Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Тестове за COVID-19

Клинична Лаборатория на Болница Токуда получи международен сертификат за качество и компетентност на PCR-диагностика на COVID-19, издаден от Instand - една от най-престижните организации за провеждане междулабораторни оценки на качеството в медицинските лаборатории

Успешно издържаният външен контрол е един от основните индикатори за качество и задължително условие за Акредитация на медицинските лаборатории, независимо дали клинична, микробиологична или вирусологична. 

INSTAND e. V. е интердисциплинарно, нестопанско, научно-медицинско общество с повече от 300 члена и организира тестове за компетентност като част от външно осигуряване на качеството  от 1970 г. в почти всички области на лабораторната диагностика.

INSTAND e. V. е една от трите референтни институции, назначени от Германската медицинска асоциация и е отговорна за организирането на тестoвете за компетентност за контрол на качеството в медицинските лаборатории в страната.


PCR тест | Вземането на проби от носен и гърлен секрет за тестване за коронавирус с RT-PCR тест се извършва извън лечебното заведение, в обособен за целта мобилен пункт, който се намира в близост до входа на Спешно отделение. Работното време е от 8.30 до 11.30ч, с предварително записване на час на тел. 02/403 4000.

Ако посещавате болницата само за тестване за коронавирус с RT-PCR тест, не е необходимо да ходите до Спешна регистратура 2. Регистрацията, попълването на информирано съгласие и получаване на парола за интернет-достъп до резултатите става на място в мобилния пункт. Декларация за информирано съгласие можете да попълните на място или предварително, като изтеглите от тук>

Тъй като от изключителна важност за надежден резултат от генетичното изследване е правилното вземане на пробите, при нас то се извършва само от лекар, специално обучен за тази манипулация. Пациентите се планират през достатъчен интервал от време, за да се осигури социална дистанция и да се извърши нужната дезинфекция между отделните посещения. Персоналът в мобилната лаборатория ползва лични предпазни средства с висок клас защита. На място има осигурени дезинфекционни материали и за пациентите.

Кръвен тест | за доказване наличието на IgM и IgG антитела срещу Коронавирус – се извършват без предварително планиране на час, от 7.30 до 19.30 часа от понеделник до петък и от 7.30 до 14.30 часа в събота, в сградата на болницата, на ет.1, в манипулационната на клинична лаборатория за безсимптомни пациенти или на специално обособено място в близост до Спешна регистратура 2 за пациенти със симптоми на инфекция.

НОВО От средата на май 2020 г. Клинична Лаборатория извършва напълно автоматизиран кръвен тест на швейцарската компания РОШ Диагностикс, с висока надеждност на резултата при определяне наличието на антитела срещу COVID-19.

Клинична Лаборатория на Болница Токуда е сред първите в страната, които въведоха Рош Elecsys® Anti-SARS-CoV-2 (IgM + IgG). Тестът доказва обективно наличието на антитела и дава възможност да се проследи имунния статус на пациента на всеки 14 дни.

Рош Elecsys® Anti-SARS-CoV-2 (IgM + IgG) дава висока надеждност на резултата.

Той има 100% чувствителност (14 дни след PCR потвърждение или поява на клинични симптоми) и 99,81% специфичност към антителата, свързани с SARS-CoV-2. Тоест според компанията производител няма възможност за фалшиво отрицателен резултат две седмици след началото на заболяването, а възможността за фалшив позитивен резултат е по-малък от 2-ма души на 1000. Научете повече тук >

 

Статистика за COVID-19
 
 

 Вижте още информация за диагностициране на COVID-19 тук >

Д-р Веселина Колева, началник на Клинична лаборатория, обяснява каква е разликата между PCR и т.нар. бърз тест. Гледайте тук:

  


 


 

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ ЗА ВАШАТА БЕЗОПАСНОСТ

Вашата сигурност е приоритет и отговорност за нас, затова въведохме някои допълнителни организационни решения, за да бъдете спокойни при вашето посещение в болницата. Не бихме искали в създалата се ситуация да бъдат пренебрегвани заболявания, които изискват неотложно активно лечение и наблюдение, и е не по-малко важно да бъдат диагностицирани, контролирани и лекувани със съответната терапия. За да можем да продължим да бъдем полезни за вас  въведохме следните засилени превантивни мерки: 

Достъп до лечебното заведение

Достъпът до сградата е само през централен вход, всички останали са затворени. Обособени са отделни коридори за вход и изход. На входа, на всеки пациент/придружител се измерва температурата дистанционно и се задават насочващи въпроси (пътуване в чужбина, контакт с лице със симптоматика, съмнителна за вирусна инфекция, неразположение (задух или кашлица, мускулни болки, диария) или повишена температура в последните дни. В случай, че пациентът отговори поне на 2 въпроса положително, не се допуска в сградата, а се насочва към обособена за целта Спешна регистратура 2 (достъпът до нея се осъществява излизайки от централен вход, вляво по посока към бариерата и е указан с информационни табели) и изнесен мобилен пулмологичен кабинет извън сградата на болницата.

Общите части се почистват и дезинфекцират неколкократно през деня, включително пейките в чакалните, парапети, подове, дръжки на врати и други гладки повърхности.

Изнесен пулмологичен кабинет

Мобилен пулмологичен кабинет е изнесен извън сградата на лечебното заведение, в отделен контейнер в зоната на мястото за паркиране на линейки. В кабинета се провеждат прегледи от специалист пулмолог с предварително записан час чрез Кол Център. Към този изнесен кабинет се насочват и пациенти, които при влизане в Здравното Заведение на определените 5 въпроса отговорят с два и повече положителни, както и пациенти, които след триаж в Спешно отделение посочват симптоми на задух и кашлица.

Всички тези пациенти се регистрират на Спешна регистратура 2.

Всички превантивни мерки вижте тук >

Отделението

Клинична лаборатория

Изследвания

Резултати от изследвания

Туморен маркер за рак на …

Молекулярни онкологични т…

Имунологични изследвания

Тестове за COVID-19

Информация за пациента

Тест за Ебола

Апаратура

Видео

Екип

Новини

За нас в медиите

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, първият час след тях е с цена 3 лв., а всеки следващ час се заплаща по 2 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.