Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Усъвършенствана диагностика на алергични състояния в Токуда

25 март 2013

В новооткрития сектор по Имунология и молекулярна биология към Клинична лаборатория в Токуда Болница София, съвместно с кабинета по Алергология, утвърденият полуколичествен кожен метод за алергологична диагностика е обогатен с изследване на серумни специфични ИгЕ антитела към битови, поленови, животински и хранителни алергени.

Този вид диагностика е подходящ за малки деца, бременни жени, пациенти на лечение с антихистминови препарати, при които е противопоказано извършване на кожно-алергични проби. По този метод чрез изследване на кръвната концентрация не специфични ИгЕ антитела се установяват състояния при съмнения за чувствителност към неясни алергени. Прилага се и при разминаване на резултатите от кожните проби и историята на пациента.

Новият сектор разполага с 16 панела на водеща в областта на алергологичните изследвания немска фирма . Всеки панел съдържа от 20 до 27 алергена. Три от панелите са скринингови и с  тях се извършва детайлно изследване на чувствителност към различни алергени. Други три панела позволяват молекулярна диагностика на брезови, тревни, млечни алергени, и алергени от оса и пчела. Резултатите от изследванията по този метод се получават за всеки алерген поотделно в количествено и качествено отношение. Особено важен е молекулярният подход при прогноза за хранителни алергии при възрастни и алергии към мляко при деца. Той позволява изготвяне на индивидуални хранителни режими и диети, и следене на състоянието в развитие.

Полуколичественият серологичен метод се извършва с кръв от вената или пръста.  Обичайният срок за получаване на резултатите е след 2 дни, но при необходимост резултатът може да се получи експресно след 3 часа. Обикновено изследването се извършва след консултация по назначение на специалист-алерголог.


За повече информация:
Кабинет по алергология:
тел: 02/403 4160; 02/403 4917
доц. д-р Георги Христов
 
Клинична лаборатория - Сектор „Имунология и молекулярна биология”
тел: 02/403 41 96
е-mail: labo@tokudabolnica.bg
GSM: 0885 09 09 27
Доц.д-р Мария Николова

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".