се връщат към нормалния си ритъм на живот на следващия ден.  

Получаване на сперматозоиди

Има ли определени  изисквания преди даване на семенен материал?

Освен половото въздържание от 2-5 дни, е препоръчително деня преди изследването мъжа   да не е  употребявал  алкохол и наркотични вещества. Ако приема системно медикаменти да съобщи за тях на ембриолога.

 Възможно ли е семенният материал да бъде отделен  на друго място, освен в ин витро центъра?

Да, семенният материал може да бъде отделен на друго място – вкъщи, в хотел. При този вариант   контейнера  трябва да бъде донесен в ин витро центъра  до 30 минути след отделянето.

Оплождане на яйцеклетките чрез IVF или  ICSI процедура

Последните часове преди фоликулната пункция яйцеклетките претърпяват крайните  стъпки на узряване. Само зрелите яйцеклетки, намиращи се в метафаза II могат да бъдат оплодени от сперматозоиди. Трябва да се подчертае факта, че не всички яйцеклетки, получени при фоликулна пункция, достигат тази фаза.

Какви методи за оплождане съществуват при ин витро процедура?

A)     Класическо ин витро оплождане (IVF)

При този метод  след отделяне и обработка на семенния материал, изолираните сперматозоиди се прибавят към средата за култивиране на яйцеклетките.  Достатъчен брой сперматозоиди (минимум около 100 000 за една яцеклетка)  достигат яйцеклетката и се прикрепят към нейната обвивка (нар. zona pellucida ). Само един от многото сперматозоидите  навлиза в яйцеклетката и я опложда.

Класическото ин витро  е подходящо при резултати от семенния анализ на мъжа с:

-Достатъчен брой сперматозоиди

-Добра подвижност на сперматозоидите

-Нормална морфология на сперматозоидите

Б) Интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката(ICSI)

Методът представлява  интрацитоплазмено инжектиране на селектиран от ембриолога сперматозоид с добра морфология.  Препоръчва се при  семенна проба с лоши параметри:

-Недостатъчен брой сперматозоиди

-Недобра подвижност

-Лоша морфология на сперматозоидите.

ICSI техниката може да бъде извършена дори, когато в еякулата са налице само единични сперматозоиди.

Важно! Трябва да се има впредвид, че дори когато семенната проба е с  нормални параметри, не може да се гарантира оплождане на яйцеклетките. При някои пациенти яйцеклетките и сперматозоидите  притежават дефекти, водещи до липса на оплождане, но досега не са открити диагностични методи, които да определят причината за неуспешно оплождане.

Култивиране на ембрионите

На кой ден се проверява наличието на оплождане след ин витро  процедурата?

На следващия ден след пункцията  ние проверяваме колко яйцеклетки са оплодени, т.е. наличието на 2 пронуклеуса. Не всички яйцеклетки показват ясни белези на оплождане, затова понякога е необходимо да изчакаме до следващия ден за да установим точния брой на оплодените яйцеклетки.

През какви стадии  минава  най-общо развитието на ембриона?

2-ри ден - многоклетъчен ембрион;

3-ти ден - многоклетъчен ембрион;

4-ти ден - морула;

5-ти ден - бластоцист.

Съществуват ли ясни критерии за подбор на ембриони?

Да, съществуват  ясни критерии за подбор на най-добрите ембриони за трансфер,  но те не дават 100% гаранция за реализиране на бременност. При някои пациентки трансфера на ембриони с много добро качество  не води до настъпване на бременност,  а при други - трансфера на ембриони с недобро качество  води до пълноценна бременност.

Кога се препоръчва култивация на ембрионите до 5-ти ден ( бластоцист култивация)?

В някои случаи на  2-ри или  3–ти  ден ние вече знаем кои ембриони имат висок потенциал. Тогава има смисъл да се направи трансфер на  тези дни.  Когато броят на  наличните ембриони е голям и не е възможна селекция на 3-ти ден,  ние  препоръчваме да бъде продължена  култивацията  до 5-ти ден, за да решим кои ембриони точно да трансферираме.

При всички двойки  ли може да се извърши бластоцист култивация?

Методът има предимство при двойки, чийто  ембриони са с много добро качество.

Ембриотрансфер

Решението относно броя на трансферираните ембриони е от голямо значение.

Какъв е максимално допустимия брой ембриони, които могат да бъдат трансферирани в България  съгласно „Медицински стандарт Асистирана репродукция"?

