Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Лечение на безплодие при нас

Лечение

В Клиника Виена Ин Витро Център ние предлагаме на нашите пациенти различни методи за лечение на стерилитета, утвърдени в Kinderwunschzentrum, Виена, Австрия.  

Нашият екип ще работи в пряка връзка и ще получава пълно съдействие от колегите ни в Австрия, както при избора на точния подход при вашия уникален случай, така и в хода на лечебния процес. 

Ние сме убедени, че непрекъснатото усъвършенстване на нашите познания и умения е обективна предпоставка  за Вашето успешно лечение.

1. Физиология на овулацията и хормонална стимулация

Овулацията е необходимо условие за настъпване на бременност.

Физиологично всеки месец в единия  от яйчниците се формира фоликул, съдържащ яйцеклетка. Фоликулът нараства и достига размери между 18 и 24 милиметра. В резултат на  хормонални стимули от хипофизната жлеза, настъпва спукване на фоликула и изливане в маточната тръба на фоликуларната течност, съдържаща яйцеклетката. Оплождането на яйцеклетката от сперматозоида  се осъществява в разширената част на маточната тръба.

В някои случаи е необходимо извършването на хормонална стимулация:

 1. Налице са заболявяния, при които не настъпва или има нарушения в овулацията.
 2. Вероятността  за забременяване  се увеличава ако  се формират повече от един фоликул, респективно яйцеклетка (т. нар.полифоликуларно развитие). За постигане на този ефект се използват таблетки (напр.Clomiphen citrate или ароматаза инхибитори)или инжекции, съдържащи гонадотропини.

Мониторирането на хормоналната стимулация се осъществява чрез ултразвукови прегледи и проследяване нивата на определени хормони през няколко дни. По този начин се проверява отговора на яйчниците към стимулацията, необходима ли е промяна в дозата на медикаментите или дали не се формират прекалено много фоликули, респ. яйцеклетки. В последния случай риска от многоплодна бременност е по-голям.

В резултат на хормоналната стимулация са възможни следните отклонения:

- при образуването на по-голям брой фоликули има риск от развитието на т.нар. овариален хиперстимулационен синдром

- понякога, въпреки високите дози хормонални препарати, яйчниците не реагират. В тези случаи стимулацията се прекратява и на жената може да бъде предложен нов опит с различен стимулационен план.

2. Проследяване на овулацията и препоръки за  осъществяване на полов контакт

При някои двойки се налага само определяне времето на половия контакт. В този случай необходимо условие са наличие на овулация, проходими маточни тръби и спермограма в норма.

Единият вариант е на спонтанен менструален цикъл, при който жената посещава 2-3 пъти ин витро центъра за проследяване нарастването на фоликула (т.нар. фоликулометрия). Може да се назначи или не медикамент за настъпване на овулацията, след което се препоръчва  на двойката времето за осъществяване на полов контакт. Най-често се  прилага при пациенти, които нямат редовен полов живот или правят опити за забременяване едва от няколко месеца.

Втората възможност за контролиран коитус е след стимулация на яйчниците с таблетки или инжекции (гонадотропини). При достигане определен размер на фоликулите, също се назначава медикамент за подпомагане на овулацията и се  таймира времето за полов живот. Този вариант се практикува често при пациентки с нарушения в овулацията - напр. PCOS пациентки.

3. Вътрематочна инсеминация

Инсеминацията може да бъде със сперматозоиди на партньора или с донорски сперматозоиди. Инсеминацията с партньорски сперматозоиди се препоръчва в случаи на леки до умерени отклонения в параметрите на спермограмата.  Методът се прилага и би могъл да доведе до реализиране на бременност ако са налице намаление в броя и подвижността на сперматозоидите, по-голям процент сперматозоиди с отклонения в морфологията или наличие на антиспермални антитела. При жената изискване са проходими маточни тръби.

Съгласно Медицинския стандарт „Асистирана репродукция“, за да бъде извършена инсеминация са необходими  предварително определени изследвания при мъжа и жената. 

Инсеминацията може да бъде цервикална, влагалищна, вътрематочна.

Най-често се прилага  вътрематочната инсеминацията. Тя се осъществява около времето на овулация. След обработка на семенната проба, сперматозоидите се инжектират чрез тънък катетър директно в кухината на матката. Манипулацията се извършва на гинекологичен стол, не е болезнена и трае само няколко минути. Няма специални изисквания преди и след инсеминацията, не е необходима почивка след нея и не се нарушава ежедневния ритъм. По преценка се назначават медикаменти за поддръжка на лутеалната фаза и се определя  деня за теста за бременност.   

