Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Роботизирана хирургия Да Винчи

Център за роботизирана хирургия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

В Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда се провежда роботизирана хирургия в областта на урологията и гинекологията. Това е минимално инвазивно оперативно лечение, известно още като робот-асистирана лапароксопска хирургия, което предоставя на пациента възможно най-малко травматично, най-прецизно и безопасно хирургично лечение. Хирургията се извършва с помощта на роботизираната хирургична система Да Винчи - най-известната и най-напреднала компютърно асистирана технология за минимално инвазивни операции. Технологията позволява максимално щадящи за околните тъкани интервенции, което е особено важно в случаите, когато се оперират силно чувствителни зони. 

Този вид хирургия е предпочитан метод при онкологични заболявания в областта на урологията и гинекологията - при лечение на рак на простатата, пикочния мехур, бъбрека, различни видове злокачествени образувания на женската полова система - рак на ендометриума, маточната шийка, яйчниците и други видове хирургия в областта на малкия таз.

Какво представлява роботът Да Винчи   

Системата Да Винчи е създадена в резултат на развитието на телероботиката, механиката и лапароскопската хирургия като модерно приложение на комбинацията от тези дялове на науката. Апаратурата е съставена от три части: конзола за управление, на която работи хирургът, оптичен панел, който обработва и предава триизмерни видеоизображения от камера в тялото на пациента, и хирургичен (пациентски) панел, на който са разположени хирургични ръце, снабдени с фини инструменти със специални характеристики. Инструментите могат да се огъват и завъртат с много по-голяма гъвкавост от човешката китка. Те имат 7-осева подвижност, като по този начин хирургът може да постигне максимална прецизност в движенията и качество на хирургичната операция дори при много сложни случаи и труден достъп до оперативното поле. Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда разполага с робот Da Vinci Si®, който има 4 хирургични ръце - три от тях се използват за инструментите и един - за триизмерната камера.

 

Как се извършват операциите с робота Да Винчи

Хирургичните интервенции се осъществяват през малки дупчици подобно на лапароскопската хирургия. Системата предава и изчиства движенията на хирурга върху инструментите в тялото на пациента. Камерата предава висококачествена триизмерна картина с до 10-кратно увеличение на оперативното поле, като осъществява максимално близка и прецизна визуализация в конзолата за управление. Хирургът контролира инструментите и камерата седнал на конзолата със своите ръце чрез мастер контроли. Той може да управлява всички четири ръце едновременно докато гледа през стереоскопичен монитор с висока резолюция, който предоставя детайлизирана триизмерна картина на оперативното поле, по-добра от тази, която човешкото око може да осигури. Всяко движение на мастер контролите се повтаря прецизно от робота като настройките позволяват дори скалиране на движенията. Дизайнът на конзолата позволява очите и ръцете на хирурга винаги да са съвършено приведени в съответствие с изгледа на хирургичния обект, което намалява умората му.

 

Какви са предимствата на роботизираната хирургия
 • Високотехнологична хирургична система
 • Прецизност
 • Безопасност
 • Бързо възстановяване
 • Високотехнологична хирургична система

Да Винчи е най-известната съвременна система за роботизирана хирургия, чрез която се осъществяват минимално-инвазивни операции с компютърна прецизност.Технологията е резултат от развитието на телероботиката, механиката и лапароскопската хирургия и е създадена като модерно приложение на комбинацията от тези дялове на науката.

 • Прецизност

Роботизираната система Да Винчи транслира движенията на хирурга върху миниатюрни инструменти, които преминават в тялото на пациента през малки разрези. Трииземерна камера показва картина с висока резолюция и увеличение на образа. Специалните патентовани инструменти се огъват и завъртат с много по-голяма гъвкавост от човешката китка. Всичко това помага на хирурга да постигне максимална прецизност в движенията и качество на хирургичната операция, дори при много сложни случаи.

 • Безопасност

Роботизираната технология позволява минимизиране на рисковете за пациента. Компютърно-асистирана точност намалява възможостите за движения извън рамките на желания обект, което позволява максимално запазване на околните тъкани. Минимално инвазивният подход определя ниска кръвозагуба и значително намаляване на рисковете от постоперативни инфекции.

 • Бързо възстановяване и връщане към ежедневния ритъм

С роботизираната система Да Винчи се постига минимално инвазивна техника с най-ниските нива на травматичност и постоперативни болки. Възстановяването е значително по-бързо от отворена хирургия и пациентите могат да се върнат към обичайното си ежедневие във възможно най-къси срокове.

