Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Лечение на болката с криоаналгезия

Кабинетът за лечение на болката в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда предлага иновативна процедура за трайно обезболяване - криоаналгезия.

Криоаналгезията е терапевтичен метод, основан на временно прекъсване на сетивните функции в избрани структури на нервната система чрез прилагане на ниска температура. Това е един от иновативните методи за облекчаване на болката чрез минималноинвазивна интервенция и показва много добри резултати при пациенти, при които традиционните методи са незадоволителни. 

Криоаналгезията е процес, при който чрез ледени кристали се разрушават някои от елементите на нервната тъкан, отговорни за предаването на информацията за болка. Наречена още криоаблация, процедурата е доказано безопасна и не уврежда за постоянно нервните структури. Нервните тъкани след процедурата регенерират бавно без риск от последваща процедурата неврома. Процедурата може да бъде извършена многократно.

Как се осъществява процедурата?

Процедурата преминава през две фази. Много важно е да се локализират правилно отговорните за болката нерви. При необходимост и в зависимост от мястото на болката, процедурата се извършва под флуорографски или ехографски контрол. Първият етап включва диагностична невростимулация за разграничаване на сензорните от моторните нерви. За целта се използва невростимулатор. Необходимо е патологията на болката да бъде изолирана до сензорните нерви. Случайното замразяване на моторни нерви може да доведе до дискомфорт за пациента, свързан с временна пареза.

Използва се локална анестезия на кожата и околните тъкани, през които се вкарва малък инструмент, наречен криосонда. Важно е да не се обезболява мястото, което е цел на замразяването, за да може пациента да реагира на невростимулацията. Чрез малък разрез през кожата се вкарва канюла, през която се въвежда криосондата. Чрез невростимулатора се проверява дали сондата не е близо до моторни нерви. Ако сензорните нерви са изолирани, се пристъпва към въвеждане на замразяващ газ. На върха на сондата, която се допира до съответните нерви, се образува ледена топчица, която прекъсва нервните импулси, отговорни за болката.  

При кои състояния е подходяща криоаналгезията?

Методът се прилага с голям успех при неврологични заболявания, болкови синдроми, ортопедични и травматични болки, постоперативни болки, болки, вследствие на онкологични заболявания:

• Болка в областта на лицето
• Болезнени точки
• Болка в сакро-илиачната става
• Пудентална болка
• Пелвисна болка
• Постоперативна болка след торакотомия
• Постоперативна болка след мастектомия
• Дегенерация на интервертебралните стави
• Синдром на болезненото рамо
• Болезнен тенис-лакът
• Болки в коляното
• Неврома на Мортън
• Карциномна болка

Какви са предимствата?
  • Процедурата е минималноинвазивна и може да се проведе в амбулаторни условия
  • Има висока ефективност - в наблюдаваните случаи след криоаналгезия болката намалява или изчезва за период от 6 месеца до 2 години
  • Процедурата може да бъде повторена - в участъците, където се прилага метода, нервните структури не се премахват за постоянно, а регенерират отново 
  • Няма рикс от постпроцедурна неврома
  • Процедурата е перкутанна и се прилага под местна анестезия
  • Възвръщането към нормалния начин на живот става веднага - няма нужда от хоспитализация
  • Лесно диагностициране: флуроскопия и ехография
Апаратура

В кабинета за лечение на болката в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда се използва последно поколение Cryo-S Painless криохирургичен уред, цялостно окомплектован с криохирургични сонди и игли, както и вграден невростимулатор. Апаратурата разполага със системи за безопасност, комуникация с чип между основното устройство и сондата, гласова комуникация, както и автоматично конфигуриране на необходимите настройки за работа.

  

Записване

Вашият лекар може да Ви насочи към процедурата, ако имате индикации за лечение на болката чрез този метод. Необходима е предварителна консултация със специалист по лечение на болката. Можете да запазите своя час сега:

Отделението

Анестезиология и интензив…

Криоаналгезия

Централна реанимация

Модерно оборудване

Екип

Новини

За нас в медиите

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.