Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда обучава гръдни и коремни хирурзи за работа с роботизираната система Да Винчи

28 май 2018

До края на годината Аджибадем Сити Клиник Болица Токуда ще въведе роботизирани интервенции със системата Да Винчи в направленията гръдна и коремна хирургия. Това съобщи медицинският директор на лечебното заведение и началник на отделението по Урология д-р Калоян Давидов. Екипи от двете специалности са в етап на обучение и се очаква да бъдат сертифицирани през есента.

"Роботизираната хирургия ще бъде от изключителна полза за пациентите с онкологични заболявания, както и в случаите, когато лапароскопският достъп е затруднен", обясни д-р Веселин Маринов – началник сектор Минимално инвазивна и лапароскопска хирургия към Клиника по Чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия, обучаващ се за робот-асистирана коремна хирургия. Д-р Цветан Минчев, началник отделение по Гръдна хирургия, който също е в сертификационна процедура за работа с Да Винчи допълни, че благодарение на робота, някои големи по обем операции в гръдната хирургия за първи път ще могат да се извършат миниинвазивно и с висока прецизност.

Сертифицираните хирурзи д-р Калоян Давидов, уролог, д-р Тодор Димитров и д-р Лъчезар Танчев, акушер-гинеколози, демонстрираха пред очите на пациентите и посетителите на лечебното заведение принципите на работа на системата. Специалната демонстрационна машина, модел Da Vinci Xi® ще остане в Централно фоайе на болницата до края на работния ден във вторник.

Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда е оборудвана със система Da Vinci Si®. Засега в България системата се прилага основно в областта на урологията и гинекологията. 

Хирургът е разположен на конзола, която получава  триизмерно изображение на оперативното поле с висока разделителна спосбност и до десеткратно увеличение. От своята позиция хирургът управлява роботизираните ръце, като неговите движения се оразмеряват, филтрират и превръщат в много фини прецизни движения на микро инструментите в тялото на пациента. Технологията позволява и хирургия от разстояние или т.нар. телехирургия. Робот-асистираната хирургия осигурява минимална кръвозагуба и значително намаляване на рисковете от постоперативни инфекции при всички интервенции. Хирургичните действия се извършват с най-ниските възможни нива на травматичност и постоперативни болки. Възстановяването е значително по-бързо от отворената хирургия: обикновено на следващия ден пациентът може да се изправи и раздвижи, може да напусне болницата до 3 дни след операцията и да се върне към обичайното си всекидневие след една до три седмици.

Още по темата>>

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".