Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Бързи тестове за антитела на COVID-19

Какво представляват?

Т.нар. бързи тестове за антитела са серологични кръвни тестове, в които се търси наличието на IgM и IgG антитела срещу COVID-19. Имунната система създава антитела в отговор на заплахa за организма като различни инфекции. Антителата са специфични срещу всяка инфекция, вкл. COVID-19, и могат да бъдат открити в кръвта. 

За да се образуват антитела в организма при инфекция, са неоходими от няколко дни до седмици и могат да останат в кръвта няколко седмици или повече след възстановяване. Затова тестовете за антитела не трябва да се използват за диагностициране на активна коронавирусна инфекция.

Понастоящем изследователите не знаят дали наличието на антитела означава бъдещ имунитет срещу COVID-19.

Извършване на изследването

Тестовете за наличие на антитела на COVID-19 се извършват всеки ден без предватително записване на час и без ограничение във времето в манипулационната на Клинична лаборатория на 1 етаж в Болница Токуда.  

За повече информация: тел. 02/403 4000 и 02/403 4924

Нови високочувствителни надеждни тестове

Клинична Лаборатория на Болница Токуда е сред първите в страната, които въведоха бързи тестове за антитела със 100% чувствителност - Рош Elecsys® Anti-SARS-CoV-2 (IgM + IgG). Те доказват обективно наличието на антитела и дават възможност да се проследи имунния статус на пациента на всеки 14 дни.

С този вид тестове могат да се открият специфични антитела конкретно срещу SARS-CoV-2, без кръстосана реактивност към други подобни коронавируси. Чувствителността им е 100% (14 дни след PCR потвърждение или поява на клинични симптоми), а специфичността към антителата на SARS-CoV-2 -  99,81%.  Това означава, че няма възможност за фалшиво отрицателен резултат две седмици след началото на заболяването, а възможността за фалшив позитивен резултат е по-малък от 2-ма души на 1000. Високата специфичност е ключова, за да се определи надеждно, дали човек е бил изложен на вируса и дали е развил антитела.

Тестовете са напълно автоматизирани, което дава възможност на лабораторията за анализ на до 170 проби за час. Те са подходящи при масов скрининг с висока надеждност за оценка на разпространението на вируса. 

Инвитро имунотестът използва Електрохемилуминесцентен метод за откриване на антителата и определяне на имунната реакция на организма към SARS-CoV-2 в човешки серум или плазма. 

Рош Elecsys® Anti-SARS-CoV-2 е сертифициран с европейска CE маркировка и е първият серологичен тест срещу SARS-CoV2 признат във Великобритания.

Резултати

Резултатите от тестовете за антитела на COVID-19 са готови в рамките на два часа. Те могат да бъдат проверени онлайн с име и парола тук.

Положителните резултати подлежат на доуточняване с RT-PCR-тест.

Препоръки

Тестовете за антитела на COVID-19 са подходящи при задържане на клиничните симптоми повече от десет дни и/или отрицателен резултат от PCR тест. Те не са подходящи за откриване на остра инфекция или безсимптомно носителство на вируса.

Отделението

Клинична лаборатория

RT-PCR тест за COVID-19

Бързи тестове за антитела…

Комбиниран RT-PCR тест

Изследвания

Резултати от изследвания

Туморен маркер за рак на …

Молекулярни онкологични т…

Имунологични изследвания

Тестове за COVID-19

Информация за пациента

Тест за Ебола

Апаратура

Видео

Екип

Новини

За нас в медиите

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.