Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Уролозите на Токуда конструираха пикочен мехур лапароскопски

27 юли 2016

Уролозите на Токуда конструираха пикочен мехур лапароскопски

Въвеждаме последните световни достижения, разказва д-р Калоян Давидов, провел за първи път у нас тази интервенция

Пациент на 62 години бе опериран от рак на пикочния мехур чрез лапароскопски метод и в рамките на същата интервенция бе изграден нов пикочен мехур. Иновативният подход бе приложен от екипа на д-р Калоян Давидов – медицински директор и началник на отделението по Урология на МБАЛ „Токуда Болница София“.

Отстраняването на целия пикочен мехур чрез лапароскопска хирургия, когато е засегнат от злокачествено заболяване, е рутинна операция в Токуда Болница София, която се провежда в рамките на 2 часа, разказва д-р Давидов. Естествената еволюция на урологичната хирургия е конструирането на органа да бъде извършено чрез същата оперативна техника, а именно да се ползва направения лапароскопски достъп вместо класически разрез за отворена операция.

Ползите за пациента са по отношение не само на по-малка травматичност, но също така се избягва загубата на течности и електролити, присъщи на отворената хирургия за конструиране на пикочен мехур.

„Двата метода са сравними като краен резултат, но при лапароскопската хирургия в такива случаи световният опит показва близо 10% съкращаване на болничния престой поради по-бързото възстановяване“, подчертава д-р Калоян Давидов. Според него основното предизвикателство пред специалистите е да преодставят на пациентите си достъп до съвременните хирургични похвати, които се извършват в най-добрите центрове в света. Прилагането на подобни техники е част от стратегията за развитие на отделението по Урология на Токуда в посока ендоурология – иновативен дял на урологията, който залага на щадящи едноскопски и лапароскопски процедури с ниска кръвозагуба и кратък възстновителен период.

По време на операцията е отстранен целият туморен обем и е изграден нов пикочен мехур. Решението да се приложи за първи път този метод е поради обстоятелството, че състоянието на пациента не позволява трансуретрална резекция (ТУР), а налага радикално лечение. Интервенцията и следоперативният период протичат нормално и без усложнения, като пациентът ще бъде проследяван от уролозите на Токуда в амбулаторни условия. 

Снимка: Васил Къркеланов

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".