Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Комбиниран RT-PCR тест за COVID-19 и грип

Какво представлява?

Това е диагностичен мултиплексен молекулярен тест, който използва методът RT-PCR (обратно транскриптазна полимеразна верижна реакция) за едновременно качествено определяне на РНК от грип – тип А, грип – тип В и/или вируса SARS-CoV-2 – причинител на COVID-19.

Тестът открива дали определени участъци на ДНК на тези вируси се съдържат в гърлен или носен секрет (назофарингеален или орофарингеален секрет). Използва се мултиплексна едностъпкова RT-PCR техника чрез праймерни и флуоресцентни  сонди, насочени специфично към: матриксния протеин на грипния вирус – тип А (Flu A), матриксния протеин на грипния вирус тип В (Flu B), както и на нуклеокапсидния ген N на вируса SARS-CoV-2.

Тестът се препоръчва от СЗО за специфична диагностика и диференциране на трите вируса като причинители на остри дихателни смущения със сходни симптоми, но с различни причинители и различно лечение.

Вземане на пробата

Вземането на пробата от носен или гърлен секрет се извършва със стерилен тампон в мобилния пункт до входа на Спешно отделение, където се вземат и останалите проби за RT-PCR за COVID-19.   

За извършването на теста, е необходимо пациентът да подпише Декларация за информирано съгласие, която може да се попълни на място или предварително да изтеглите от тук>

Ако идвате в болницата само за тестване за коронавирус с RT-PCR тест, не е необходимо да посещавате регистратура. Попълването на информирано съгласие и получаване на парола за интернет-достъп до резултатите става на място в мобилния пункт. 

Работно време и срок за получаване на резултат

Работното време е от 8.30 до 11.30ч, с предварително записване на час на тел. 02/403 4000.

Резулатът от този тест е готов за 24 ч.

Цена   

Цената на мултиплексния RT-PCR тест за COVID-19, грип А и грип B e 150 лв.  

Отделението

Клинична лаборатория

Тестове за COVID-19

RT-PCR тест за COVID-19

Бърз антигенен тест за CO…

Тестове за антитела след …

Комбиниран RT-PCR тест

Изследвания

Резултати от изследвания

Туморен маркер за рак на …

Молекулярни онкологични т…

Имунологични изследвания

Информация за пациента

Тест за Ебола

Апаратура

Видео

Екип

Новини

За нас в медиите

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.