Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Затруднено носно дишане

Какво представлява затрудненото носно дишане?

Затрудненото носно дишане представлява нарушаване на физиологията на носа и околоносните кухини. Изразява се в нарушаване на носния цикъл, състоящ се от дишане през лявата и дясната носна половина. Най-често затрудненото дишане се проявява през нощта, като болният се събужда многократно с главоболие, компресия в сърдечната област, умора, отпадналост, но понякога тези оплаквания са постоянни.

Често пъти тези симптоми са придружени от носна секреция, намалено обоняние, нарушение на слуха. Поради външната деформация на носа, пациентът е с изразен естетичен дискомфорт.

След неуспех от определено медикаментозно и консервативно лечение на пациента се предлага оперативно лечение на носната преграда, околоносните кухини и външния нос.

Какви са причините за затруднено носно дишане?

Най-честите причини за затрудненото носно дишане са: изкривяване на носната преграда, хипертрофия на носните раковини, туморни образования на носа и околоносните кухини (доброкачествени и злокачествени).

ИЗКРИВЯВАНЕ НА НОСНАТА ПРЕГРАДА

Изкривяването на носната преграда се среща най-често и се дължи на травма, несъразмерно нарастване на носната преграда и костната и рамка, налягане на форцепс при раждането, може да бъде вродена и т.н.

Наблюдават се разнообразни съчетания (изкривяване на хрущялната част, на костно–хрущялния скелет, луксация на носната преграда, S-образно извиване, наличие на костни гребенчета и шипчета и т.н.). Освен затрудненото носно дишане, изкривената носна преграда обуславя различни възпалителни заболяваня на носа и околносните кухини и средното ухо. Също така може да предизвика и рефлекторна вазомоторна хрема, главоболие, учестяване на пристъпите от бронхиална астма и т.н.

Как се лекува изкривена носна преграда в Болница Токуда?

Лечението на изкривената носна преграда е хирургично. Препоръчва се да се осъществи след 17-18 годишна възраст при завършено развитие на лицевия скелет. Оперативната интервенция се извършва под обща анестезия. Операцията се осъществява чрез ендоназален достъп и не оставя видими външни белези. Възстановяването е бързо, а резултатът от операцията напълно отстранява предходните проблеми на пациента.

За консултация при УНГ специалист можете да се запишете на телефон 02/403 4000.

ХИПЕРТРОФИЯ НА НОСНИТЕ РАКОВИНИ

Носните раковини (конхи) са нормални структури на вътрешния нос. Те изпъкват в носната кухина и стесняват нейния обем. Има три носни раковини – горна, средна и долна, от които последната е с най-голям обем. Носните конхи представляват костни образувания, които са покрити с лигавица която е богато кървоснабдена и инервирана.

Различните състояния като алергии, при химични и физични дразнения, злоупотреба с носни капки (ксилометазолин) и т.н. водят до хипертрофия на лигавицата на носните раковини и това довежда до стеснение на обема на носните ходове.

Как лекуваме хипертрофията в Болница Токуда?

Лечението на хипертрофията на носните раковини е консервативно и при неуспех на консервативната терапия се прилага оперативно лечение.
Оперативното лечение се провежда под обща или локална упойка. Оперативното лечение на хипертрофията на носните раковини се извършва чрез ендоназален достъп и чрез електрокаутеризация или аргон-плазмена коагулация с цел намаляване на обема на лигавицата на носните раковини.

За консултация при УНГ специалист и планиране на такава операция можете да се запишете на телефон 02/403 4000.

ПОЛИПИ НА НОС И ОКОЛОНОСНИ КУХИНИ

Полипите на носа представляват дегенерирала носна лигавица вследствие на продължително дразнение при синуити, алергични хреми и др. Полипите изхождат от етмоидалните клетки и максиларните синуси и изпълват носните ходове.
  
Лечението на полипите на носа е консервативно (при единични или малки полипи) и оперативно.

Оперативното лечение се извършва под обща анестезия. Те се отстраняват със специална примка или се изскубват със специални щипки.

За консултация при УНГ специалист и планиране на подобна интервенция можете да се запишете на телефон 02/403 4000.

НЕОПЛАЗМИ В ОБЛАСТА НА НОСА И ОКОЛОСНИТЕ КУХИНИ

Неоплазмите на носа и околоносни кухини могат да бъдат доброкачествени или злокачествени. Характерни симптоми на неоплазмите в областта на носа и околоносните кухини са:

  • слузно-гноен секрет с неприятна миризма;
  • чести кръвоизливи от носа или кървави жилки в секрета;
  • намалено обоняние;
  • болка или разклащане на зъбите;
  • дори безболезнено изпадане на няколко зъба;
  • деформация на носа.

Какво лечение Ви предлагаме в Болница Токуда ?

Тази операция се извършва под обща анестезия. Времетраенето на операцията е в зависимост от обема на оперативната интервенция. Поради поставяне на тампоните е невъзможно носното дишане в следоперативния период, който е около 10 дни.

Окончателната диагноза се поставя след получаване на хистологичния резултат. При онкологичните случаи - след задължително хистологично изследване и патоморфологична диагноза, с определяне на степен на малигненост (стадий на тумора по TNM-класификация). Лечението в следоперативния период се определя в зависимост от вида на неоплазмата, стадия на заболяването, общото състояние на пациента.
След уточняване на заболяването и стадия му, ние Ви го представяме на съвместно обсъждане с лъчетерапевт и химиотерапевт за постигане на туморен контрол. Може да се наложи допълнително лъчетерапия и химиотерапия.

За консултация при УНГ специалист за започване на лечение можете да се запишете на телефон 02/403 4000.

Клинични пътеки

Вижте списък с клиничните пътеки за лечение в болнични условия, по които Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда има договор с Националната здравноосигурителна каса.

вижте списъка

Отделението

Уши-Нос-Гърло

Преглед при УНГ специалис…

Лечение в болница

Лечение на затруднено нос…

Лечение на заболяванията …

Намаление на слуха

Лечение на хронични болес…

Екип

Новини

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".