Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Център за лечение на хранителни разстройства "Василия"

В първия в България Център за лечение на хранителни разстройства се извършва комплексна диагностика и лечение на анорексия, булимия и други заболявания от спектъра на хранителните разстройства 

Вдъхновител на центъра е внучката на поета Пейо Яворов - Явора Стоилова, чиято дъщеря - известната художничка Василия Стоилова, загуби битката с анорексията. Изграждането на Центъра е реализираната мечта на Василия - да има място, където хората с подобни проблеми могат да разчитат на комплексна грижа и ангажираност към хранителните зависимости.

При необходимост от болничен престой пациентите се хоспитализират в Токуда Болница в модерни и комфортни условия, при строго спазване на конфиденциалността на болните. 

Мултидисциплинарният екип на центъра включва психолози, психиатри, гастроентеролози, ендокринолози  други специалисти с цел максимална ангажираност към тези коварни болести.

За организиране на първа консултация с нашия психиатър - водещ специалист в областта на хранителните разстройства, д-р Светлана Бояджиева, е необходимо записване на тел.: 02/403 4000. Кабинетът на д-р Бояджиева се намира в ДКЦ "Токуда" на трети етаж.

При първото Ви посещение на Информация ще Ви бъде издадена персонална карта - "Карта на пациент", която ще улесни обслужването Ви. 

Д-р Светлана Бояджиева - психиатър, специалист в областта на хранителните разстройства

Д-р Светлана Бояджиева, д.м. е завършила медицина през 1979 г в Медицинска Академия, София. От 1983 до 2001 г работи като асистент и главен асистент в Катедрата по психиатрия на Медицински Университет, София. Има специалности психиатрия (1984 г), фамилна терапия (1989) и детска психиатрия (1997). От 1987 г специализира в областта на психичните разстройства на храненето, през 1994 г защитава дисертация на тази тема, а през 1999 г създава специализиран кабинет за хранителни разстройства, където прилага своята комплексна терапевтична програма. Д-р Бояджиева е автор на монографиите "Нейно Величество Храноманията. Психични разстройства на храненето: анорексия и булимия нервоза" (2000 г), "Лицето на глада. Тайни от кухнята на хранителното разстройство и лични битки с него" (2010) и съавтор на "Eating Disorders in Adolescence" (1995). Има над 60 публикации в областта на Хранителните разстройства в наши и чужди научни издания и множество популярни материали. Член е на Европейския съвет по хранителни разстройства и е участвала в международни програми за лечението им.

 

Проф. д-р Боян Лозанов, дмн - Началник Клиника по Ендокринология и Нефрология

Проф. Боян Лозанов е специалист по ендокринология и болести на обмяната.Завършил е медицина в МУ-Пловдив (1958). Има признати специалности по вътрешни болести (1965) и ендокринология (1969). Защитени дисертации: 1977г  - за доктор по медицина, 1992 г. - за доктор на медицинските науки (1992).Специализирал е тиреоидология в Англия (университетите в Ню Касъл, Лондон и Оксфорд). Хабилитиран е като доцент през 1985 г и за  професор по ендокринология  през 1993. Има научни публикации общо 169, от които 151 научни статии в български и чуждестранни медицински списания и 18 учебни помагала, монографии и основно ръководство по ендокринология .Основните му научни приноси и интереси  са главно в областта на тиреоидологията: патофизиология, диагностика, лечение на автоимунните и йоддефицитните заболявания на щитовидната жлеза и други. Преподователският му стаж в МУ-София е общо 36 г, като е преминал всички академични степени – от асистент, старши и  главен асистент до  доцент и професор. Ръководител на Клиничния център по ендокринология към МУ-София (1992 – 2000 г.) и на Клиниката за болести на щитовидната жлеза и минералния костен обмен към същия от 1986  до 2002). Национален консултант по ендокринология (1997 – 2000). Консултант по ендокринология към Университетска болница „Лозенец”(2006-2011). Понастоящем работи в болница „Токуда”-София в  Клиниката  по вътрешни болести. Член е на Българското дружество по ендокринология от неговото основаване, главен редактор на официалното издание на дружеството – списание „Ендокринология” от 1996 г до момента. Член е на Европейската Тиреоидна Асоциация (ЕТА) и Европейската асоциация по ендокринология (ЕСЕ). Член на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ), както и  на редакционната колегия на нейното научно списание. „Българска медицина”.

Носител е на няколко престижни награди в сферата на медицината, сред които "Асклепиус" на МУ-София за цялостен принос към медицинската наука за 2001 година инаграда на БЛС "Проф. Константин Чилов" за принос в развитието на вътрешната медицина за 2004 година.

 

Проф. д-р Симеон Стойнов, д.м.н. - Началник Клиника по Гастроентерология и Пулмология

Проф. Стойнов е завършил Висш медицински инситут (ВМИ) , София през 1969г. Притежава специалности по Вътрешни болести и Гастроентерология. Над 10 години е бил ръководител на Катедрата по гастроентерология във ВМИ. Работил е като директор на Институт по гастроентерология и хранене, ръководител на Клиничен център по гастроентерология, началник на Клиника по гастроентерология. Участвал е в над 10 клинични проучвания като главен изследовател. 
Председател е на Българското дружество по гастроентерология и членува в българския клон на Международния гастрохирургичен клуб ( IGSC ) и Организация Мондиале Гастроентеролоия (OMGE) . Има над 150 научни статии в български и чуждестранни научни списания и над 60 участия в национални и международни конгреси и симпозиуми. 
Научните му интереси са в областта на заболяванията на тънкото черво и възпалителните чревни заболявания.

