Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Единствен за България уред за изследване на черния дроб вече работи в Токуда Болница

25 октомври 2013

Апаратът „Фиброскан” прави оценка на чернодробната функция чрез неинвазивно сканиране

Болните от хронични  вирусни хепатити, чернодробна цироза, стеатоза и фиброза вече ще могат да изследват неинвазивно функцията на черния си дроб в Токуда Болница София. Апаратът „Фиброскан”, с който разполага японската болница, позволява измерване плътността на черния дроб чрез еластография. Така изследванията за редица тежки заболявания, които обикновено се диагностицират трудно и дори могат да изискват изрязване на парченце от черния дроб за биопсия, вече стават за 10 минути напълно безвредно и без необходимост от прилагане на инвазивни процедури.

Фиброскан апаратът на Токуда е последно поколение на фирма Echosens с възможности за запаметяване на данни за голям брой пациенти, архивиране и съпоставяне на резултатите. Той измерва плътността (твърдостта) на черния дроб, което е ефективен показател за качеството на чернодробния паренхим. Колкото по-твърд е той, толкова по-голяма е степента на фиброза – патологично изменение на чернодробните клетки, водещо до цироза. Едновременно с това, апаратът измерва наличието на прекалено много мазнини в черния дроб, известно като стеатоза. Това става посредством ултразвукови вълни, които отслабват по различен начин в зависимост от вискозитета на средата, в която се разпространяват. Степента на заглъхване на вълните е в пряка зависимост от натрупването на мазнини в черния дроб.

„Фиброканирането дава възможност за изключително лесно диагностициране на пациенти с увреден черен дроб. Само за 10 минути можем да разберем състоянието на чернодробния паренхим, функциите на черния дроб при съмнение за  хронични хепатити, цироза, фиброза, хемохроматоза и др.  Изследването е неинвазивно и абсолютно безболезнено, то е интегрирано към хистологична скала за оценка по Метавир система, каквато се използва при чернодробните биопсии. Не по-малко важна е възпроизводимостта на  изследването, т.е. проследяване на състоянието на пациента, ако се налагат повторни изследвания. Той спестява време и средства, и позволява назначаване на по-прецизна терапия. До скоро нашите пациенти ходеха в Букурещ, за да си направят подобно изследване” – разказа за предимствата на новата придобивка д-р Радин Цонев, началник на отделение по Гастроентерология към Втора вътрешна клиника на Токуда Болница София.

 Процедурата на изследването е съвсем елементарна. Лекарят поставя  с лек натиск сонда, подобна на тази при ехографско изследване върху областта  на черния дроб. Може да се усети леко вибриране върху кожата. Правят се 10 поредни измервания на едно и също място, за да се получи усреднен резулатат. Лекарят извършващ процедурата интерпретира получения резултат.

Фиброскан апаратът е поредната модерна придобивка на Токуда Болница, уникална за страната, позволяваща изследвания без болка и неудобства. Той добавя още един щрих в стратегията на болницата за предлагане на съвременни медицински услуги, в центъра на които се намира пациента. 

 

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".