Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Симпозиум на лъчетерапевтичните лаборанти с международно участие събра 200 души в Токуда

20 март 2015

За лекциите и практическата част пристигнаха 45 чуждестранни специалисти от 7 държави

Над 200 души от 7 различни страни се събраха на симпозиум в Токуда Болница, организиран от Българската асоциация на лъчетерапевтичните лаборанти (БАЛТЛ) под патронажа на IAEA и ESTRO и съвместно с Токуда Болница и СБАЛОЗ. Днес и утре на лекции и практически дискусии се обсъждат обездвижването и позицинирането на пациенти по време на лъчелечение. Семинара откриха Ивет Паянова - директор на курса, председател на БАЛТЛ и старши рентгенов лаборант в отделението по Лъчетерапия и радиохирургия на Токуда, д-р Румен Лазаров - началник на отделение по Лъчетерапия и радиохирургия в Токуда и национален консултант по Лъчелечение, проф. Татяна Хаджиева - председател на Гилдията на лъчетерапевтите. 

Курсът има основна цел да повиши познанията и квалификацията на лъчетерапевтичните лаборанти – специалисти с изключително значение за обслужването на пациентите с онкологични заболявания по време на лъчелечението. Програмата е ориентирана към всички категории медицински специалисти, чиято ежедневна практика налага разбиране, познаване и прилагане на подобни методи, включително рентгенови лаборанти, лекари и медицински физици. Лектори са специалисти и представители на компании-прозиводители на имобилизационна апаратура от България, Белгия, Германия, Унгария, Великобритания, Франция, Турция, Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония. 

Това е четвърти подобен курс на Българската асоциация на лъчетерапевтичните лаборанти, всички проведени в Токуда Болница. Интересът към практическите семинари нараства и събитието тази година е посетено от най-голям брой специалисти. Това показва и покачващото се значение на лъчетерапевтичните лаборанти като част от лечението на онкологично болни пациенти.

Симпозиумът, както и предишните, е стъпка в процеса за синхронизиране обучението на Българските лъчетерапевтични лаборанти с европейските стандарти и попълване на липсващите моменти в обучението на специалистите. На инсталираните в момента в страната 15 линейни ускорителя работят 117 лъчетерапевтични лаборанти, като европейският стандарт за този брой апаратура изисква наличието на още 75. 

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".