Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Паразитологични изследвания

Микробиологична лаборатория уведомява пациентите, че резултатите от паразитологичните изследвания се получават единствено на място в лабораторията по Клинична микробиология на 4 етаж в Болница Токуда, сектор „Прием на проби“.

Паразитологичният резултат няма да бъде включван в бланката с микробиологични резултати на хартиен носител, нито в електронен вариант!
Промяната се налага по изискване на СРЗИ, поради изработване на паразитологичните изследвания по договор с външна лаборатория!


 

Изтеглете плакат Европейски ден на антибиотиците:

  

Изтеглете брошура "Осведоменост за антибиотиците":

 


 

Указания за вземане на проби

 

Клинична микробиология

18 ноември - Европейски ден на антибиотиците

12-18 ноември - Световна седмица за осведоменост относно антибиотиците

 

Целта на "Клинична микробиология" е да допринесе за подобряване на здравето и качеството на живот на пациента чрез способите на добрата лабораторна практика.

Микробиологичната диагностика установява микробния причинител и подходящия за него антибиотик. Резултат на това е бързо повлияване инфекциозното състояние, пациента не е подложен на излишна и неадекватна антибиотична терапия, която уврежда организма и оскъпява провежданото лечение.

В Клинична микробиология се доказват причинители на уроинфекции, половопредавани заболявания, диариен синдром, сепсис, инфекции на горни и долни дихателни пътища, на сетивни органи, раневи, кожни и други инфекции.

Използват се класически методи за изолация на бактериите чрез посявки, микроскопиране, имунологични методи, както и бързи тестове за установяване на причинителя директно в клиничния материал.

В лабораторията се извършва диагностика и на вирусни инфекции, като Rota virus, причиняващ диариен синдром у децата, RS virus - причинител на инфекции на горни дихателни пътища и бронхиолити у децата, EB virus-причинител на инфекциозна мононуклеоза.

Сертификат за участие в Европейската мрежа за наблюдение на антимикробната резистентност (EARS-Net)
- външно качествено оценяване и тестване за чувствителност към антибиотици: 

Списък с изследванията, извършвани от Клинична микробиология

Освен рутинно използваните методи, лабораторията разполага с възможности за доказване на следните трудни за култивиране микроби и причинени от тях заболявания:

 • анаеробни инфекции
 • хламидийни инфекции в остър и хроничен стадий
 • хемофилусни инфекции /H.influenzae/
 • кампилобактерни ентероколити
 • туберкулоза – директен микроскопски препарат и антитела в серум
 • хеликобактер пилори - установяване на антиген и антитела
 • легионерска болест
 • пневмококови инфекции– установяване на антиген в урина и ликвор
 • микоплазмена пневмония/IgM/
 • микоплазми, предавани по полов път
 • клостридиум дифициле при антибиотичноасоциирани колити /toxinA&B/
 • стрептококови инфекции - установяване на антиген в гърлен секрет

Лабораторията участва в Система за външна оценка на качеството, за което е сертифицирана.

Резултати от изследвания

Можете да проверите своите резултати от изследвания тук

 • Можете да получите своята парола за достъп на Локална регистратура Клинична лаборатория.
 • Важно! Парола и потребителско име не могат да бъдат предоставяни по е-mail или телефон. Те се получават лично с оглед запазване конфиденциалност на личните данни и информация от изследвания.

PCR комбиниран тест

В Клинична микробиология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда вече се прави комбиниран PCR тест за следните патогенни микроорганизми: N. Gonorrhoeae, C. Trachomatis, M. Genitalium и T. Vaginalis. Едновременното определяне на патогените в една проба означава по-бързо и точно изследване и възможност за своевремнно назначаване на адекватна антиобиотична терапия.

Микрооргазмите могат да бъдат изолирани от уро-генитална, ректална, фариангиална проба, конюнктивален и простатен секрет, и уринни проби. Изследваните патогени са най-чести причинители на полово предавани болести като: гонорея, трихомониоза, хламидийни и микоплазмени инфекции. 

Новият PCR анализ е бърз и точен начин за определяне ДНК в посочените микроорганизми. Резултатът се получава едновременно за всички патогени и спестява трудното култивиране на всеки един поотделно при традиционните тестове. Тестът дава възможност за адекватно и прецизно назначаване на съответстващо антибиотично лечение.

 

Отделението

Клинична микробиология

Изследвания

Профилактика на рак на ши…

Екип

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".