Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

За първи път у нас: 5-см тумор под ключицата на 3-годишно дете отстраниха безкръвно гръдни хирурзи от Токуда

29 октомври 2014

Първата по рода си подобна операция в България запази напълно целостта на нервните влакна на малчугана

За първи път у нас гръдни хирурзи отстраниха неврином под ключицата на 3-годишно дете. Екипът на отделението по Гръдна хирургия в Токуда Болница премахна 5-сантиметровия тумор след сложна минимално инвазивна операция. Това е първият път, когато подобно образувание се отстранява напълно безкръвно без да се засегне нервната тъкан по какъвто и да е начин. Достъпът до тумора е изключително  сложен, тъй като се намира под ключицата в богато кръвоснабдената зона на гръдния кош. Предизвикателството за хирурзите да достигнат до мястото, да изрежат и отстранят образуванието през отвор от 5 мм, завърши успешно за детето. Нервните му тъкани са напълно запазени, което предотвратява проблеми с периферната нервна система.

Невриномът е доброкачествен тумор, който се образува от клетките на нервните влакна, които започват да се делят  бързо и само за година размерът на образуванието достига 5 сантиметра”, казва д-р Цветан Минчев – началник на отделението по Гръдна хирургия в Токуда и уточнява, че в повечето случаи генезисът на тези образувания остава неизяснен.

„Отстраняването на неврином, разположен върху чифтния симпатиков ствол (трункус симпатикус), изисква особена прецизност и е много важно неговата цялост да бъде запазена, за да не се увреди периферната нервната система ”, подчертава гръдният хирург.  Д-р Минчев е категоричен, че ако не се отстрани невриномът, той ще продължи да расте и да притиска околните жизненоважни органи – сърце и бял дроб, като по този начин ще доведе до сериозни увреждания и ще забави растежа на детето. Гръдният хирург предприема видеоасистирана хирургия, при която през две малки дупчици по 5 милиметра се въвеждат тънки хирургични инструменти с камера върху тях. 5-сантиметровото образуванието е премахнато успешно и извадено през същите мини отворчета.

„Радваме се, че резултатите от изследването на тумора, показаха неговия доброкачествен характер”, радва се д-р Минчев. Детето напълно се възстановява още на следващия ден, а три дни по-късно е изписано. В момента то е добре и посещава Токуда само за контролните си прегледи вендъж на три месеца.

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".