Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Бързи антигенни тестове за COVID-19

Микробиологична лаборатория извършва бърз антигенен тест за COVID-19, както и комбиниран бърз антигенен тест за COVID-19, грип А и грип Б.

Пробите от назофарингеален секрет могат да бъдат взети в изнесения мобилен пункт извън сгрдата на болницата в близост до Спешно отделение. Заявки могат да бъдат направени на регистратура Клинична лаборатория. 

За повече информация тел. 02/403 4000, 02/403 4196, 02/403 4414 


Паразитологичните изследвания

Микробиологична лаборатория уведомява пациентите, че резултатите от паразитологичните изследвания се получават единствено на място в лабораторията по Клинична микробиология на 4 етаж в Болница Токуда, сектор „Прием на проби“.

Паразитологичният резултат няма да бъде включван в бланката с микробиологични резултати на хартиен носител, нито в електронен вариант!
Промяната се налага по изискване на СРЗИ, поради изработване на паразитологичните изследвания по договор с външна лаборатория!


 

Изтеглете плакат Европейски ден на антибиотиците:

  

Изтеглете брошура "Осведоменост за антибиотиците":

 


 

Указания за вземане на проби

 

Клинична микробиология

Световна седмица за информираност относно Антимикробната резистентност (18-24 ноември)

Интервю с д-р Магда Йонева относно Антибиотичната резистентност

Целта на "Клинична микробиология" е да допринесе за подобряване на здравето и качеството на живот на пациента чрез способите на добрата лабораторна практика.

Микробиологичната диагностика установява микробния причинител и подходящия за него антибиотик. Резултат на това е бързо повлияване инфекциозното състояние, пациента не е подложен на излишна и неадекватна антибиотична терапия, която уврежда организма и оскъпява провежданото лечение.

В Клинична микробиология се доказват причинители на уроинфекции, половопредавани заболявания, диариен синдром, сепсис, инфекции на горни и долни дихателни пътища, на сетивни органи, раневи, кожни и други инфекции.

Използват се класически методи за изолация на бактериите чрез посявки, микроскопиране, имунологични методи, ДНК методи (PCR), както и бързи тестове за установяване на причинителя директно в клиничния материал.

В лабораторията се извършва бърза диагностика на вирусни инфекции, като грипен вирус, RS virus - причинител на инфекции на горни дихателни пътища и бронхиолити у децата и чревни вируси (Noro, Entero, Rota и Adeno-вируси).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 Сертификат за участие в Европейската мрежа за наблюдение на антимикробната резистентност (EARS-Net)

- външно качествено оценяване и тестване за чувствителност към антибиотици: 

 

Списък с изследванията, извършвани от Клинична микробиология

Освен рутинно използваните методи, лабораторията разполага с възможности за доказване на следните трудни за култивиране микроби и причинени от тях заболявания:

 • анаеробни инфекции
 • хламидийни инфекции в остър и хроничен стадий
 • хемофилусни инфекции /H.influenzae/
 • кампилобактерни ентероколити
 • туберкулоза – директен микроскопски препарат 
 • хеликобактер пилори - установяване на антиген и антитела
 • легионерска болест
 • микоплазмена пневмония
 • микоплазми, предавани по полов път
 • клостридиум дифициле при антибиотичноасоциирани колити /GDH, toxinA&B/
 • стрептококови инфекции - установяване на антиген в гърлен секрет

Лабораторията участва в Система за външна оценка на качеството, за което е сертифицирана.

Резултати от изследвания

Можете да проверите своите резултати от изследвания тук

 • Можете да получите своята парола за достъп на Локална регистратура Клинична лаборатория.
 • Важно! Парола и потребителско име не могат да бъдат предоставяни по е-mail или телефон. Те се получават лично с оглед запазване конфиденциалност на личните данни и информация от изследвания.

Бърз антигенен тест за COVID-19

Качествен бърз тест за установяване антигена на SARS-CoV-2 от назофарингеален секрет се извършва в Микробиологична лаборатория на Болница Токуда. Той може да бъде комбиниран с тест за грип А и грип Б за бързо диференциране на различните респираторни вируси и първоначално ориентиране в сходната симптоматика на тези инфекции. Тестът има чувствителност от 93.3% и специфичност 99.4%.

Бързият антигенен тест има предимство пред бързите кръвни тестове за антитела с това, че открива вируса още на 2-3 ден след заразяването, позволява ранно диагностициране и ако е необходимо – ранно лечение. Чувствителността на положителната проба е 100%, ако тестът се изпълни в период от 0 до 3 дни след появата на симптомите или при подозрения за излагане на риск.

Отрицателният резултат не изключва възможността да има инфекция с COVID-19 и трябва да се тълкува заедно с клиничната картина, историята на пациента и епидемиологичната информация. При клинични и епидемиологични данни, независимо от негативния резултат от бързия антигенен тест, задължително се прави и PCR. 

PCR комбиниран тест

В Клинична микробиология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда се прави комбиниран PCR тест за следните патогенни микроорганизми: N. Gonorrhoeae, C. Trachomatis, M. Genitalium и T. Vaginalis. Едновременното определяне на патогените в една проба означава по-бързо и точно изследване и възможност за своевремнно назначаване на адекватна антиобиотична терапия.

Микрооргазмите могат да бъдат изолирани от уро-генитална, ректална, фариангиална проба, конюнктивален и простатен секрет, и уринни проби. Изследваните патогени са най-чести причинители на полово предавани болести като: гонорея, трихомониоза, хламидийни и микоплазмени инфекции. 

Новият PCR анализ е бърз и точен начин за определяне ДНК в посочените микроорганизми. Резултатът се получава едновременно за всички патогени и спестява трудното култивиране на всеки един поотделно при традиционните тестове. Тестът дава възможност за адекватно и прецизно назначаване на съответстващо антибиотично лечение.

 

Отделението

Клинична микробиология

Бърз антигенен тест за CO…

Бърз комбиниран антигенен…

Изследвания

Профилактика на рак на ши…

Екип

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.