Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Чл. кор. проф. Николай Цанков се завърна от поредната национална антарктическа експедиция

12 февруари 2018

Консултантът на Клиниката по Дерматология и Венерология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда бе част от 26-тата научна мисия до Южния полюс

Поредната българска полярна експедиция с участието на проф. Цанков, премина успешно и тази година. Проф. Цанков бе част от втората група учени, която замина за българската база Св. Климент Охридски на 13 декември 2017 г. Пътуването на учените бе изпитание, тъй като последната отсечка от маршрута между остров Кинг Джордж и остров Ливингстън, където се намира базата, те изминаха с 23-метровия ветроходен кораб Аустралис.

На остров Ливингстън проф. Цанков продължи изследванията си върху установяване на действията на суровите климатични условия върху човешката кожа. Измервания бяха направени на влажността, омазняването и релефа на кожата в антарктически условия. За първи път проучванията включиха и нов компонент – наличието на каротеноиди в кожата във връзка с антиоксидантната защита на организма. Част от резулатите от миналите изследвания вече са публикувани, предстои публикуване и на новите данни. По повод своето участие в експедицията и научните си разработки, проф. Цанков е поканен да изнесе пленарна лекция на Конгреса на Европейската академия по дерматология и венерология в Будва, Черна гора на тема „Skin in Antarctica”.

По време на 26-тата експедиция за първи път нашите полярници поставиха станция на дъното на океана за измерване на нивото му във връзка със земното затопляне. Биолози и сеизмолози от БАН проведоха изследвания, касаещи наличието на безгръбначни организми, които живеят сред ледовете на Антарктида, и сеизмологичната обстановка в региона.

Ръководената от проф. Христо Пимпирев група бе отдадена на работата си, за което допринася дружеската и колегиална атмосфера, която винаги е налице в българската мисия в базата Св. Климент Охридски.

Българската антарктическа експедиция е лице на провеждащата се всяка година европейска кампания Евромеланома. И тази година участниците запечатаха своето присъствие на Южния полюс в снимка, която ще бъде част от инициативите за информираност относно рака на кожата.  

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".