Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Намаление на слуха

Функция на нормалното ухо

Ухото се разделя на три части: външно, средно и вътрешно ухо. Външното ухо събира и насочва звука, механизмът в средното ухо трансформира звука, а вътрешното ухо приема звука.

Звуковите вълни предизвикват вибрации на тъпанчето, които се предават посредством слуховите костици на средното ухо към течността във вътрешното ухо. Костиците на средното ухо (чукче, наковалня и стреме) превръщат звуковите вибрации на въздуха във вибрации на течността във вътрешното ухо. Вълните на тази течност стимулират много фини нервни окончания на слуховия нерв и електричните импулси в нерва се предават на мозъка, където се интерпретират като разбираем звук.

Видове увреждане на слуха

Външното и средното ухо провеждат звука, а вътрешното го приема. Ако има някакво увреждане на външното или средното ухо се развива проводно намаление на слуха, а ако проблема е във вътрешното ухо глухотата е приемна. 
Причините за проводно намаление на слуха са перфорация на тъпанчевата мембрана, възпалителни процеси на външно и средно ухо и т.н. 
При децата най-честата причина за намаление на слуха е хроничното серо-мукозно възпаление на средното ухо. Причините за това възпаление са: дисфункция на Евстахиевата търба и на второ място органично увреждане на тубарната пропускливост от механични причини в епифарингеалната кухина.

  • СЕРО-МУКОЗНО ВЪЗПАЛЕНИЕ НА СРЕДНОТО УХО

Хроничната инсуфициенция на тръбите възниква при продължителна обтурация със смущение в нормалната вентилационна фунция, клинично проявяваща се с намаление на слуха от проводен тип.
Симптоматично се изявява с оплакване от натиск и тежест в ухото, чувство за пълнота в ухото, значително намаляване на слуха, едностранни или двустранни шумове, особено при прозяване, кихане. Болката или е минимална или липсва.
Лечението е консервативно или при неуспех оперативно. Оперативните интервенции при деца се провеждат под обща анестезия, а при възрастни - под локална. Оперативното лечение включва саниране на процесите в епифаринкса (аденоидектомия, реаденотомия), парцентеза и тимпаностомия (поставяне на вентилационни тъбички, макарички).
Аденоидектомията по-подробно е описана в раздел хронични болести на тонзили и аденоиди.

  • ПАРАЦЕНТЕЗА И ТИМПАНОСТОМИЯ 

Парацентезата и тимпаностомията се извършват само от УНГ специалист. Анестезията при децата е обща, а при възрастните - локална. Извършва се инцизия на тимпаналната мембрана, аспирира се, излива от средното ухо и при необходимост се поставя вентилационна търбичка „макаричка“ (Grommet), която остава най-малко 6 месеца до отзвучаване на хроничното възпаление в назофаринкса. В повечето случаи след отшумяването на възпалителните процеси, макаричката отпада сама и тимпаналната мембрана зараства напълно, без да се налагат допълнителни оперативни интервенции. 

  • ТИМПАНОПЛАСТИКА 

При нарушаване на целоста на тъпанчевата мембрана, независимо от какъв произход (травматичен или от хронично възпаление на средното ухо), се налага извършването на тимпанопластика. Целта на тимпанопластиката е да се възстанови целостта на слуховата верига и да се затвори дефектът на тъпанчевата мембрана. Тя се извършва най-често няколко месеца след саниране на ухото, когато няма данни за течение от ухото и възпалителни процеси. Операцията се провежда под обща или локална анестезия.

Клинични пътеки

Вижте списък с клиничните пътеки за лечение в болнични условия, по които Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда има договор с Националната здравноосигурителна каса.

вижте списъка

Отделението

Уши-Нос-Гърло

Преглед при УНГ специалис…

Лечение в болница

Лечение на затруднено нос…

Лечение на заболяванията …

Намаление на слуха

Лечение на хронични болес…

Екип

Новини

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".