Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда разполага с модерен кабинет за диагностика и лечение на нарушенията на вестибуларния апарат и равновесието

28 април 2017

Световъртежът е едно от най-честите оплаквания, при които пациентите търсят помощ 

Съвременно оборудван кабинет по отоневрология е на разположение на пациентите на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, които имат оплаквания, свързани с вестибуларния апарат. За прецизно изследване на вестибуларните функции тук се извършват функционални и компютърно-базирани статокинетични и координационни тестове, видеонистагмография, експериментални провокационни тестове – калорийни и ротаторни.

Наред с прецизната диагностика, в кабинета се провежда вестибуларна рехабилитация – комплекс от мултимедийни процедури за проследяване, рехабилитация и тренировка при заболявания от периферен и централен произход. Прилагат се специализирани репозициониращи техники при позиционен световъртеж, упражнения за ускоряване на вестибуларната адаптация, стабилизиране на позата и походката, възстановяване на статичното и динамичното равновесие.

Едно от най-честите оплаквания, при които пациентите посещават кабинета по Отоневрология, е световъртежа. Той обединява различни усещания – от илюзията, че човек се върти в пространството до тази, че потъва или се издига него. Хората наричат световъртеж и състоянието, в което са леко замаяни или им причернява. Към това състояние често те причислява дори залитането.

„Въпреки че формите на световъртеж са различни, около 60% от тях се дължат на увреждане на вестибуларния апарат или нарушение на функцията му. Останалите 40% са следствие на заболяванията на централната нервна система, като съдови разстройства, преходни нарушения на мозъчното кръвоснабдяване, мозъчни инсулти, а също и на възпалителни заболявания на нервната тъкан или на възпалителни процеси”, разказва д-р Георги Савов, отоневролог към Клиниката по Неврология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Световъртежът може да бъде както безобиден симптом, така и сигнал за сериозно заболяване. Затова е препоръчително при наличие на световъртежи да се търси специализирана лекарска помощ.

Вестибуларните нарушения често са с неизяснен произход – в този случай те се наричат първични. Ако се дължат на друго заболяване - хормонален дисбаланс или инфекция например, се наричат вторични. Те са често срещани при възрастните хора, тъй като с годините при тях се натрупват болестни причини, които довеждат до нарушения на равновесието.

При вестибуларните нарушения най-чести са позиционните световъртежи, които се получават при лягане, при обръщане в леглото или изправяне. Повечето от тях се причисляват към групата на отолитовите синдроми или т. нар. доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж. Дължат се на попадане на кристалчета (отолити) или дегенерирали клетки в някои от полуканалите на ухото, обяснява д-р Савов. Тези кристалчета лежат върху мембраната на гравитационните рецептори в ухото. С възрастта такива кристалчета, както и загинали клетки попадат в полуокръжните канали. Там има друг вид рецептори, чрез които се подава информация към мозъчния ствол и очните ябълки на човек при ъглови ускорения на главата. Когато кристалчетата попаднат в канала при определени движения на главата, те разклащат рецепторите там и се получава силен световъртеж. Това е доста често страдание, което имат до 80% от хората над 80-годишна възраст, казва отоневрологът. То се обостря и се подобрява спонтанно или с медикаментозно лечение или физикални методи.

Лекарственото лечение включва прием на вестибулосупресанти и други медикаменти, докато физикалното лечение използва програми с упражнения за освобождаване на засегнатия полуокръжен канал, както и упражнения при които мозъкът на пациента се адаптира да подтиска информацията, която идва от увредения вестибуларен апарат.

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".