МБАЛ Токуда

Токуда Болница София
История

МБАЛ “Токуда Болница София” е официално открита на 29 ноември 2006 г. като част от международната болнична верига Токушукай Медикъл Корпорейшън с името на д-р Торао Токуда - японски лекар и общественик, депутат в японския парламент, философ и автор на редица книги и публикации. Токуда е първата болница в България със 100% чуждестранна инвестиция. От 2016 г. Токуда Болница София е част от веригата лечебни заведения Аджибадем Сити Клиник, образувана след придобиването и присъединяването и заедно със Сити Клиник към турската верига Аджибадем.

Мисия, визия и принципи

Мисията на МБАЛ “Токуда Болница София” е да осигури достъп на всеки един пациент, нуждаещ се от съвременна медицинска помощ, до навременно и качествено лечение при опазване на достойнството му и зачитане на индивидуалните му изисквания. Визията на Токуда Болница е да бъде болница на първи избор на българските пациенти и на пациентите в региона, първи избор на високоспециализираните професионалисти в медицината и първи избор на партньор в здравеопазването. Основните принципи на работа в болницата включват непрекъснатост и безотказност на медицинската помощ, поставяне на пациента в центъра на процесите в болничната помощ, забрана на нерегламентираните плащания и зачитане на правата на болните без оглед на тяхната раса, социален статус и вероизповедание.

Качество при обслужване на пациентите

Всяка година през болницата и диагностичните й кабинети преминават около 274 хиляди пациенти, 2500 пациенти от чужбина, раждат се над 900 деца и се извършват близо 13 000 операции. 

Холистичният и мултидисциплинарен подход са основния модел за предоставяне на болнична помощ в Токуда. На този принцип са изградени алгоритмите за комплексно лечение на всички пациенти. Високата квалификация на лекарите и професионалистите по здравни грижи, комфортните условия и модерното оборудване на болницата са фундаменталните предпоставки за извършването на редица високоспециализирани и авангардни процедури, които привличат не само пациентите, но и редица специалисти от чужбина, с които лекарите на Токуда постоянно обменят опит и развиват нови дейности. В конгресния център на Токуда всяка година се провеждат над 100 различни практически обучения за специалисти и пациенти. Изграден е единен стандарт за добра медицинска практика, както и система за  контрол на качеството в областта на медицинската дейност, обслужването на пациентите и обучението на лекарите, сестрите и техническия персонал.

През 2016 г. Токуда Болница София става най-голямата болница в региона, акредитирана от световно признатата акредитационна система JCI (Joint Commission International). Акредитацията гарантира изпълнението на множество политики и стратегии за непрекъснато повишаване на нивото на болничните грижи и сертифицира, че пациентите се лекуват по най-безопасния и отговорен начин.  

Сградата

Болницата е построена на разгърната площ от над 52 000 кв. м. в южната част на столичния квартал "Лозенец". Тя има 11 етажа, 1 от които подземен. Структурата на болницата е многопрофилна, като се състои от над 30 клиники и отделения, в които са застъпени почти всички медицински специалности. Токуда разполага с три операционни блока, в които са разположени 22 операционни зали. 

Болницата е многопрофилна и разполага с:

• Висококвалифицирани медицински екипи 
• 37 клиники и отделения
• 3 операционни блока с 22 хирургични зали
• Модерен диагностичен център
• Авангардно оборудване
• Неотложна помощ и посещение по домовете при спешни състояния

Награди и отличия

МБАЛ "Токуда Болница София" представлява мащабна инвестиция в здравеопазването, каквато България не е имала в продължение на повече от 30 години. Ето защо през 2006 г. печели наградата "Инвестиция на годината", а през същата година й е присъдено и престижното отличие "Сграда на годината" заради съвременния дизайн и проект с мисъл за удобството на пациентите и работещите в него. Година по-късно д-р Торао Токуда е удостоен с най-високото държавно отличие от президента на Р България - Орден "Стара Планина І степен".

МБАЛ "Токуда Болница София" е носител на още множество отличия - през 2008 година й е присъдена наградата "Босей - стремеж към звездите" за тотално управление на качеството на JAIKA България, през 2009 г. става носител на отличието на Mark Institute за най-добър здравен бранд, през 2010 и 2013 г. Българската Уеб Асоциация отличава интернет страницата на Токуда като най-добър здравен уеб сайт. От 2010 г. болницата получава всяка година най-висок рейтинг за частна болница, организиран от Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП), а за 2012 г. ръководството на болницата е отличено от пациентската организация БАЗП за цялостен принос в защитата на правата на пациентите в България. В края на 2012 г. министърът на здравеопазването връчи на МБАЛ "Токуда Болница София" наградата "Малкия принц" за приносът на Токуда в борбата с аутизма.

През 2015 г. Токуда Болница София спечели съвместно със своя партньор www.treatmentbulgaria.com награда за най-добро обслужване на чуждестранни пациенти: 


Awarded by WhatClinic.com

През 2016 г. Токуда Болница София е акредитирана от световно признатата акредитационна система JCI (Joint Commission International). Акредитацията гарантира, че пациентите се лекуват по най-безопасния и отговорен начин и полага непрекъснати усилия за повишаване на нивото на болничните грижи.   

 

Вижте още

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".