Инсеминацията може да бъде извършена или на спонтанен цикъл или след провеждане на стимулация с таблетки или инжекции.

Инсеминация при естествен менструален цикъл

При този вариант се провеждат 2-3 ултразвукови прегледа на жената, като се проследява темпа на нарастване на фоликула. За по-точно определяне датата на инсеминация, ако е необходимо, се назначават допълнително хормонални изследвания. При някои пациентки, напр. при които е установено задържане на неспукан фоликул в лутеалната фаза в предишни цикли, 36-48 часа преди инсеминацията се назначава инжекция за предизвикване на овулацията.

Инсеминация при стимулиран менструален цикъл

Стимулацията за инсеминация може да бъде осъществена чрез таблекти (напр. съдържащи Clomiphen citrate, ароматаза инхибитори) или инжекции - гонадотропини. Провеждат се ултразвукови прегледи и хормонални изследвания за проследяване яйчниковия отговор и маточната лигавица към медикаментите. Назначава се инжекция за предизикване на овулацията. След деня на инсеминацията ако е нужно се провежда допълнителен преглед и се предписва терапия за поддръжка на лутеалната фаза.

Получаване на сперматозоиди

В деня на инсеминацията ние се нуждаем от семенна проба. Отделянето на семенния материал може да стане в специална манипулационна в нашия ин витро център или на друго място - вкъщи, в хотел. Във втория случай пробата трябва да бъде донесена от мъжа до 30 мин. и да бъде съхранявана близо до тялото. Половото въздържание трябва да е между 2-5 дни. Отделянето на семенната течност става чрез мастурбация в стерилен контейнер, който може да получите от нас или да закупите от аптека. При донасяне на семенната проба отвън мъжът попълва формуляр, удостоверяващ произхода на материала.

Някои мъже страдат от еректилна дисфункция или имат проблем с отделянето на сперма чрез мастурбация. Моля, информирайте ни предварително при наличие на подобни проблеми. Ние предлагаме опция за предварително  замразяване на семенен материал, отделен в удобно за вас време, като тази процедура се заплаща допълнително. Качеството на материала след замразяване и размразяване, обаче, е възможно да е по-ниско, което намалява шанса за успех.

Обработка на семенната проба за инсеминация

Обработката на семенния материал е от важно значение за подобряване на качеството на пробата. След отделянето на материала, той се оставя да се втечни и се центрофугира на няколко етапа в специална среда. По този начин се отстраняват неподвижните и с лоша морфология сперматозоиди и остават тези с добри параметри. Освен това, обработката активира ензимите в предната част (акрозомата) на сперматозоидите, което е важна предпоставка за оплождането на яйцеклетката. Обработената и концентрирана спермална течност до 0.5 ml се поставя в маточната кухина чрез тънък стерилен катетър.  

В редки случаи  фоликулът на спонтанен цикъл  или фоликулите, формирани в резултат на овариална стимулация могат да се спукат прекалено рано поради хормонални сигнали от хипофизната жлеза. В подобни случаи ние не поемаме отговорност за тази ранна овулация.

Понякога, въпреки високите дози хормонални препарати, яйчниците не реагират. В тези случаи стимулацията се прекратява и на жената може да бъде предложен нов опит с различен стимулационен план с други дози или  медикаменти.

Шанса за успех при инсеминация зависи от редица фактори-възраст на жената, продължителност на стерилитета, отклонения в спермограмата, генетични и имунологични аспекти.

4. Ин Витро Оплождане

infertility_in_men.jpg

Ин витро оплождането най-общо представлява оплождане извън тялото на жената. Пациентката се  стимулира с хормонални препарати с цел формиране на повече фоликули в яйчниците, следва пунктиране на фоликулите и изолиране на яйцеклетки от тях. Яйцеклетките се оплождат в лабораторни условия със сперматозоиди от мъжа или донор. Получените ембриони се развиват до определен стадии  и максимално - 3 ембриона се трансферират обратно в матката на жената от 2-ри до 5-ти ден след оплождането.

 

Ин витро оплождането преминава през няколко етапа:

pill.png

 

Подготвителна фаза

 injection pen neutral.jpg

Контролирана хормонална стимулация на яйчниците

 Reife Eizelle.jpg

Фоликулна пункция

 eingeschrnkter SZ befund.jpg

Получаване на сперматозоиди

 eizelle und samenzalle kurz vor ICSI.jpg

Оплождане на яйцеклетките (IVF или  ICSI)

 Tag 30014.jpg

Култивиране на ембрионите

 et.png

Ембриотрансфер (ET)

 

Замразяване на ембриони и яйцеклетки

freeze.png

В хода на ин витро лечението е възможно да има по-голям брой ембриони с добро качество. Така, останалите ембриони след трансфера, могат да бъдат замразени и съхранени за период от време, който се препоръчва да не надхвърля 5 години.

