Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Уникална операция

Три сърдечни проблеми при спешна операция отстраниха кардиохирурзи на Болница Токуда, за да спасят пациент

Бързата намеса и екипната работа на кардиолози, рентгенолози и кардиохирурзи спасиха човешки живот

Операция от изключително висока сложност извършиха кардиохирурзите на Болница Токуда. Благодарение на бързата намеса и екипната работа на кардиолозите, рентгенолозите и кардиохирурзите от болницата беше спасен живота на пациент, застрашен от масивен мозъчен инсулт. За навременното диагностициране на пациента ключова роля има и използването на уникалния за страната скенер, с който може да бъде заснето сърце и коронарните съдове.

Пациентът Г.Г. на 63 г. постъпва за преглед в Болница Токуда с оплакване за изтръпване и почерняване на пръстите на дясната ръка. Д-р Милена Станева от отделението по Съдова хирургия се усъмнява, че причината за оплакванията на пациента е запушване на артерия на ръката, което се потвърждава при извършената ехокардиография. Освен това се установяват две стеснения на коронораните съдове, които са индикация за допълнителен риск от инфаркт.

Пациентът е изпратен за компютър-томографска ангиография, с което да се установи дали има по-сериозен причинител за запушването в основните артерии. 64-детекторният скенер показва свободен тромб в дъгата на аортата, който е потенциална заплаха за масивно запушване на мозъчните съдове и инсулт.

„Състоянието на пациента беше критично, тъй като във всеки един момен части от тромба можеха да се откъснат и да запушат жизнено-важни съдове в мозъка”, казва д-р Димитър Николов - началник на отделението по Кардиохирургията на Болница Токуда.

По спешност мъжът е преведен за операция в Кардиохирургия, където хирургичен екип, ръководен д-р Николов в продължение на 6 часа се бори за живота на пациета. Самата операция е изключително обемна и сложна, тъй като хирурзите е трябвало да отстранят тромба в аортната дъга и да поставят три бай-паса на стеснените коронарни артерии.

Д-р Николов подчертава, че благодарение на създадената тясна връзка между различните отделения в болницата, пациентът е подготвен за спешна операция изключително бързо, което не само предотвратява фаталните последици, но и дава шанс за нормално качество на живот на пациента.

Пациентът е изписан 7 дни след операцията. Той вече се е възстановил и посещава болницата за контролни прегледи.

Отделението

Кардиохирургия

Преглед и прием в Кардиох…

Кардиохирургични операции

Минимално-инвазивна сърде…

Уникална операция

Видео

Екип

Новини

За нас в медиите

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".