Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Паразитологични изследвания

Микробиологична лаборатория уведомява пациентите, че резултатите от паразитологичните изследвания се получават единствено на място в лабораторията по Клинична микробиология на 4 етаж в Болница Токуда, сектор „Прием на проби“.

Паразитологичният резултат няма да бъде включван в бланката с микробиологични резултати на хартиен носител, нито в електронен вариант!
Промяната се налага по изискване на СРЗИ, поради изработване на паразитологичните изследвания по договор с външна лаборатория!


 

Изтеглете плакат Европейски ден на антибиотиците:

  

Изтеглете брошура "Осведоменост за антибиотиците":

 


 

Указания за вземане на проби

 

Клинична микробиология

18 ноември - Европейски ден на антибиотиците

12-18 ноември - Световна седмица за осведоменост относно антибиотиците

 

Целта на "Клинична микробиология" е да допринесе за подобряване на здравето и качеството на живот на пациента чрез способите на добрата лабораторна практика.

Микробиологичната диагностика установява микробния причинител и подходящия за него антибиотик. Резултат на това е бързо повлияване инфекциозното състояние, пациента не е подложен на излишна и неадекватна антибиотична терапия, която уврежда организма и оскъпява провежданото лечение.

В Клинична микробиология се доказват причинители на уроинфекции, половопредавани заболявания, диариен синдром, сепсис, инфекции на горни и долни дихателни пътища, на сетивни органи, раневи, кожни и други инфекции.

Използват се класически методи за изолация на бактериите чрез посявки, микроскопиране, имунологични методи, ДНК методи (PCR), както и бързи тестове за установяване на причинителя директно в клиничния материал.

В лабораторията се извършва бърза диагностика на вирусни инфекции, като грипен вирус, RS virus - причинител на инфекции на горни дихателни пътища и бронхиолити у децата и чревни вируси (Noro, Entero, Rota и Adeno-вируси).

Сертификат за участие в Европейската мрежа за наблюдение на антимикробната резистентност (EARS-Net)
- външно качествено оценяване и тестване за чувствителност към антибиотици: 

 

Списък с изследванията, извършвани от Клинична микробиология

Освен рутинно използваните методи, лабораторията разполага с възможности за доказване на следните трудни за култивиране микроби и причинени от тях заболявания:

 • анаеробни инфекции
 • хламидийни инфекции в остър и хроничен стадий
 • хемофилусни инфекции /H.influenzae/
 • кампилобактерни ентероколити
 • туберкулоза – директен микроскопски препарат 
 • хеликобактер пилори - установяване на антиген и антитела
 • легионерска болест
 • микоплазмена пневмония
 • микоплазми, предавани по полов път
 • клостридиум дифициле при антибиотичноасоциирани колити /GDH, toxinA&B/
 • стрептококови инфекции - установяване на антиген в гърлен секрет

Лабораторията участва в Система за външна оценка на качеството, за което е сертифицирана.

Резултати от изследвания

Можете да проверите своите резултати от изследвания тук

 • Можете да получите своята парола за достъп на Локална регистратура Клинична лаборатория.
 • Важно! Парола и потребителско име не могат да бъдат предоставяни по е-mail или телефон. Те се получават лично с оглед запазване конфиденциалност на личните данни и информация от изследвания.

PCR комбиниран тест

В Клинична микробиология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда се прави комбиниран PCR тест за следните патогенни микроорганизми: N. Gonorrhoeae, C. Trachomatis, M. Genitalium и T. Vaginalis. Едновременното определяне на патогените в една проба означава по-бързо и точно изследване и възможност за своевремнно назначаване на адекватна антиобиотична терапия.

Микрооргазмите могат да бъдат изолирани от уро-генитална, ректална, фариангиална проба, конюнктивален и простатен секрет, и уринни проби. Изследваните патогени са най-чести причинители на полово предавани болести като: гонорея, трихомониоза, хламидийни и микоплазмени инфекции. 

Новият PCR анализ е бърз и точен начин за определяне ДНК в посочените микроорганизми. Резултатът се получава едновременно за всички патогени и спестява трудното култивиране на всеки един поотделно при традиционните тестове. Тестът дава възможност за адекватно и прецизно назначаване на съответстващо антибиотично лечение.

 

Отделението

Клинична микробиология

Изследвания

Профилактика на рак на ши…

Екип

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.