При някои ситуации, като напрмиер липса на семенни клетки за извършване на оплождане, последващо лечение свързано с премахване на част от яйчника / тестиса или облъчване (напр. поради тумор) е препоръчително замразяване на яйцеклетки, сперматозоиди или тъкани.

Във Виена ин витро център замразяването на ембриони и яйцеклетки се извършва по метода на витрификацията – бързо замразяване, при което те се култивират за кратко в среда съдържаща криопротектанти (вещества, които предпазват ембрионите от ниските температури) и след това се поставят в течен азот, при температура - 196 градуса, където се съхраняват.

В някои случаи се налага всички ембриони да бъдат замразени, напр. при: хиперстимулационнен синдром, поява на полип в матката по време на стимулацията, неподходяща  дебелина на маточната лигавица, кървене и др.

Ембрионите могат да бъдат замразени на всеки един етап от тяхното развитие – от стадий пронуклеус до стадий бластоцист.

Размразен ембриотрансфер

Размразеният ембриотрансфер представлява процедура, при която след подготовка на маточната лигавица с таблетки и/или пластири, съхраняваните ембриони след размразяване се поставят в матката. Не всички ембриони, обаче, оцеляват при процеса на размразяване, дори е възможно да не се възстанови нито един.

Предимство на метода е, че са необходими само 2-3 ултразвукови прегледа и жената не се подлага на хормонална стимулация. 

Възможността за постигане на бременност със замразени ембриони е приблизително същата, както и при незамразени  ембриони.

Допълнителни методи

През последните години се появиха много нови методи в областта за асистирана репродукция. Все повече е възможно на двойките с репродуктивни проблеми да се предложи индивидуално лечение, адаптирано към техните нужди. 

Ние и центровете, с които работим, следим непрекъснато новостите в репродуктивната медицина и се стараем да ги предлагаме на нашите пациенти колкото е възможно по-скоро.

Повечето от тези методи не се предлагат рутинно, а селективно само когато смятаме, че могат да са максимално полезни за дадената двойка.

"Само точната помощ дава нужния тласък..."

PBMCs (маточен лаваж с имунни клетки)

puzzle.jpgПри някои пациенти, въпреки трансфера на ембриони с много добро качество, бременност не се постига. Повтарящите се имплантационни неуспехи представляват голям проблем и при такива пациенти се препоръчва прилагането на нов метод, разработен от японски учени – маточен лаваж с имунни клетки, улесняващи имплантацията на ембриона в маточната кухина.   

Процедурата включва вземане на кръв двукратно от пациентката и изолиране на циркулиращитекръвни клетки. Те се култивират в хранителна среда, като в нея се  добавя стимулиращ фактор - хормон. Клетките от своя страна започват да секретират специфични субстанции /цитокини и хемокини/, които повишават „възприемчивостта“ на ендометриума към ембриона. Обработената проба се поставя  внимателно с помощта на катетър в матката на жената преди ембриотрансфера.    

При лаважа не се наблюдават сериозни усложнения.

SPS(лаваж на маточната кухина със семенна плазма)

Имплантационният неуспех е една от основните пречки в асистираните репродуктивни технологии. Една от причините за ниския имплантационен индекс е най-вероятно дисрегулация на ендометриалната функция. Разработването от различни изследователски групи и прилагането на нов метод -  лаваж на маточната кухина със семенна плазма – дава много обещаващи резултати. Семенната плазма съдържа високо количество биологично активни медиатори, за които се знае, че играят важна роля в имплантирането на ембриона.

Процедурата включва отделяне на еякулат и специфична обработка на семенната проба  няколко дни преди извършването на фоликулната пункция, след което получената семенна плазма се съхранява при ниски температури. В деня на пункцията следва поставяне  на плазмата в  матката.

Досега не са наблюдавани  сериозни усложнения като резултат от тази процедура. В много редки случаи е възможно да настъпи лека възпалителна реакция в лигавицата на матката, която е преходно състояние.

Този метод не се препоръчва при пациенти, при които са налице ембриони с лошо качество.

