Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Д-р Васил Трайков, началник на отделението по Електрофизиология и Кардиостимулация в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда: „Над 90% от българите с извънболничен сърдечен арест загиват”

05 октомври 2017

Превенцията на внезапната сърдечна смърт бе една от главните теми на IV-ия национален конгрес по кардиостимулация и електрофизиология

„Почти всички пациенти със сърдечен арест получен извън болница, загиват. Тези хора могат да имат шанс да оцелеят при изграждане на програма за превенция на внезапната сърдечна смърт, каквато има в много европейски страни”, заяви д-р Васил Трайков, началник Електрофизиология и Кардиостимулация в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда по време на провелия се наскоро IV Национален конгрес по Електрофизиология и Кардиостимулация. Именно превенцията на внезапната сърдечна смърт и новостите при терапията на предсърдно мъждене бяха фокусът на събитието, организирано от Съсловното сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България (ССКЕБ), чийто председател от края на миналата година е д-р Трайков. Научната среща стартира в деня на сърцето – 29 септември и продължи до 1 октомври.

Едно от условията за изграждане на ефективна програма за превенция на внезапната сърдечна смърт включва достъпност на имплантируемите кардиовертер-дефибрилатори, които могат да спасят много човешки животи при рискови пациенти. За тази цел на специална кръгла маса с представители на Министерство на здравеопазването бе обсъдена възможността на реимбурсиране на 100% от устройствата, за които в момента пациентите трябва да доплащат. Другото условие е провеждане на ефективни кампании за обучение на гражданите за първа помощ при ситуации на сърдечен арест преди пристигане на медицински екипи. С помощта на сърдечен масаж и дефибрилаторни устройства, които сами разпознават нуждата от електрошок, може да се помогне на много хора, получили внезапен сърдечен арест на улицата или на обществени места. Ангажимент за 100% реимбурсиране на кардиовертер-дефибрилаторите от НЗОК за най-рисковите пациенти, преживели сърдечен арест поеха зам.-здравните министри д-р Мирослав Ненков и маг. фарм. Лидия Нейчева, които бяха гости на кръглата маса.

Да споделят своя опит на конгреса дойдоха много изявени специалисти по електрофизиология и кардиостимулация в страната, водещи лекари от чужбина, както и български лекари, работещи зад граница. Над 120 делегати посетиха събитието.

Други теми, засегнати на форума бяха проблемите на кардиостимулацията, катетърната аблация при различни видове аритмии като алтернатива на медикаментозното лечение, новости от областта на сърдечната ресинхронизираща терапия и др.

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".