Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Мъжкото репродуктивно здраве се влошава в глобален мащаб, сочи изследване

28 ноември 2018

Процентът на сперматозоидите при мъжете от Северна Америка, Европа, Австралия и Нова Зеландия е намалял с 50-60% между 1973 г. и 2011 г, сочи изследване

            автор: Владимир Стайков, ембриолог

В днешни дни се осъществяват многобройни проучвания и изследвания, свързани с размножаването на човека като най-висша жива форма на Земята и почти всеки анализ завършва с извода, че имаме не само най-сложния процес на репродукция, но и най-трудния. Някъде нещо в този процес започва да се „бъгва“ все по-често и по-често, и все по-сериозно, довеждайки до невъзможността за спонтанно забременяване, а това от своя страна изисква намесата на акушер-гинеколози с репродуктивна насоченост, биолози, учени и специалисти в областта на асистираните репродуктивни техники и технологии.

            От доклади и изследвания на Световната Здравна Организация (СЗО) става ясно, че между 50-80 милиона двойки по света страдат поради една или друга причина от безплодие. Любопитен факт, но със знак за повишено внимание, е проучване на Еврейския университет в Йерусалим, според което процентът на сперматозоидите при мъжете от Северна Америка, Европа, Австралия и Нова Зеландия е намалял с 50-60% между 1973 г. и 2011 г. Изненадващо, проучването, в което са анализирани данните за броя на сперматозоидите на 42 935 мъже, не е установило спад в броя на сперматозоидите при мъже от Азия, Африка и Южна Америка, въпреки че има ограничени данни от тези области. Какъв извод можем да направим тук и какви въпроси бихме си задали? Дали силно развитите срани в сравнение с държавите от Третия свят се населяват от вече стерилни мъже поради рязко нарасналата урбанизация, динамичния начин на живот, съпътстван от повишено количество на осъзнат и неосъзнат стрес и сериозно замърсяване на градския въздух и околната среда с токсини и радиация? Кои са причините за инфертилитет при съвременния мъж и до какво водят след себе си?

            В България, както често се цитира, повече от 250 000 семейства са с нарушения в репродуктивното си здраве. Според неофициални данни посочената по-горе цифра е много по-висока и с всеки изминал ден се увеличава. Тази негативна статистика в съчетание с отрицателния естествен прираст на населението превръща борбата с безплодието в един от най-важните за разрешаване проблеми на съвременното ни общество.

            При близо 40% от бездетните двойки стерилитетът се дължи на проблеми при мъжа – т. нар. „мъжки фактор“. Аномалии в анатомията на репродуктивните органи, претърпени възпаления, травми, удари или усуквания на тестисите, варикоцеле, обструкция на еякулаторните пътища, рак на тестисите или простата и последваща лъче- и/или химиотерапия, високи нива на ДНК повреди в сперматозоидите, хормонален дисбаланс, генетични фактори, излагане на радиация или топлина, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, употреба на наркотици, стероиди и анаболи, инфекциозни заболявания или сексуална дисфункция може да са причини за постоянно или временно увреждане на репродуктивните функции на съвременния мъж. Всички тези фактори провокират и будят интереса на голям брой учени и изследователи от научни центрове, както и на лекари и биолози от различни клиники по света за разработване на нови, модерни и още по-надеждни методи за селекция и оценка на мъжките репродуктивни клетки (сперматозоиди), чрез които да се постигне още по-висок процент успеваемост в асистираната репродукция.

            Диагнозата „мъжки стерилитет“ се основава предимно на конвенционалния анализ на еякулата, както е посочено в ръководството на СЗО, със силен акцент върху оценката на обема сперма, концентрация, подвижност и морфология на сперматозоидите. Около 75% от мъжете с намален фертилитет са с олигозооспермия (много нисък брой сперматозоиди) или с астенозооспермия (понижена подвижност на сперматозоидите). И двете състояния са трудно лечими, а етиологията невинаги е изяснена.

            Ако върнем календара назад с около 40 години и спрем погледа си на 80-те години върху критериите за анализ на еякулат, зададени от СЗО и референтните граници за нормални спермални показатели, ще видим как през годините до 2010 г., включително и до днес, основните парамери – обем еякулат, концентрация на сперматозоидите за милилитър, общ брой сперматозоиди в обема еякулат, подвижност и морфология на сперматозоидите, се променят в посока надолу, т. е. стойностите им се снижават поради влошаване качеството на гаметите (половите клетки), откъдето произлиза и задълбочаващият се проблем с размножаването на хората в световен мащаб. А имено – ако през 80-те години за нормален обем се е приемал ≥ 2 мл, то днес нормалната стойност е ≥ 1.5 мл. Ако за нормална концентрацията на сперматозоидите за милилитър обем се е считала стойността 20-200 млн/мл, то днес се изисква да е ≥ 15 млн/мл. Референтната стойност за общ брой сперматозоиди в целия обем еякулат се е променила от 40 млн на 39 млн. Най-съществени промени се наблюдават при подвижността на сперматозоидите – през 80-те години на миналия век за нормална се е считала обща подвижност ≥ 60%, докато днес, тя трябва да бъде ≥ 40%. Не на последно място – референтната стойност за процента сперматозоиди с нормална морфология се е променила от ≥ 80% на ≥ 4% след въвеждане на стриктните критерии за изчисляването й.

                    И какво се случва на фона на цялото ни забързано ежедневие? Забравяме да живеем нормално, всъщност живеем набързо. Не се пазим. Не се информираме надеждно и правилно. Не се движим достатъчно. Храним се рядко и по много с всякакви вредни храни, пълни с консерванти, стабилизатори и оцветители. Пием вода и газирани напитки от пластмасови бутилки. Все по-рядко правим секс или все по-често намираме причини да не го правим, проявяваме безхаберие и немарливост към здравето си, в това число и към репродуктивното си здраве. Оставяме се дребни и елементарни, дори безсмислени вредни навици, драстично да увеличат причините ни за безплодие.

А дали си струва?

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".