Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Най-новата книга на Явора Стоилова и изложба на тема: "Изкуството и анорексията" ще бъдат представени днес в Галерия "Финес"

22 юни 2017

Тридесет и шестата (посмъртна) изложба на Василия Стоилова, художничката чието име носи Центъра за лечение на хранителни разстройства в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, ще бъде открита днес от 19:00 часа в Галерия "Финес" - ул. Христо Белчев 17, София. Заедно с изложбата ще бъде представена и най-новата книга на Явора Стоилова, внучка на поета Пейо Яворов, майка на Василия и вдъхновител за създаването на центъра, както и автор на редица инициативи в подкрепа на болните от анорексия и хранителни разстройства. В книгата "Момичето, което нарисува анорексията" участие има и д-р Светлана Бояджиева, психиатър в Болница Токуда, специалист в областта на хранителните разстройства. Целта на събитието е повече хора да се запознаят чрез анорексичните картини на Василия със светоусещането на заболелите и да разберат по-добре тяхната специфична нужда от помощ.

Центърът за лечение на хранителни разстройства в Токуда бе открит през 2012 г. като една от малкото организционни структури в страната, в които този вид проблеми може да бъде разгледан комплексно от психиатър, гастроентеролози и ендокринолози. В България съществуват над двеста хиляди болни от анорексия, а общественото разбиране и познаване на тази болест все още е незадоволително.

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".