Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Бърз антигенен тест за COVID-19

Алтернатива на PCR тестовете са бързите антигенни тестове за COVID-19. За разлика от PCR-теста, който открива вирусни частици, антигенният тест доказва наличието на белтък от вирусната обвивка в пробата. Изследва се секрет от носоглътката.

Специфичност и чувствителност

93.3% чувствителност (100%, ако тестът се изпълни в период от 0 до 3 дни след появата на симптомите) и 99.4% специфичност 

Предимства

Основните предимства на антигенните тестове са бързият резултат (в рамките на половин час) и по-ниската цена. Това ги прави подходящи за скринингови тествания и бърза ориентация при спешни състояния и пациенти с оплаквания, съмнителни за COVID-19. Антигенният тест може да бъде комбиниран с други бързи тестове (за грип А, грип Б и RSV) за диференциална диагноза при остри респираторни инфекции. Подходящ е за бърз скрининг и отдиференциране на различните диагнози в есенно-зимния период, когато освен COVID-19, често срещани са и различни други респираторни заболявания с вирусен причинител.

Кога да се тествам?

Препоръчителното време за тестване с антигенен тест е през първите 7 дни от появата на симптоми на инфекцията или около седмица след евентуален рисков контакт. При оплаквания с по-голяма давност или твърде скоро след рисков контакт, резултатът може да бъде фалшиво отрицателен.

Вземане на проба и резултати

  • Тестът може да бъде заявен на регистратура Клинична лаборатория и да бъде извършен в мобилния пункт извън сградата на болницата в близост до Спешно отделение. Работното време на пункта е 08.30 до 12.30 в работни дни.
  • Пробата може да бъде взета и след преглед и преценка от специалист в зависимост от оплакванията на пациента
  • Резултатът е готов до 2 часа от получаване на пробата в лабораторията и може да бъде проверен онлайн тук>> 

Сертификат за негативен тест

За негативен резултат от проведения тест се издава международен сертификат на английски език с холограмен стикер. За улеснение можете да попълните предварително вашите данни (три имена, дата на раждане, номер и валидност на лична карта) в официалната бланка тук>> 

Цена

  • Цената на бързия антигенен тест за COVID-19 e 35 лв.
  • При комбиниране в пакет с бързи тестове за грип тип А и грип тип Б, цената е 55 лв.
  • Бърз тест само за грип тип А и грип тип Б е с цена 23 лв.

Имайте предвид

Отрицателният резултат не изключва възможността да има инфекция с COVID-19 и трябва да се тълкува заедно с клиничната картина, историята на пациента и епидемиологичната информация. При симптоми, клинични и епидемиологични данни, независимо от негативния резултат от бързия антигенен тест, задължително се прави и PCR. 

Отделението

Клинична микробиология

Бърз антигенен тест за CO…

Бърз комбиниран антигенен…

Изследвания

Профилактика на рак на ши…

Екип

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.