Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Шанс за живот на 4 души осигури първата органна експлантация в Токуда Болница София

18 ноември 2013

Черен дроб, сърце и бъбреци бяха присадени след като близките на жена в клинична смърт дариха органите и в японската болница

Четирима души, сред които 14-годишно момче, получиха възможност да живеят, благодарение на екип от Реанимацията на Токуда, заедно с хирурзи от още три болници. Жената постъпва в японската болница в петък след тежък инсулт. След установяване на настъпилата мозъчна смърт, д-р Георги Симеонов, началник на отделението по Анестезиология и Интензивно лечение в Токуда разговаря с роднините на пациентката.

„Дори в тази тежка ситуация, роднините на моята пациентка бяха в състояние да разберат, че тя може да спаси няколко живота, за което съм им безкрайно признателен” – каза д-р Симеонов.

Тъй като жената няма придружаващи заболявания, органите са в много добро състояние и подходящи за трансплантиране. Веднага, след като получават съгласието на роднините и Агенцията по Трансплантации, екипът на Отделението по Анестезиология и Интензивно лечение в Токуда Болница подготвя пациентката за първата екплантация на органи в японската болница. Хирурзи от още три болници – Св. Екатерина, Александровска болница и Военномедицинска академия, работят заедно с колегите си от Токуда, за експлантирането и транспортирането на органите.

14-годишен ученик получи възможност за нов живот, след като черният дроб на починалата пациентка му бе успешно трансплантиран във ВМА. Момчето имаше последен стадий на цироза с множество вродени аномалии. След 6-часова операция, то е вече добре с новия орган и дори диша самостоятелно. Сърцето на жената бе присадено на мъж с тежък сърдечен порок и множество преминали операции в Университетска болница „Св. Екатерина”. Двама пациенти в „Александровска болница” пък получиха възможността да живеят нормално след години хемодиализа благодарение на присадените им бъбреци.

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".