Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Исхемична болест на сърцето

Какво е исхемична болест на сърцето 

Исхемичната болест на сърцето (ИБС) представлява засягане на съдовете на сърцето, по-точно на неговите артерии. Тя е тясно свързана с атеросклерозата, при която съдовете се променят - най-често се стеснява луменът (просветът) им и може да се стигне до тяхното запушване.Това нарушава кръвотока към мускула на сърцето (миокарда), което е свързано с появата на различни симптоматики. Самата дума исхемия означава недостатъчно снабдяване на тъканите с кислород.

Кои са рисковите фактори

Причините за атеросклерозата не са известни, но се знаят някои рискови фактори за нейното възникване: артериална хипертония, диабет, тютюнопушене и дислипидемия (нарушение в обмяната на мастите в кръвта, особено на холестерола и триглицеридите). Ако те са налични, рискът от атеросклероза, а оттам - и от ИБС, се увеличава. В съдовете започват да се натрупват отлагания, които се оформят в плаки. След като достигнат определен обем, те започват да растат навътре към съда и постепенно запушват лумена му. Това се случва във всички артерии - на сърцето, мозъка, крайниците, бъбреците. Когато се засегнат сърдечните, се появява ИБС.

Плаките могат да се развиват плавно и да засилват симптомите на болестта, но могат да настъпят и остро - да се разкъсат и съдържанието да се излее в кръвоносния съд, което предизвиква тромбоза. Възможно е самата плака да нарани повърхността на съда и да се образува тромбоза, която води до остро запушване на съда - инфаркт.

Двата пола се засягат еднакво от атеросклерозата и ИБС, но характерното при нежния пол е, че женските полови хормони имат протективно действие. Затова при мъжете започваме да мислим за тези заболявания след 45-50-годишна възраст, а при жените - около 10 години по-късно, след настъпване на менопаузата. Болестта зачестява с напредване на възрастта, но тя не е изключение и при млади хора, особено при такива, при които има комбинация от рискови фактори - например диабет и тежко протичащи дислипидемии, които са генетично обусловени.

Какви са симптомите

ИБС може да протече както безсимптомно, така и с най-драматичната изява - внезапна сърдечна смърт. С други думи, човек може да има множество прояви на атеросклероза със стеснения и запушвания на съдове, но да няма никакви симптоми и в същото време първата проява да бъде внезапната сърдечна смърт.

В този широк спектър най-честата проява на ИБС е стенокардията или така наречената гръдна жаба - появата на болка в гърдите, която най-често е провокирана от физически усилия и емоционално натоварване. Обикновено тази болка е зад гръдната кост, на широка площ, която обхваща зоната към лявата ръка, челюстта, гърлото. Тя е постоянна, с продължителност 5-10 минути. При хроничната форма на стенокардия болката преминава или се облекчава от покой, помага и хапче нитроглицерин под езика. Болката може да бъде и атипична - само в ръката, в лакътя, като изтръпване на лявата ръка, аритмия, може да е съпроводена с болки високо в стомаха. Задухът, недостигът на въздух е сигурен признак за стенокардия.

Острият коронарен синдром (инфаркт или прединфарктно състояние) е доста по-драматична болка, която протича внезапно, съпроводена е с гадене, повръщане, изпотяване. Тя продължава и в покой, трае по-дълго време. При всички случаи болка, която се появява за първи път и продължава над 5-10 минути, както и по-силната, получена при нисък праг на натоварване и по-продължителна, е тревожна и трябва да се потърси лекарска помощ. Така може да се изключи остър миокарден инфаркт или веднага да се реагира с методите на инвазивната кардиология, за да се възвърне проходимостта на запушения съд. Целта е да се спаси мускулът на сърцето и да се запази функцията му, а това може да стане, ако се вземат спешни мерки в рамките на 6 до 12 часа. В първите 6 часа може да се помогне най-много на сърдечния мускул, ако се възстанови кръвоснабдяването му. Тогава последиците от инфаркта не са така фатални.

Консервативното (медикаментозното) лечение на ИБС включва контролиране на рисковите фактори - артериалната хипертония, диабета и повишения холестерол, но то върви успоредно с промяна в начина на живот, отстраняване на вредните навици, диетата. Може да се съчетае с медикаменти, повлияващи конкретните оплаквания. Третият начин на лечение, прилаган от кардиолозите, е инвазивният, наречен реваскуларизация или преодоляване на запушванията на съдовете. Това преодоляване може да стане или чрез преминаване на стесненията или запушванията (дилатиране и поставяне на стентове), или чрез байпас (заобикаляне на запушването) при напреднала степен на заболяването.

Кое е позволено и кое - забранено

Болният трябва да обсъди с лекуващия го кардиолог какво и как може да прави. Първо трябва да поговори с него за режима, който да спазва, включително хранителния. Второ, трябва да си изясни какви натоварвания е позволено да има. Те се препоръчват, и то горещо, стига да не са екстремни и да са съобразени с конкретното състояние на човека. Разбира се, не в острия стадий на инфаркт, но като цяло редовните натоварвания са много полезни. Те влияят благотворно както върху самата сърдечно-съдова система, така и върху рисковите фактори. В тази връзка са разрешени и натоварванията, свързани с правенето на секс.

Не се препоръчва приемането на анаболи от хора, които ходят на фитнес, но те не са желани и при здравите. Изкачванията на голяма надморска височина, полетите със самолет са допустими, стига болестта да не е много напреднала.

Тютюнопушенето, особено при наличието на висок холестерол, е сериозен рисков фактор и трябва да се избягва, както и прекомерната употреба на алкохол. Да се ограничат храните, богати на животински мазнини - най-вече свинското месо, пълномасленото мляко, тлъстите солени колбаси, яйцата, кашкавалът. Много полезна е рибата заради омега-3 мастните киселини, които действат благотворно върху обмяната на холестерола. Телешко и пилешко могат да се ядат, както и много плодове и зеленчуци. Полезни са чаша-две червено вино.

Отделението

Кардиология

Преглед при кардиолог

Стационар

Ангиографски лаборатории

Електрофизиология

Рискови фактори и поведен…

Исхемична болест на сърце…

Екип

Новини

За нас в медиите

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".