 

Д-р Лъчезар Лозанов – ендокринолог

Завършил е медицина през 1992 г. в Медицински университет- гр. София. Има две специалности- „Вътрешни болести” /1999 г/ и „Ендокринология” /2002 г/. Първите три години от кариерата си работи в кардиологично отделение в екипа на акад. Чудомир Начев, МУ- София. През 1995 г. започва работа в Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология /УСБАЛЕ/ „Академик Иван Пенчев”. Там има 11 годишен опит, натрупан в клиниките по хипофизни, надбъбречни и гонадни заболявания, както и в лечението на болестите на щитовидната жлеза и захарният диабет. Завежда кабинет по „Ендокринни хипертонии и холтер мониториране на артериалното налягане и сърдечната дейност”. От 2006 г. досега е Завеждащ сектор по ендокринология към Вътрешно отделение на МБАЛ Токуда- София.  Активно работи ехография на щитовидната и околощитовидните жлези. Участвува в научно-изследователска дейност в областта на ендокринологията и съставяне на учебни помагала по клинични проблеми на ендокринологията. Има сериозни интереси в изучаване и лечение на наднорменото тегло и затлъстяването. Член на Българското дружество по енодкринология, член на Асоциацията по ендокринни хипертонии и член на Европейското дружество по изучаване на захарния диабет  (EASD).

 

Д-р Десислава Горчева – ендокринолог

През 1994 г. е завършила МУ-София. Има специалност по вътрешни болести и ендокринология. Работила е в МЦ „Грийнберг”, 25 ДКЦ, Пета МБАЛ. Има изкаран ехографски курс за диагностика на заболяванията на щитовидната жлеза. В МБАЛ „Токуда Болница София” е от създаването й.

 

  

 

 

Д-р Бойка Костова - специалист по вътрешни болести и ендокринология

Завършила медицина в Медицински университет -София. През 1996 г. Работила е като диетолог и като лекар в звено за неотложна медицинска помощ в продължение на три години след завършването си. Специализира вътрешни болести в МБАЛ „Александровска“ и придобива специалност по вътрешни болести през 2005 г. Специализира ендокринология и болести на обмяната в УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“ и придобива специалност през 2008 г. Работи като ендокринолог в МБАЛ Токуда Болница София от м.юни 2008 г.

 

 

 

Д-р Розалина Балабанска – гастроентеролог

Завършила е медицина в МУ-София през 1987 г. Има призната  специалност по "Вътрешни болести" от 1996 г.  и специалност по "Гастроентерология и диететика" от 1999 г. Работила е в Гастроентерологична клиника на Военно-медицинска академия и Пета МБАЛ, където 14 години е трупала опит под ръководството на акад. Григор Мечков. Специализирала е Гастроентерология и ендоскопска ехография в Националния център за изучаване и лечение на онкологичните заболявания в гр.Милано, Италия, има специализации в Холандия, Англия, Гърция и Русия. От 10 години работи по международни програми за лечение на хроничните вирусни хепатити. От 1991 г. се занимава с ехографско изследване на коремните органи, интервенционална ехография. Извършва чернодробни биопсии, целенасочени пункции под ехографски контрол, парацентези. Владее английски, руски и италиански език. Член е на Международната и Българската асоциация на хирурзи и гастроентеролози, Европейската асоциация по ултразвук в медицината, Българското гастроентерологично дружество. Има публикации в наши и чуждестранни списания. Води рубрика “Гастроентерология” в медицинското списание “Медицински магазин”. В МБАЛ „Токуда Болница София” е от март 2007г.

 

Д-р Радин Цонев - гастроентеролог

Роден на 19.10.1964г. в гр.София. Завършил медицина през 1988г. във ВМИ-София, има 18 години трудов стаж. От 1994г. до 2007 работил в Пета МБАЛ в Гастроентерологично отделение на Вътрешна клиника. Има придобити две специалности-Вътрешни болести-1995г, Гастроентерология-1997г. От1992г. има придобит курс по Абдоминална ехография, а от 1993г. по Инвазивна ехография под ръководството на проф. Н. Григоров, а по-късно под ръководството на акад. Гр. Мечков. От 2002г самостоятелно извършва слепи и целенасочени чернодробни биопсии. 
Член е на Българското дружество по Гастроентерология и Асоциация по ултразвук в медицината, на Международната асоциация на гастроентеролози и хирурзи. Завършил е следдипломна квалификация - 1995г. в Атина,Гърция. След конкурс специализация в Рим,Италия - два месеца на тема "Ендоскопия и ехоендоскопия"-1999г. в Католическа университетска болница,“Джемели” при проф.Гуидо Костаманя. Специализация в Арнем, Ротердам и Амстердам-Холандия-2000г. 
Специализация по ехоендоскопия-два месеца-Ница, Франция-2003г. Множество публикации в наши и чужди списания. Владея английски, руски език и отчасти италиански.

 

Вижте още

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".