Не се разрешава  поставянето в маточната кухина на повече от:

 • три ембриона на стадий до компактизация, включително при лица на възраст до 38 години и до два неуспешни предхождащи ембриотрансфера;
 • два ембриона на стадий бластоцист при лица на възраст до 38 години и до два неуспешни предхождащи ембриотрансфера;
 • четири ембриона на стадий до компактизация включително при лица на възраст над 38 години и/или над 2 неуспешни предхождащи ембриотрансфера;
 • три ембриона на стадий бластоцист при лица на възраст над 38 години и/или над два неуспешни предхождащи ембриотрансфера;
 • два ембриона независимо от стадия, когато е извършено подпомагане на излюпването (с химически агент или лазер), при лица на възраст до 38 години и до два неуспешни предхождащи ембриотрансфера;
 • три ембриона независимо от стадия, когато е извършено подпомагане на излюпването (с химически агент или лазер), при лица на възраст над 38 години и над 2 неуспешни предхождащи ембриотрансфера;
 • четири ембриона след криоконсервация и размразяване независимо от стадия;

Каква е успеваемостта  при  трансферирането само на един ембрион?

Извършено е голямо проучване  при пациентки  на възраст под 36 години, които са имали поне 2 ембриона с добро качество. Трансферът  на един ембрион  е довел до 30% реализирани бременности. Когато вторият ембрион е бил замразен и е трансфериран  по-късно в следващ цикъл при 9 от оставащите 70% е настъпила бременност. При ембриотрансфер на 2 ембриона процента реализирани бременности е бил 43%, но 1/3 от тези бременности са били двуплодни. Трябва да  обърнем внимание, че когато имаме един ембрион, той може да не оцелее след процесите на замразяване и размразяване.

Какъв е рискът при многоплодни бременности?

Близнаците се раждат средно три седмици по-рано,  а триплодните бременности  се прекъсват средно шест седмици по-рано в сравнение с едноплодните.

Сравнение между IVF-едноплодни бременности  и IVF-двуплодни бременности:  Във втория случай раждането чрез цезарово сечение е по-често, бебетата се раждат по-рано, имат по-ниско тегло,  имат нужда  по-често от  интензивни неонатологични грижи  и престоят им в интензивен сектор е по-продължителен. 

При триплодните бременности усложненията са още по-големи. От друга страна  при многоплодните  бременности бременността и раждането  са свързани винаги  с риск и причиняват по-голям стрес за майката. Тя трябва да преустанови  работа по-рано и се нуждае от по-чести  медицински прегледи и изследвания по време на бременността.

Кои фактори са от значение за взимане на правилно решение за броя трансферирани ембриони?

Ние препоръчваме трансфер на 1 или 2 ембриона. Решението се взима от пациентите след  като са информирани от ембриолога относно броя оплодени яйцеклетки, броя и качеството на ембрионите.

Ние препоръчваме ембриотрансфер на 1 ембрион когато:

1. Жената е под 37 години

2. Това е първа или втора ин витро процедура за двойката

3. Ембрионите са с добро качество

4. Допълнително 3 или повече ембриона са замразени при тази процедура

5. Пациентката има вече родено дете

6. Има раждане на близнаци

7. Съществува риск от развитие на овариален  хиперстимулационен синдром

8. Пациентката има прекарани операции на матката (миома) или има съпътстващи заболявания (напр. диабет)

При някои двойки може да се обсъди трансфер на повече (3 )ембриона. Препоръчва се на двойки с:

1. Неуспешни предишни ин витро процедури

2. Възраст на жената над 40 години

Трябва да се има в предвид , обаче, че при двойки с недобра прогноза за успех съществува риск от многоплодна бременност.

Замразяване

Замразяване на ембриони

При наличие на по-голям брой ембриони с добро качество след трансфера, ние препоръчваме оставащите ембриони да бъдат замразени. Така при евентуален неуспех на този цикъл, те могат да бъдат размразени и транферирани в друг менструален  цикъл. 

Възможно ли е да се извърши замразяване при всяка процедура?

Не винаги оставащите ембриони след  транфера могат да бъдат замразени. Ние препоръчваме да се извърши замразяване когато са налице  2 или повече ембриона с добро качество.

Моля, решете предварително дали желаете да бъдат замразени ембриони (ако  след ембриотрансфера са налице достатъчен брой ембриони с добро качество). В деня на ембриотрансфера ние ще ви информираме дали броя и качеството на ембрионите позволяват замразяване. В редки случаи  ние трябва да изчакаме 2 до 3 дни,  за да можем да ви информираме.

Какъв е потенциалът за развитие след процедура по размразяване?

Не всички ембриони могат да продължат своето развитие след размразяване. Следователно е възможно въпреки, че ембрионите са били замразени да не се осъществи размразен ембриотрансфер. Замразените ембрионите се съхраняват  в сламки  и се поставят по 2 или 3 ембриона в сламка.

Въпроси относно цени и заплащане.

Работи ли Виена Ин Витро Център с Фонда за Асистирана репродукция и НЗОК?

Центърът все още не работи с Фонда за Асистирана репродукция и НЗОК.  След изтичане на регламентираните по закон срокове, очакваме да имаме необходимите договори.

