Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Безплатни дерматологични прегледи за бъбречно-трансплантирани и пациенти на хемодиализа ще се провеждат в Токуда по случай седмицата на донорството

08 октомври 2015

Прегледите ще се извършват на 14 октомври от 9.30 до 15.30 часа

Безвъзмездни дерматологични консултации за пациенти, преминали бъбречна трансплантация и такива на хемодиализа, ще се извършват по време на Седмицата на донорството у нас. Прегледите ще бъдат извършвани в кабинетите по дерматология на японската болница на 14 октомври от 9.30 до 15.30 часа. Пациентите, които желаят да се възползват от инициативата, е необходимо да се запишат предварително на тел. 02/403 4430 и 02/403 4933.

Бъбречно-трансплантираните пациенти и тези, които ползват хемодиализа имат специфични дерматологични рискове, доказани в практиката.

Кожните промени при трансплантирани пациенти се дължат най-вече на имуносупресивната терапия, която задължително провеждат до края на живота си. Тези пациенти имат увеличена кожна чувствителност и повишен риск от развитие на кожни карциноми, поради което се препоръчва засилено внимание и редовна дерматологична профилактика. Други характерни кожни заболявания, вследствие на имуносупресията са херпесни, HPV инфекции и бактериални и гъбични инфекции, както и неинфекциозни промени като кожни стрии, акне, себорея, пиларна кератоза, периорални (на лицето и устните) дерматити и др.

Характерни кожни заболявания при пациентите с хронична бъбречна недостатъчност са уремия пруритус (сърбеж в следствие на интоксикация), калцифилаксия (опасно заболяване с кожни лезии, които се дължат на отлагане на калций в малките разклонения на артериите), нефрогенна системна фиброза (системно заболяване с фиброзни кожни промени и засягане на множество други органи), придобита перфорираща дерматоза (кератотични плаки, вследствие на бъбречното заболяване) и др.

Нуждаещите се от бъбречна трансплантация са най-много от чакащите за трансплантация в България. Редовната дерматологична профилактика е силно препоръчителна както за трансплантирани, така и за диализни пациенти, предвид повишените рискове. С безплатните прегледи Токуда Болница София и дерматологично отделение в японската болница се включват в инициативите по случай Европейския ден на донорството (10 октомври) и Седмицата на донорството у нас, кампания под егидата на Агенция по трансплантация и пациентски организации. За записване нуждаещите се пациенти могат да използват тел.: 02/403 4430 и 02/403 4933.

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".