Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Бърз антигенен тест за COVID-19

Алтернатива на PCR тестовете са бързите антигенни тестове за COVID-19. За разлика от PCR-теста, който открива вирусни частици, антигенният тест доказва наличието на белтък от вирусната обвивка в пробата. Изследва се секрет от носоглътката.

Специфичност и чувствителност

93.3% чувствителност (100%, ако тестът се изпълни в период от 0 до 3 дни след появата на симптомите) и 99.4% специфичност 

Предимства

Основните предимства на антигенните тестове са бързият резултат (в рамките на половин час) и по-ниската цена. Това ги прави подходящи за скринингови тествания и бърза ориентация при спешни състояния и пациенти с оплаквания, съмнителни за COVID-19. Антигенният тест може да бъде комбиниран с други бързи тестове (за грип А, грип Б и RSV) за диференциална диагноза при остри респираторни инфекции. Подходящ е за бърз скрининг и отдиференциране на различните диагнози в есенно-зимния период, когато освен COVID-19, често срещани са и различни други респираторни заболявания с вирусен причинител.

Кога да се тествам?

Препоръчителното време за тестване с антигенен тест е през първите 7 дни от появата на симптоми на инфекцията или около седмица след евентуален рисков контакт. При оплаквания с по-голяма давност или твърде скоро след рисков контакт, резултатът може да бъде фалшиво отрицателен.

Вземане на проба и резултати

  • Тестът може да бъде заявен на регистратура Клинична лаборатория и да бъде извършен в мобилния пункт извън сградата на болницата в близост до Спешно отделение. Работното време на пункта е 08.30 до 12.30 в работни дни.
  • Пробата може да бъде взета и след преглед и преценка от специалист в зависимост от оплакванията на пациента
  • Резултатът е готов до 2 часа от получаване на пробата в лабораторията и може да бъде проверен онлайн тук>> 

Сертификат за негативен тест

За негативен резултат от проведения тест се издава международен сертификат на английски език с холограмен стикер. За улеснение можете да попълните предварително вашите данни (три имена, дата на раждане, номер и валидност на лична карта) в официалната бланка тук>> 

Цена

  • Цената на бързия антигенен тест за COVID-19 e 35 лв.
  • При комбиниране в пакет с бързи тестове за грип тип А и грип тип Б, цената е 55 лв.
  • Бърз тест само за грип тип А и грип тип Б е с цена 23 лв.

Имайте предвид

Отрицателният резултат не изключва възможността да има инфекция с COVID-19 и трябва да се тълкува заедно с клиничната картина, историята на пациента и епидемиологичната информация. При симптоми, клинични и епидемиологични данни, независимо от негативния резултат от бързия антигенен тест, задължително се прави и PCR. 

Отделението

Клинична лаборатория

Тестове за COVID-19

RT-PCR тест за COVID-19

Бърз антигенен тест за CO…

Тестове за антитела след …

Комбиниран RT-PCR тест

Изследвания

Резултати от изследвания

Туморен маркер за рак на …

Молекулярни онкологични т…

Имунологични изследвания

Информация за пациента

Тест за Ебола

Апаратура

Видео

Екип

Новини

За нас в медиите

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.