Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Център за лечение на хранителни разстройства "Василия"

В първия в България Център за лечение на хранителни разстройства се извършва комплексна диагностика и лечение на анорексия, булимия и други заболявания от спектъра на хранителните разстройства 

Вдъхновител на центъра е внучката на поета Пейо Яворов - Явора Стоилова, чиято дъщеря - известната художничка Василия Стоилова, загуби битката с анорексията. Изграждането на Центъра е реализираната мечта на Василия - да има място, където хората с подобни проблеми могат да разчитат на комплексна грижа и ангажираност към хранителните зависимости.

При необходимост от болничен престой пациентите се хоспитализират в Токуда Болница в модерни и комфортни условия, при строго спазване на конфиденциалността на болните. 

Мултидисциплинарният екип на центъра включва психолози, психиатри, гастроентеролози, ендокринолози  други специалисти с цел максимална ангажираност към тези коварни болести.

За организиране на първа консултация с нашия психиатър - водещ специалист в областта на хранителните разстройства, д-р Светлана Бояджиева, е необходимо записване на тел.: 02/403 4000. Кабинетът на д-р Бояджиева се намира в ДКЦ "Токуда" на трети етаж.

При първото Ви посещение на Информация ще Ви бъде издадена персонална карта - "Карта на пациент", която ще улесни обслужването Ви. 

Д-р Светлана Бояджиева - психиатър, специалист в областта на хранителните разстройства

Д-р Светлана Бояджиева, д.м. е завършила медицина през 1979 г в Медицинска Академия, София. От 1983 до 2001 г работи като асистент и главен асистент в Катедрата по психиатрия на Медицински Университет, София. Има специалности психиатрия (1984 г), фамилна терапия (1989) и детска психиатрия (1997). От 1987 г специализира в областта на психичните разстройства на храненето, през 1994 г защитава дисертация на тази тема, а през 1999 г създава специализиран кабинет за хранителни разстройства, където прилага своята комплексна терапевтична програма. Д-р Бояджиева е автор на монографиите "Нейно Величество Храноманията. Психични разстройства на храненето: анорексия и булимия нервоза" (2000 г), "Лицето на глада. Тайни от кухнята на хранителното разстройство и лични битки с него" (2010) и съавтор на "Eating Disorders in Adolescence" (1995). Има над 60 публикации в областта на Хранителните разстройства в наши и чужди научни издания и множество популярни материали. Член е на Европейския съвет по хранителни разстройства и е участвала в международни програми за лечението им.

 

Проф. д-р Симеон Стойнов, д.м.н. - Началник Клиника по Гастроентерология и Пулмология

Проф. Стойнов е завършил Висш медицински инситут (ВМИ) , София през 1969г. Притежава специалности по Вътрешни болести и Гастроентерология. Над 10 години е бил ръководител на Катедрата по гастроентерология във ВМИ. Работил е като директор на Институт по гастроентерология и хранене, ръководител на Клиничен център по гастроентерология, началник на Клиника по гастроентерология. Участвал е в над 10 клинични проучвания като главен изследовател. 
Председател е на Българското дружество по гастроентерология и членува в българския клон на Международния гастрохирургичен клуб ( IGSC ) и Организация Мондиале Гастроентеролоия (OMGE) . Има над 150 научни статии в български и чуждестранни научни списания и над 60 участия в национални и международни конгреси и симпозиуми. 
Научните му интереси са в областта на заболяванията на тънкото черво и възпалителните чревни заболявания.

 

Д-р Лъчезар Лозанов – ендокринолог

Завършил е медицина през 1992 г. в Медицински университет- гр. София. Има две специалности- „Вътрешни болести” /1999 г/ и „Ендокринология” /2002 г/. Първите три години от кариерата си работи в кардиологично отделение в екипа на акад. Чудомир Начев, МУ- София. През 1995 г. започва работа в Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология /УСБАЛЕ/ „Академик Иван Пенчев”. Там има 11 годишен опит, натрупан в клиниките по хипофизни, надбъбречни и гонадни заболявания, както и в лечението на болестите на щитовидната жлеза и захарният диабет. Завежда кабинет по „Ендокринни хипертонии и холтер мониториране на артериалното налягане и сърдечната дейност”. От 2006 г. досега е Завеждащ сектор по ендокринология към Вътрешно отделение на МБАЛ Токуда- София.  Активно работи ехография на щитовидната и околощитовидните жлези. Участвува в научно-изследователска дейност в областта на ендокринологията и съставяне на учебни помагала по клинични проблеми на ендокринологията. Има сериозни интереси в изучаване и лечение на наднорменото тегло и затлъстяването. Член на Българското дружество по енодкринология, член на Асоциацията по ендокринни хипертонии и член на Европейското дружество по изучаване на захарния диабет  (EASD).

