Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Шрот терапия при сколиоза

История на Шрот метод за неоперативна терапия при сколиоза

Практикуването на Шрот метода има дълга история и основно се прилага за корекция на сколиоза. Базира се на триизмерна корекция на тялото, правилно дишане, правилна позиция на таза и специфични упражнения, както и на обучение на пациентите с цел да продължат лечението в домашни условия. В допълнение към силата на собствените мускули, Шрот разчита и на силата на гравитацията и силовото натоварване. Целта е да се установи баланс в позата на детето. Методът е въведен и популяризиран за пръв в Германия от Катерина Шрот и дъщеря и Криста Лехнерт Шрот. Благодарение на отличните резултати, които постига, се разпространява бързо в Европа и по света. 

Какво представлява методът:

Шрот методът е съвкупност от специализирани кинезитерапевтични процедури за деца над 10-годишна възраст с установена сколиоза до 40 градуса. Методът има доказан ефект за подобряване на възможностите и капацитета на тялото на деца и подрастващи с изкривявания на гръбначния стълб. 

Рехабилитацията цели подобрение във функционалността, възможностите и капацитета на тялото на пациента със сколиоза. Първоначалната фаза на рехабилитацията се базира на правилното поставяне на диагнозата и точната оценка на общото състояние на пациента, с цел да се назначи най-подходящо лечение. 

В Токуда се прилага Шрот терапия под две разновидности 

Шрот лагер - 10-дневна групова интензивна програма за деца 
Целта на лагера е да позволи на деца с установена сколиоза да овладеят програмата от упражнения, която да продължат да практикуват дори и след приключването на лагера в индивидуални кинезитерапевтични или домашни условия, като в последствие контролно са наблюдавани от специалист.
Шрот терапия - индивидуална и продължаваща терапия

Целта на индивидуалните упражнения и продължаващата Шрот терапия е да запази и надгражда усвоените в рамките на Шрот лагера активности, с което да се предостави по-високо и устойчиво качество в сравнение с упражненията в домашни условия. 

Нашите специалисти: 

Никола Йевтич - кинезитерапевт, Сърбия

Гост терапевт в Болница Токуда 

Сертифициран Шрот терапевт

Сертифициран Шрот инструктор за Шрот терапевти

 

Мариана Попова - кинезитерапевт

Отделение по Физикална и рехабилитационна

медицина

Сертифициран Шрот терапевт

 

Никола е роден в Крушевац (Сърбия), през 1986 г.Той завършва гимназия с медицински профил през 2005 г. Придобива диплома за Кинезитерапевт през 2011 във факултета по физическо възпитание и спорт в Нови Сад. Той завършва своята магистратура с успех 9.50 и придобива степента магистър по физическо възпитание и спорт. Записва докторантура през 2013 в същия факултет.
Никола е демонстратор по предметите „Кинезитерапия“ и „Професионална практика на кинезитерапията“ в периода от 2009 до 2010 г. във Факултета по Физическо възпитание и спорт. В същото време придобива опит в Спортното училище “Футог“, в областта подобряване на двигателните умения на децата в предучилищна възраст. Целта на този подход е да се установи подходящ растеж и развитие чрез прилагане на коригиращи упражнения.

След още една година работа във факултета като асистент по предмета „Кинезитерапия“, в периода 2011- 2012, Никола заминава за Германия в клиниката на Катерина Шрот – Асклепиос, където специализира метода за триизмерна корекция на сколиоза и кифоза, наречен Шрот. След неговото завръщане от Германия той започва прилагането на придобитите професионални знания в Шрот метода на пациенти със сколиоза. През 2014 той започва да работи в Ортопедичния център „Орто МД“ като Шрот терапевт, а през 2015 основава Сколио Център. От февруари 2015 г. той е асоцииран преподавател във факултета по Кинезитерапия в Сплит, Хърватска, по предмета Кинезитерапия. От 2016 г. е сертифициран инструктор за Шрот терапевти. 

През 1991 г. завършва Медицински колеж „Й. Филаретова“ към Медицински университет-София специалност „Рехабилитация“. През 2001 г. завършва Национална спортна академия „В. Левски“ - София специалност „Кинезитерапия“. През 2015г. придобива магистърска степен по „ обществено здраве и здравен мениджмънт“ към Факултет по обществено здраве към Медицински университет-София.

Придобити следдипломни квалификации:
Schroth English Training Course „ Asklepios Katharina-Schroth-Klinik“ Bad Sobernheim, Germany.
„Рехабилитация на заболявания и следоперативни състояния на опорно-двигателния апарат“ – ВМА-София.
„Някой аспекти на кинезитерапията в ортопедията и травматологията“- проф. Нелсон Кофи (САЩ) - НБОТ „проф. Б. Бойчев“.
„PNF -Приложение на невродинамиката в неврорехабилитацията", инструктор: Zdenka Sefman IPNFA advanced instructor (Slovenia) – Болница Токуда - София

Професионален стаж:
От 1993 г. работи в НБОТ „проф, Б. Бойчев“- Г. Баня, където има дългогодишен опит в областта на рехабилитацията в ортопедията и травматологията. Работи в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда от самото начало и е преминала специализация в болниците на „Токушукай Медикъл Корпорейшън“ в Япония.

 

 

Отделението

Новини

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".