Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Д-р Нейко Нейков: "Лекарят не работи само за пари"

17 септември 2015

От в. Стандарт:

Към статията >>

Освен висок професионализъм, трябва и човечност

С общи усилия можем да подобрим системата, вярва д-р Нейко Нейков

Надпреварата за млад медик вече тече с пълна сила. "Стандарт" събра предложенията за най-добрите лекари до 40 г. у нас. Както и за болничните мениджъри, които им дават шанс да се развиват в България. Тримата първенци сред лекарите ще получат 1-годишни стипендии в размер на 400 лв. месечно. Инициативата е част от кампанията "Млад медик" на в. "Стандарт", която се провежда заедно с Министерство на здравеопазването, Българския лекарски съюз (БЛС) и Дарик радио. Критериите, по които ще се оценяват кандидатите, са разработени съвместно с БЛС и Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" и можете да ги видите на www.standartnews.com

- Д-р Нейков, защо избрахте да учите медицина?

- Медицината е една от най-богатите в научно и практическо естество специалности в света - в нея може да се открие ниша за всеки интерес. Ежедневната помощ на хората, възможността един човек да помогне на безброй други, както и удовлетворението от добре свършената работа, са достатъчен стимул за изучаване на медицина.

- Какво ви накара да се ориентирате към специалността, която следвате?

- След завършване на медицина бях решил, че искам да се занимавам с интензивни пациенти и след стаж в спешен център се насочих към неврология - един от курсовете през обучението ми, към който бях запазил силен интерес. След като бях волунтиер по специалността, твърдо реших да се занимавам с нервни болести още след втората седмица.

- Вярвате ли в Хипократовата клетва или смятате, че няма място за нея в комерсиализираното ни общество?

- Хипократовата клетва е била перфектна, когато е измислена, но в момента просто е неактуална. Медицината се е променила много от V век пр. Хр. В нея в оригинал се забраняват някои ежедневни практики - вадене на бъбречни камъни, аборти, даване на "отрови". Има множество опити за актуализации, но все още остава оригиналът. Според мен тя има своето място в днешното общество като идеология, защото ни прави не само по-добри специалисти, но и по-добри хора. Най-важният принцип е "Primum non nocere" (На първо място не вреди) - лекарят винаги първо трябва да е сигурен в знанията и уменията си, за да не навреди на пациента.

- Като лекар кои са най-важните професионални принципи за вас?

- Професионализмът да е на високо ниво, но съпроводен от човечност. Като лекар лекувам хора, не лабораторни, образни и инструментални резултати.

- Какво мислите за здравната система в България? Дава ли тя достатъчно възможности за добро лечение и за нормално практикуване на медицина?

- Здравната система е в момент на преход. Има множество перипетии за нормалното практикуване на медицина, но това е предизвикателство за преодоляване за цяла България. В момента и лекарите, и съвременното лечение имат своите ограничения не само като възможности, но и финансово, но вярвам, че чрез общи усилия положението може да се подобри.

- Смятате ли да останете и да работите в България? Защо?

- Да. Работил съм и в чужбина

в България се чувствам най-добре

Мога да комуникирам правилно с пациентите, познавам манталитета. В момента добра професионална реализация е възможна почти навсякъде. България, а и светът, се нуждаят от всеки нов лекар поради сериозния отлив от медицината в глобален аспект.

- Кои са основните пречки пред младите лекари у нас?

- Основно финансови. Над 80% от завършилите с мен медици емигрират в чужбина поради по-високите заплати. Да, в България нищо не става лесно, най-вече добиването на нормален доход като млад лекар. Има млади ИТ специалисти, шофьори и др., които започват с 2 до 4 пъти по-висока заплата от нас. Аз съм лекар не само заради пари - специалността предлага много повече от материални възнаграждения. Смятам, че с добър професионализъм, екип и ръководител, един млад лекар може да покрие повечето изисквания в професионален и финансов план и в България. Друга пречка е променящата се почти ежедневно здравна система и непредвидимостта не само за лекарите, а и на здравните заведения. Медийната "подкрепа" е също сериозен фактор - непрекъснато има репортажи за заподозрени лекарски грешки, корупция. Дори и да се окажат неверни - това не се съобщава. За съжаление, сензация е "Лекар уби трима заради некомпетентност", а не "Лекар си върши работата и преглежда по 30 души дневно". Всеки млад колега или дори подрастващ, мислещ за развитие в медицината, ще реши, че в България няма лекари - само бандити. Напоследък все повече медии започват да обръщат внимание на нормалното ни ежедневие,

геройствата, които правят колегите

прохожда медийното медицинско обучение на обществото, за което съм благодарен.

- Какво искате да се промени в здравната система?

- Тя в момента се променя непрекъснато. Бих наблегнал в доболничната помощ на ограниченията на ОПЛ, както и на "клинични пътеките" в болничната помощ. Възнаграждението няма да го обсъждам - това е проблем не само на медиците, а и на учители и т.н.

- Какво бихте казали на хората, от които зависят промените?

- Работете по стратегия за бъдещето. Почти невъзможно е да се промени системата, а и да заработи в рамките на един мандат. Да се очертае посоката, която да следваме, и пътят, който да се извърви, а не всеки следващ министър (имащ или нямащ медицинско образование) да променя и "оправя" цялата здравна рамка наново.

- А на пациентите?

- Не сме бандити, а образовани и високоморални личности. Имайте вяра в съвременната медицина - медиците завършват като лекари, стоматолози, фармацевти. "Специалист по народна медицина", "лечител" и "знахар" не са специалности в медицината. За да ви помогнем, ни е необходимо доверие и отделено време и усилие от ваша страна. Не сме "роби на народа" - медицината е сериозна професия и заслужава необходимото й уважение.

Д-р Нейко Нейков завършва медицина с отличие в МУ-София през 2011 г. От 2012 г. работи и специализира "Нервни болести" в МБАЛ "Токуда Болница"-София. През 2011 г. работи в спешния център на "Fakultni Nemocnice Olomouc" в чешкия град Оломоуц.

Д-р Нейков има 4 публикации в чуждестранни списания с импакт фактор (H-index-2) и участва в авторския колектив в над 20 научни съобщения, публикувани в България и чужбина. Веднъж се представя като главен лектор на международен конгрес, има множество постерни презентации на научни форуми у нас и зад граница. Редовен лектор е на презентации на локално ниво. Печели 3-то място за най-добър постер на 13-ия Национален конгрес по неврология с международно участие. Професионалните му интереси са в областта на доплеровата сонография и интервенционалната неврология. Владее английски, френски и немски.

 

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".