Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Национален практически курс „Верификация на лъчелечението” се проведе в Токуда Болница София

09 септември 2013

В конференцията участваха над 110 национални и международни експерти в областта на лъчетерапията

На 30 и 31 август Токуда Болница София бе домакин на третия Национален практически курс „Верификация на лъчелечението“ за лъчетерапевтични лаборанти. Събитието предизвика огромен интерес в средите на лъчетерапевтичните специалисти в страната. В него взеха участие над 110 национални и чуждестранни участници  – лъчетерапевтични лаборанти, лекари – лъчетерапевти и  медицински физици, които споделиха своя опит.

Това е третият от поредицата обучителни курсове, организирани от специалисти на Токуда Болница по програмата “Train the Trainers” на Европейската асоциация по лъчелечение и онкология (ESTRO) и Международната агенция за атомна енергия  (IAEA). За първи път форумът беше организиран съвместно от екип на Токуда Болница и УМБАЛ „Царица Йоана – ИСУЛ“, преминали обучение по програмата в централата на IAEA във Виена. Екипът се ангажира да организира поредица от курсове на нациионлано ниво в областта на лъчелечението, в съответствие с европейските изисквания и да координира обучението на лъчетерапевтичните лаборанти на национално ниво.

Гост-лектори на форума бяха Мери Кофи – Президент на Комитета на лъчетерапевтичните лаборанти (RTT Committee) към Европейската асоциация по лечелечение и онкология (ESTRO), Мишел Леех - Ръководител катедра Лъчелечение в Тринити Колидж, Дъблин, водещи обучаващи от фирмите – производители на лъчетерапевтична апаратура.  Сред присътващите на събитието бяха Националният консултант по лъчелечение проф. Лилия Гочева, Президентът на Гилдията на лъчетерапевтите в България проф. Татяна Хаджиева, Председателят на Българското дружество по биомедицинска физика и инженерство – проф. Жени Василева, гости от Русия и Македония.

Курсът има за цел синхронизиране обучението на Българските лъчетерапевтични лаборанти с европейските стандарти, адекватно обучение за прилагане на иновативни методики на Лъчелечение при инсталирането на новата апаратура в страната, както и придобиване на основни познания за апаратурата, стандартните процедури и принципите на верификацията на лъчелечението. 

„Считаме, че обученията ще запълнят една празна ниша, особено по отношение на новите методики, и ще подготвят лъчетератевтичните лаборанти за новата им роля и адекватно участие в лъчелечебния процес” – добави Ивет Паянова, старши рентгенов лаборант в Токуда.  

На семинара официално бе обявено създаването на Българска асоциация на лъчетерапевтичните лаборанти (БАЛТЛ). Нейната цел ще бъде създаването на професионална общност на лъчетерапевтичните лаборанти в България, обучение и повишаване на квалификацията в областта на лъчетерапията, осигуряване на свободен достъп до информация, организиране на научни форуми и курсове, сътрудничество с международни организации, адаптиране обучението на  лъчетерапевтичните лаборанти към европейските програми за обучение и промяна на образователния им статут. 

Едно от най-добрите отделения по лечелечение в страната се намира в МБАЛ Токуда Болница София. То е оборудвано с последно поколение линеен ускорител. Апаратурата дава възможност за лечение с променлив интензитет на дозата (IMRT), което позволява прилагане на значително по-високи дози лъчи при максимално запазване на здравите органи и тъкани.  

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".