Assisted hatching(асистирано "излюпване")

С цел да се повиши шанса за забременяване, ембрионът трябва да напусне своята „обвивка“, т.нар. зона пелуцида. Това е от съществено значение за успеха на цялостното лечение. За улесняване на този процес е разработен специален метод, наречен асистирано „излюпване“. Най-общо представлява формиране на отвор или изтъняване на обвивката на ембриона с помощта на различни техники:

 • Механично асистирано „излюпване“ – извършва се с помощта на специална стъклена пипета чрез микроманипулации. „Обвивката“ на ембриона се пробожда без да се нараняват или да се засягат бластомерите. 
 • Лазерно асистирано „излюпване“ – извършва се чрез лазер, като се използват различни методики: формиране на отвор, изтъняване или частично отстраняване на обвивката на ембриона (на снимката - ембрионална обвивка с отвор от лазер).
 • Химично асистирано „излюпване“ – използва  се специална киселина.

Процедурата се препоръчва при следните групи пациенти:

 • Жени на възраст над 37 години
 • Повишено ниво на FSH (фоликулстимулиращия хормон) преди лечението
 • При пациенти с лошо качество на ембрионите
 • Ембриони с дебела зона пелуцида
 • Предишно неуспешно ин витро лечение
 • Жени с ендометриоза

Осъществяванета на метода изисква добре обучен ембриолог и допълнителна апаратура при използването на лазер.

Алтернативно се прилага и „Механично излюпване“, което можете да видите тук.

Embryoglue (ембрио лепило)

Embryoglue е специална среда, която се използва при ембрио трансфер, с цел да се улесни имплантацията на ембриона. Съдържа важната субстанция хиалуронан, която способства за прикрепването на ембриона към маточната лигавица.

С цел да се проследи действието на Еmbryoglue Kinderwunschzentrum направи проучване, включващо 114 пациенти с предишни неуспешни IVF лечения и с лошо качество на ембрионите. От получените резултати ние можем да препоръчаме прилагането на еmbryoglue при следните индикации:

 • При жени над 35 годишна възраст и имплантационен неуспех
 • При лошо качество на ембрионите, независимо от възрастта на пациентката

Implantation injection (инжекция за подпомагане на имплантацията)

Имплантацията на ембриона е важно събитие, което води до потенциална бременност. Хормоналният статус играе важна роля в този процес. Доказано е, че прилагането на ключов хормон по време на имплантацията води до повишаване шанса за забременяване.

Инжекцията за подпомагане на имплантацията не трябва да се комбинира с лаважите на маточната кухина, но могат да се предписват медикаменти за поддръжка на лутеалната фаза.

Имплантационен кюретаж

Имплантацията е важен процес за реализиране на бременност. Разнообразие от химични медиатори са необходими за идентифицирането, адхерирането на ембриона към ендометриума и последващата имплантация.

Последни проучвания показват, че лекото дразнене на ендометриума посредством катетър може да повиши шанса за забременяване. Тази стимулация се създава с помощта на малък кюретаж, който се извършва през втората част на менструалния цикъл, преди да е започнало същинската стимулация.

Тази процедура не е рутинна и се препоръчва само при двойки с предшестващи имплантационни неуспехи.

pICSI(Физиологично ИКСИ)

Методът представлява селекция на физиологично зрели сперматозоиди посредством способността им да се свържат с хиалуронана - основният мукополизахарид в  кумулусно-овоцитния комплекс. Мъжките гамети, които имат този афинитет показват по-малко генетични дефекти и тяхното инжектиране в яйцеклетката води до формиране на по-качествени ембриони. Селектирането се извършва след инкубация на сперматозоидите в специални петрита. 

Този метод не се прилага рутинно,тъй като отнема време и изисква добре обучен персонал. Препоръчва се за пациенти с предишни неуспешни ICSI процедури.

Филмче тук!

rICSI("спасително" ИКСИ)  

След стандартна IVF процедура е възможно да няма оплождане на яйцеклетките. Това може да се дължи на лошо качество на яйцеклетките или на дефект в сперматозоидите. При такива  случаи се прилага  по- особен  метод, наречен rICSI („спасително “ ICSI). Техниката представлява класическо  ICSI, извършено в деня, в който не е установено оплождане от класическа IVF процедура.

Процентът на оплождане при този метод е значително по-нисък, отколкото при обикновена ICSI процедура.

Ca2+ йонофор

Прилага за активиране на яйцеклетките, непосредствено след извършване на  ICSI процедура.

Инкубацията на яйцеклетките с Ca2+ йонофор се препоръчва при двойки  с:

 • Липса на оплождане след ICSI
 • Нисък процент на  оплождане след ICSI (под 50%)
 • Тежък мъжки фактор на стерилитета

Пишете ни на адрес:  office@vienna-ivf.com

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".