Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Най-малко 30 пациенти ще могат да се лекуват с радиохирургия в България до края на тази година

24 юни 2015

 От БНР:

Най-малко 30 пациенти ще могат да се лекуват с радиохирургия в България до края на тази година. Досега хората, които се нуждаеха от това лечение, бяха насочвани в чужбина. Днес в болница "Токуда" официално ще заработи първият у нас линеен ускорител за радиохирургия на глава и шия. 

Екипът на националния консултант по радиохирургия и лъчелечение д-р Румен Лазаров вече е провел първите радиохирургични процедури. В началото българските медици са работили в сътрудничество със свои руски колеги от най-добрия център по радиохирургия в Русия. Вече имат и своята първа самостоятелна пациентка. Радиохирургията е метод, при който с висока доза радиация и с изключителна прецизност могат да бъдат унищожавани доброкачествени и злокачествени тумори и метастази. В повечето случаи ефективността на този тип лечение е същата като при конвенционалната хирургия. Методът обаче се предпочита при мозъчни тумори, тъй като дава много по-големи шансове раковите клетки да се унищожат, без да се засегнат здравите.

До края на тази година процедурата ще се извършва безплатно за пациентите, въпреки че клиничната пътека от 3000 лева не покрива и наполовина разходите за извършването ѝ. За сравнение, най-ниската цена, на която се правят тези процедури в чужбина, е 7000 евро.

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".