 

Д-р Десислава Горчева – ендокринолог

През 1994 г. е завършила МУ-София. Има специалност по вътрешни болести и ендокринология. Работила е в МЦ „Грийнберг”, 25 ДКЦ, Пета МБАЛ. Има изкаран ехографски курс за диагностика на заболяванията на щитовидната жлеза. В МБАЛ „Токуда Болница София” е от създаването й.

 

  

 

 

Д-р Бойка Костова - специалист по вътрешни болести и ендокринология

Завършила медицина в Медицински университет -София. През 1996 г. Работила е като диетолог и като лекар в звено за неотложна медицинска помощ в продължение на три години след завършването си. Специализира вътрешни болести в МБАЛ „Александровска“ и придобива специалност по вътрешни болести през 2005 г. Специализира ендокринология и болести на обмяната в УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“ и придобива специалност през 2008 г. Работи като ендокринолог в МБАЛ Токуда Болница София от м.юни 2008 г.

 

 

 

Д-р Розалина Балабанска – гастроентеролог

Завършила е медицина в МУ-София през 1987 г. Има призната  специалност по "Вътрешни болести" от 1996 г.  и специалност по "Гастроентерология и диететика" от 1999 г. Работила е в Гастроентерологична клиника на Военно-медицинска академия и Пета МБАЛ, където 14 години е трупала опит под ръководството на акад. Григор Мечков. Специализирала е Гастроентерология и ендоскопска ехография в Националния център за изучаване и лечение на онкологичните заболявания в гр.Милано, Италия, има специализации в Холандия, Англия, Гърция и Русия. От 10 години работи по международни програми за лечение на хроничните вирусни хепатити. От 1991 г. се занимава с ехографско изследване на коремните органи, интервенционална ехография. Извършва чернодробни биопсии, целенасочени пункции под ехографски контрол, парацентези. Владее английски, руски и италиански език. Член е на Международната и Българската асоциация на хирурзи и гастроентеролози, Европейската асоциация по ултразвук в медицината, Българското гастроентерологично дружество. Има публикации в наши и чуждестранни списания. Води рубрика “Гастроентерология” в медицинското списание “Медицински магазин”. В МБАЛ „Токуда Болница София” е от март 2007г.

 

Д-р Радин Цонев - гастроентеролог

Роден на 19.10.1964г. в гр.София. Завършил медицина през 1988г. във ВМИ-София, има 18 години трудов стаж. От 1994г. до 2007 работил в Пета МБАЛ в Гастроентерологично отделение на Вътрешна клиника. Има придобити две специалности-Вътрешни болести-1995г, Гастроентерология-1997г. От1992г. има придобит курс по Абдоминална ехография, а от 1993г. по Инвазивна ехография под ръководството на проф. Н. Григоров, а по-късно под ръководството на акад. Гр. Мечков. От 2002г самостоятелно извършва слепи и целенасочени чернодробни биопсии. 
Член е на Българското дружество по Гастроентерология и Асоциация по ултразвук в медицината, на Международната асоциация на гастроентеролози и хирурзи. Завършил е следдипломна квалификация - 1995г. в Атина,Гърция. След конкурс специализация в Рим,Италия - два месеца на тема "Ендоскопия и ехоендоскопия"-1999г. в Католическа университетска болница,“Джемели” при проф.Гуидо Костаманя. Специализация в Арнем, Ротердам и Амстердам-Холандия-2000г. 
Специализация по ехоендоскопия-два месеца-Ница, Франция-2003г. Множество публикации в наши и чужди списания. Владея английски, руски език и отчасти италиански.

 

Вижте още

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.