Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Тест за Ебола

Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда разполага с RealStarFILOVIRUSTypeRT-PCRKit 1.0 за диагностициране на вирусите Ебола и Марбург. Китът се произвежда от биотехнологичната компания AltonaDiagnosticsGmbH - базирана в Хамбург - и притежава CE-IVD сертификат за ин витро диагностична употреба в рамките на ЕС. В САЩ се използва лимитирана версия на кита, която открива наличие само на Ебола вирус и е със статут на диагностикум за извънредна употреба. 

RealStarFILOVIRUS китът дава прецизна оценка за наличието/липсата на вирусна РНК в пробата до няколко часа. Китът открива и двата представителя на семейство Filoviridae – Ебола и Марбург вирусите (като разграничава между тях) и освен това доказва индивидуално щама Заир (ZEBOV), установен като основния причинител на настоящата епидемия на Ебола в Западна Африка. 

RealStarFILOVIRUS китът използва real-timePCR технологията, която в световен мащаб е златен стандарт в диагностиката на вирусни и бактериални инфекции. Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда разполага с аналитичната система Rotor-GeneQ на биотехнологичния гигант QIAGENGmbH, която е валидирана за употреба с RealStarFILOVIRUS кита и се използва рутинно в болницата за други молекулярно диагностични изследвания. 

Освен Заир Ебола и Марбург, реактивът открива и останалите представители на род Ebolavirus: Bundibugyo (BEBOV), Reston (RESTV), Sudan (SEBOV) и Tai Forest (TAFV). Налице са и необходимите положителни контроли, проследяващи функционалността на използваните реагенти, както и вътрешна контрола, следяща за замърсяване на клиничния материал. 

Материалът за изследване е серум, плазма или цяла кръв, от които се изолира РНК по стандартна процедура за около 1 час. В рамките на този процес, инфекциозният материал се „обезврежда“ от специален реагент, наречен буфер AVL. Самата PCR процедура отнема близо 2,0 – 2,5 ч.

Гореспоменатите реактиви са предоставени на Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда от официалния дистрибутор на QIAGEN GmbH – „Ес Джи Пи – Био Дайнамикс“ ООД.

Информация за специалисти 

Тестът Real Star FILOVIRUS Type RT-PCR Kit 1.0 използва технологията REAL-TIME PCR (RT-PCR) и е приспособен и за ROTOR GENE – QIAGEN – апаратурата, с която  се извършват молекулярно-диагностичните вирусологични и генетични изследвания в Болница Токуда.  Чрез RT-PCR  се откриват всички вируси от семейство FILOVIRIDAE   -  5 –те известни щама на род EBOLAVIRUS: Bundibugyo (BEBOV), Reston (RESTV), Sudan (SEBOV), Tai Forest (TAFV) и Zaire (ZEBOV), както и единствения известен представител на род MARBURGVIRUS. За всеки  вирус в теста е включена съответната положителна контрола, като реакционните смеси са за по 24 определяния / на всеки вирус. Вътрешната контрола е еднаква за всички филовируси.

Тестът дава възможност за качествено определяне на всеки от вирусите при едновременна амплификация – т.е. реакцията може да се извърши едновременно за всички 6 вируса. Отчитането на резултата става  в различни канали на  RotorGene.

Материалът за изследване е серум, плазма или цяла кръв, от които се изолира РНК по стандартна процедура за около 1 час. Поставянето на PCR реакцията и амплификацията отнемат около 2,0 – 2,5 ч.

 

Отделението

Новини

За нас в медиите

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".