Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Днес казваме последно сбогом на доц. Маруся Лилова

30 януари 2017

Днес изпращаме един от нас.

Един от хората, с които преди повече от 10 години предприехме най-смелото пътешествие в професионалния си живот. Да изградим лечебно заведение с нов стандарт за качество и морал в здравеопазването. И успяхме. Благодарение на знанията, усилията, компетентността и не на последно място - човешките качества на хора като доц. Маруся Лилова. Тя беше пример за всички нас не само със своето вече утвърдено име в медицинските и академични среди. Със своята изтънченост и деликатност, дипломатичност и колегиалност тя беше носителят на диалогичност, уважение и етика във взаимоотношенията ни в Токуда Болница. В същото време тя умееше с аргументи и убеждения да отстоява позициите си и да защитава своя екип.

Много са постиженията на доц. Лилова. Рискованата крачка да създаде и оглави първата клиника по педиатрия в частна болница в България тя пое вече като изграден специалист. През 2006 година доц. Лилова вече бе утвърдено име като водещ специалист в областта на детската нефрология – с над 70 научни публикации, защитена докторска дисертация на тема: „Усложнения при нефротичен синдром в детската възраст”, координатор за България по проблемите на детската нефрология за Югоизточна Европа, член на български и международни научни организации.

В Клиниката по педиатрия на Токуда доц. Лилова изгради екип, в който професионализма, доверието, колегиалността и приятелството изведоха ръководеното от нея звено на национално равнище. За 10 години в стационара се лекуваха над 17 хиляди деца, а през кабинетите на педиатрите преминаха над 160 хиляди малчугана. Доц. Лилова даде надежда на толкова много родители в България, заедно с екипа й са лекували и подкрепяли семейства в най-трудните за тях моменти. И ние като колеги разчитахме за своите деца и близки на компетентната и навременна намеса на нейния екип.

Имали сме хиляди поводи за благодарност към теб през годините, скъпа Маруся. Благодарим ти и сега, защото знаем, че си с нас и ни гледаш от небето. Гордеем се, че те познавахме, че работихме с теб, че ни даде толкова много и не пестеше себе си за другите.

Почивай в мир!

От ръководството и колегите 

 

Поклонението ще се състои на 30.01.2017 г. от 13:00ч. в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

 

Доц. д-р Маруся Лилова, дм

Завършва медицина в Медицински Университет в София през 1974 г. Специалност „Педиатрия” получава през 1982 г. Втората й специалност е „Детска нефрология”. Доц. Лилова има специализации и в чужбина: Германия (Хановер – Висше медицинско училище), САЩ (Филаделфия – Children`s Hospital), Англия (Лондон – Great Ormondt Street Hospital for Sick Children). В началото кариерата си работи по разпределение в гр. Земен (Пернишка област). Доц. Лилова има дълъг преподавателски стаж като асистент към катедра Педиатрия в Медицинския факултет в София. Тя е координатор за България по проблемите на детската нефрология за Югоизточна Европа, член на български и международни научни организации, с над 70 научни публикации в областта на педиатрията и детската нефрология. Има защитена докторска дисертация на тема: „Усложнения при нефротичен синдром в детската възраст”. Оглавява Клиниката по детски болести от откриването на „Токуда Болница София” от първите дни на лечебното заведение.

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".