Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Минималноинвазивна сърдечна хирургия

От 2013 г. отделението по Кардиохирургия развива минималноинвазивна сърдечна хирургия

Минималноинвазивната хирургия на сърцето се извършва през малки разрези в областта на гръдния кош и представлява щадяща алтернатива на отворената хирургия. Операцията се извършва без да се разширяват ребрата и без да се разделя гръдната кост (без стернотомия), което означава по-малки хирургични разрези и по-бързо възстановяване. Подобно на отворената операция, при миниинвазивния метод сърцето се спира и се използва уред за извънтелесно кръвообращение (машина сърце-бял дроб).

В случаите, в които е възможно и показано да бъде извършена, минималноинвазивната сърдечна хирургия има редица предимства. За сърдечния хирург предимството е, че има по-добра видимост към някои части на сърцето при този метод в сравнение с отворения достъп. За пациентите кръвозагубата и рискът от следоперативни инфекции е по-малък, както и травматизмът и болката след операцията. Болничният престой е по-къс, съответно  възстановяването и връщането към нормален начин на живот е по-бързо. Допълнително предимство са по-малките белези, които изчезват по-бързо след операцията.

С минималноинвазивен достъп могат да се извършват различни видове сърдечни операции:

- Хирургия на аортна клапа на сърцето (клапно протезиране/смяна на клапа, пластика на клапа)

  • на митрална клапа
  • на трикуспидална клапа

- Аорто-коронарен байпас

- Хирургична аблация при предсърдно мъждене (най-често се прави в случаи, когато се налага едновременно и аортокоронарен байпас или хирургия на аортна клапа.)

Не всички пациенти са подходящи за минималноинвазивна сърдечна хирургия. Например на пациенти, които вече са претърпели сърдечна операция, не се препоръчва минималноинвзивният метод. Само Вашият сърдечен хирург може да прецени дали този оперативен метод е подходящ и представлява възможна алтернатива за Вас. Такъв тип операция по принцип винаги се предшества от обсъждане на възможностите между пациента, неговите близки и хирурга.

 
Съществени предимства на минималноинвазивна сърдечна хирургия са по-малките хирургични разрези и по-бързото възстановяване

Отделението

Кардиохирургия

Преглед и прием в Кардиох…

Кардиохирургични операции

Минимално-инвазивна сърде…

Уникална операция

Видео

Екип

Новини

За нас в медиите

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".