Какви други опции за финансиране на процедурите са възможни?

Виена Ин Витро център съвместно с ОББ предлага безлихвено финансиране на процедурите в рамките на една година. Освен това следните общини имат програми за финансиране на Ин Витро процедури.

Как и кога се извършва заплащането на процедури в центъра?

Заплащането на процедури може да става в брой, с карта или по банков път и се извършва авансово преди започване на хормоналната стимулация.

Какво е включено в цената на лечението чрез Ин Витро / ИКСИ?

В цената на лечението чрез стимулиран Ин Витро цикъл са включени:

 • Ултразвуковите прегледи по време на стимулацията
 • Преглед от анестезиолог
 • Пункция на фоликули под анестезия
 • Обработка на семенната проба
 • Намиране и оплождане на яйцеклетките в Ин Витро лабораторията
 • Култивиране на ембрионите
 • Ембриотрансфер
 • Проследяване на ранна бременност / консултация при негативен резултат

Какво се случва със заплатените средства ако лечението бъде прекратено преждевременно по медицински причини?

Средствата за неизвършените етапи от процедурата се възстановяват на пациентката по банков път. Финансовите условия и точните суми са ясно описани в информираното съгласие, което ще получите преди започване на лечението.

Други Въпроси

Защо центърът носи това име?

Виена Ин Витро Център е част от група от няколко Ин Витро Центъра. Екипите на тези центрове, включително и  този на Виена Ин Витро Център, са  обучени в австрийския център Kinderwunschzentrum Goldenes Kreuz във Виена, Австрия, който е създаден през 2000 год. и междувременно е най-големият ин витро център в страната.

Кога се прилагат допълнителни методи и каква е успеваемостта им?

Всички допълнителни методи се прилагат по препоръка от гинеколозите или ембриозите в центъра и при изявено желание и писмено съгласие от страна на двойката. Препоръката кой метод е уместно да се приложи зависи от специфичния случай.

Кой извършва прегледите и манипулациите във Виена Ин Витро Център?

Проф. Д-р Щромер, Д-р Димитрова и Д-р Сенкова осъществяват консултациите и манипулациите в центъра. Д-р Щромер не е консултант, а като член на българския лекарски съюз може лично да участва в лечебния процес.   

Има ли центърът донорска програма и кой може да стане донор във Виена Ин Витро Център?

Много двойки по медицински причини нямат възможността да имат рожба поради липсата яйцеклетки или сперматозоиди. При тези случаи се ползват клетки на други лица- анонимни донори, които искат да помогнат на хора с такива проблеми. Ако желаете да участвате и Вие в тази благородна кауза моля, обадете ни се - ние ще Ви информираме за условията и начина на протичане на донорската процедура.

Каква е успеваемостта на Центъра?

Виена Ин Витро Център отвори врати  на 16.10.2012 год. и данните са все още недостатъчни. Независимо от това, използването на утвърдени и доказали се от няколко центъра медицински и ембриологични стандарти и методи, както и отдадеността на екипа ни са гаранция, че нашите пациенти ще получат най-добрия шанс за успех.

Каква е вероятността  за успех на лечението чрез ин витро?

12-14 дни след ембриотрансфера се извършва кръвен тест за бременност. При определяне вероятността  за успех трябва да се имат предвид следните факти:

1) Съотношението между броя формирани фуликули и броя извадени яйцеклетки:

За изхода от ин витро лечение съществено значение има броя фоликули, формирани при контролираната овариална  хиперстимулация. Не от всеки фоликул, обаче, може да се аспирира яйцеклетка.  Например, при формиране на 16 фоликула след стимулация, е вероятно да се извадят  около 12 яйцеклетки  при фоликулната пункция. 

2) Съотношението между броя извадени яйцеклетки  и броя зрели яйцеклетки

Към момента на фоликулната пункция  не всички яйцеклетки са зрели, в т.нар.метафаза II. Например от 12 аспирирани яйцеклетки  10 могат да бъдат зрели.

3) Съотношението между  броя зрели яйцеклетки и броя оплодени яйцеклетки

Не всички зрели яйцеклетки  биват оплодени. Този факт се отнася за  IVF и за ICSI. Например от  10 зрели яйцеклетки  8 се оплождат.

4)Съотношението между  броя оплодени яйцеклетки и броя ембриони с нормално развитие

Последващото развитие  на оплодените яйцеклетки варира значително. Не всички ембриони  преминават през нормалните етапи на развитие, като някои от тях спират да се развиват. Например   от 8 ембриона  5 достигат стадий бластоцист, а останалите 3 спират развитие.

5)Съотношението  между нормално развиващи се ембриони  и възможността за замразяване

При наличие на 5 бластоциста 2 от тях могат да бъдат трансферирани , а останалите 3 да бъдат замразени.

Пишете ни на адрес:  office@vienna-ivf.com

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".