Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Протезиране

Процесът на протезиране се състои от две отделни фази:
- изработване на тестова гилза и напасване на временната протеза; 
- изработване на окончателна гилза и напасване на постоянната протеза.

По-дългата фаза е напасването на временната протеза.
За човек с наскоро ампутиран крак, протезирането обикновено започва, когато отокът на чукана е овладян и шевовете са зараснали (от 4 до 6 седмици след хирургичната операция).

След като Вашият протезист Ви прегледа и измери чукана, 
Вие ще имате възможност да разговаряте с него за Вашите рехабилитационни цели и за очакванията, които имате по отношение на ежедневието, работата и семейството като бъдещ протезен потребител.

- Планирате ли да се върнете на работа?
- Да участвате в спортни дейности?
- Да ходите на ежедневни разходки в парка?
- Колко активен мислите, че ще бъдете?
Тази информация ще помогне на протезиста Ви да изработи протеза, която е най-подходяща за Вашия начин на живот.

Посетете нашия уеб-сайт http://www.prosthetic-center.net/

Стъпки на протезиране

Независимо дали е предназначена за ампутирани долни или горни крайници, структурата на протезата Ви ще включва:

  • приемна гилза, която се поставя върху чукана;
  • различни компоненти (тръби, адаптори, ротатори);
  • механични или електронни стави (на таза, коляното, лакътя)
  • стъпало, длан или друго устройство-накрайник.

Приемната гилза е мястото, където протезата и тялото се свързват, което я прави най-важния елемент при изработването на протезата. Степента на Вашето възстановяване и връщане към начина Ви на живот до голяма степен зависи от това, как е изработена приемната гилза. Приемната гилза трябва да бъде удобна и да приляга плътно към чукана. Изработване на тестова гилза и временна протеза.

След взимането на гипсова мярка (отливка) на чукана, се изработва приемната гилза, която точно улавя контурите на Вашия крайник. Тестовите приемни гилзи са изработени от прозрачни, термопластични материали, за да може лесно да се вижда как чуканът контактува с приемната гилза и да се установят областите с повишена чувствителност към натиск.

Временната приемна гилза и другите компоненти се напасват и центроват, когато започнете да използвате протезата и споделяте впечатленията си с Вашия протезист. За хората с наскоро ампутиран крайник, временната протеза може да бъде носена в продължение на няколко месеца, тъй като чуканът продължава да намалява размера си, да се донамества в гилзата и да променя формата си. Временната протеза обикновено не е облечена с козметично покритие, за да могат лесно да се правят нужните корекции.

Основна част от процеса на протезирането е рехабилитацията – обучението в ходене, физиотерапията и лечебната гимнастика. Някои хора, особено хората с протези на горните крайници, ще се нуждаят също така и от ерготерапия. Физиотерапевтите и ерготерапевтите ще изготвят планове за рехабилитация, които ще Ви помогнат да постигнете целите, свързани с начина Ви на живот.

Изработване на окончателна гилза и постоянна протеза

Протезистът Ви ще реши, кога е моментът за вземането на отливка за направата на финалната или окончателната гилза. За хората с наскоро ампутиран крайник, това ще бъде няколко месеца след операцията и носенето на тестова гилза, след като размерът и формата на чукана са се стабилизирали. Не забравяйте, че термините “финална” или “окончателна” протеза могат да бъдат подвеждащи. За съжаление, нито един протезен крак или ръка няма да издържат без да се износят, до края на живота Ви. В зависимост от ежедневната употреба и нивото на активност, протезата може да бъде използвана за период от две до пет години.

По отношение на децата, периодът на износване е още по-кратък поради непрестанното им физическо развитие.Важно е да запомните, че протезата е механично устройство, което понякога се нуждае от ремонт. Също така трябва да знаeте, че значителното покачване на тегло или загубата на тегло може да изисква извършването на корекции на приемната гилза или смяна на други части на протезата. Понякога се заменят единични компоненти вместо да се създава изцяло нова протеза.

Посетете нашия уеб-сайт http://www.prosthetic-center.net/

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".