 • По-ранно лечение на онкологични заболявания

Благодарение на по-краткия възстановителен следоперативен период, пациентите, които се нуждаят от химиотерапия или лъчетерапия, могат да започнат това лечение по-рано.
 

Роботизирана хирургия ДА ВИНЧИ в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда - високотехнологични оперативни интервенции в помощ на пациентите с урологични и гинекологични заболявания

 

 • Хирургична система Da Vinci Si®
 • Сертифициран екип от лекари за роботизирана урология и роботизирана гинекология
 • Качество и безопасност за Вас в лечебно заведение с престижна международна сертификация JCI
 • Болница, част от най-голямата група лечебни заведения в България Аджибадем Сити Клиник
Кога се използва роботизираната система Да Винчи

Урологията е една от основните области, в които  се прилага роботизираната хирургия с Да Винчи. Тя е предпочитан хирургичен метод при рак на простатата, пикочния мехур или бъбрека за отстраняване на съответния орган, стеснения и запушвания на отделителната  система и други урологични интервенции.

Другата основна област на широко приложение е гинекологията, където технологията е най-съвременният метод за минимално травматично лечение при онкологични заболявания на женската полова система: рак на ендометриума, рак на шийката на матката, яйчниците, както и други видове хирургия на малкия таз.

Робот-асистирана урологична хирургия при: 

 • Рак на простатата
 • Рак на пикочния мехур
 • Рак на бъбрека
 • Стеснения и запушвания на пикочните пътища
 • Пластични реконструкции на бъбречните кухини
 • Дивертикули на пикочния мехур
 • Доброкачествено увеличение на простатата
 • Заболявания на надбъбречната жлеза

Робот-асистирана гинекологична хирургия при:

 • рак на ендометриума
 • рак на маточната шийка
 • премахване на матката и маточната шийка
 • разширена хирургия за отстраняване на матката, шийката на маточното тяло заедно със съседните тъкани, горната част на влагалището и околните лимфни възли при злокачествени заболявания
 • хирургия при рак на маточната шийка, при която се запазва матката и се съхраняват репродуктивните възможности на пациентката
 • отстраняване на миомни възли със запазване на репродуктивните възможности
 • коригираща хирургия при свличане на матката и/или влагалището

Предстои разширяване на обхвата на роботизираната хирургия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда и въвеждане на хирургични методи с използване на робота Да Винчи в нови области.

Екип

Урология

Началникът на отделението по Урология д-р Калоян Давидов и неговия екип са сертифицирани за работа с новата технология в един от официалните центрове за обучения на Да Винчи в Европа - Университетския център на Аджибадем в Истанбул.

Гинекология

Екип на АГ отделение с над 8-годишен опит извършва роботизирана гинекологична хирургия с робота Да Винчи. Д-р Лъчезар Танчев е сред малкото лекари в България, развили начуни разработки в сферата на роботизираната хирургия. През 2012 г. той придобива докторска степен с дисертация на тема: „Проучване върху избрани анатомични структури в хода на минимално инвазивната радикална хистеректомия съчетана с тазова лимфна дисекция".

За вас ли е роботизираната хирургия?

Редица предимства правят системата Да Винчи все по-налагащ се метод, особено при онкологични заболявания. Прецизността и гъвкавостта на инструментите повишават нивото на успеваемост и намаляват риска от усложнения, най-вече в области от човешкото тяло, които са силно инервирани и кръвоснабдени. Триизмерното изображение осигурява по-добра визуализация, а чувствителните микро инструменти позволяват извършване на фини прецизни движения.

Роботизираната хирургия е препоръчван метод при лечение на онкологични заболявания в областта на урологията и гинекологията - рак на простатата, пикочния мехур или бъбрека, рак на ендометриуна, маточната шийка и яйчниците.

Операциите с робота Да Винчи са подходящи и при някои доброкачествени образувания и други заболявания като: стеснения и запушвания на пикочните пътища, пластични реконструкции на бъбречните кухини, заболявания на надбъбречните жлези, дивертикули на пикочния мехур, доброкачерствено увеличена простата, миомни възли, свличане на матката и/или влагалището и др.

Попитайте Вашия лекар за възможностите за лечение с роботизирана хирургия. За информация и записване за консултации - тел. 02/403 4000.

   

 

Отделението

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".