Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда посвещава лекция на Световната седмица на кърменето

01 август 2018

Отделението по Неонатология ще проведе специализирана разширена беседа по кърмене по случай Световната седмица на кърменето на 2 август (четвъртък) от 13:00 часа в Аулата на 9 етаж в Болница Токуда. Екипът неонатолози и медицински специалисти подкрепя активно естественото хранене на новородените с майчина кърма. В тази връзка в отделението са въведени редица световно утвърдени практики, които насърчават майките да кърмят и подобряват техния психологически комфорт и здравословни навици. В отделението не се дава вода и адаптирана формула на здравите бебета. Новородените се закърмят между втория и шестия час след раждането. Прилага се индивидуален подход при затруднения в кърменето от страна на майката или бебето. Предоставят се подробни съвети за режима на хранене на бебето през първия месец. В следродилния сектор е изготвено специално меню за майките, съобразено с кърменето.

Естествено е храненето с майчина кърма до 4-6 месечна възраст с постепенно включване на обичайните храни за захранване. Ползите и предимствата на кърменето са добре известни; то е предпочитано от повечето майки и силно препоръчвано от лекарите. За съжаление жените у нас по различни причини не могат или не желаят да кърмят децата си, а лекарите не винаги са в състояние компетентно да ги съветват как да бъде хранено детето поне през първите 4 месеца след раждането. Това налага да се припомнят някои от предимствата на майчината кърма спрямо най-усъвършенстваните и поради това най-скъпи адаптирани млека:

 1. Майчината кърма е видово специфична храна, чийто състав е плод на продължителна еволюция, датираща от появата на homo sapiens.
 2. Майчината кърма задоволява енергетичните и пластичните нужди на детето през първите 4-6 месеца от живота. С адаптирането на млеката се постига биохимично сходство, но остават редица биологични различия:
  • Антиинфекциозните фактори, повече от 20 брой, са уникални за майчината кърма и не могат да бъдат прибавяни към адаптираните млека.
  • В кърмата са налице повече от 100 ензима, които не само подпомагат храносмилането, но стимулират развитието на чревната лигавица и нейната бариерна функция.
  • Майчината кърма чрез своите биохимични, биологични свойства и начина на приемане чрез сукане предпазва от инфекции стомашно-чревния тракт, дихателната система, предотвратява развитието на отити и алергизирането на организма. По-ниската заболяемост и смъртност сред естествено хранените деца е най-очебийна в развиващите се страни, но такива статистически данни са налице и в индустриално развитите държави.
  • Чрез кърменето се създава оптимален контакт между майката и детето, който повлиява поведението на детето през следващите месеци и години.

Предпоставките, които осигуряват естественото хранене  на детето, могат да бъдат формулирани по следния начин:

 1. Желание от страна на майката да кърми детето си, породено от съзнателно и активно отношение към проблема, формирано още по време на бременността под влияние на умело и аргументирано провеждана здравна просвета.
 2. Оказване на морална и емоционална подкрепа от страна на близките на кърмачката, като особено значение при нашите условия се отдава на майката и съпруга на кърмачката.
 3. Закърмяне на детето възможно най-рано; първоначално поставяне и на двете гърди. Забрана на адаптираните млека в родилния дом и избягване на обилното оводняване, особено с подсладена вода.
 4. Прилагане на т. нар. биологично кърмене-когато детето заплаче. В повечето случаи децата се приспособяват към 7- или 6-кратно кърмене.
 5. Осигуряване на достатъчно спокойствие на кърмачката; допълнителен внос от около 2200 Kj  /500 kcal/, 20 g белтъци и 750 ml течности.
 6. При опасения, че детето не получава достатъчно кърма, да не се бърза с дохранване с адаптирани млека, а да се потърси съветът на лекар за стимулиране на лактацията.

 

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".