Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Детска хирургия

Детският сектор към Отделението на Първа хирургия разполага с две модерно обзаведени стаи (една самостоятелна и една с 4 легла). Създадени са необходимите удобства, за да могат децата и техните придружители да се чувстват комфортно и престоят им в отделението да бъде спокоен и приятен.

При кои хирургични проблеми в детската възраст сме в състояние да Ви помогнем:

1. Възраст – консултираме и лекуваме деца от 0 до 18 години.

2. При какви състояния:

 • болки в корема;
 • заболявания на хранопровода и стомашно-чревния тракт;
 • заболявания на белите дробове;
 • хидроцеле;
 • крипторхизъм;
 • ингвинална или пъпна херния;
 • съмнение за остър апендицит;
 • доброкачествени тумори на кожа и подкожие: хемангиом, липом, фибром, лимфангиом;
 • злокачествени процеси в гръдната и коремната кухина
 • рани на меките тъкани от различно естество;
 • възпаления на меките тъкани – фурункул / гнойно-възпалително заболяване на космените торбички/, карбункул /засягане едновременно на няколко съседни космени торбички от възпалителния процес/, супурация на атероми, нагнояване на рани, възпаление на дермоидални  кисти в опашната област, възпаления в резултат на попаднали в тъканите чужди тела, панарициуми, враснал нокът и др.
 • фимоза

Преглед при детски хирург 

1. Проф. д-р Огнян Бранков извършва прегледи и консултации всеки делничен ден от 10:00 до 13:30 часа, включително прегледи по НЗОК (вторник и сряда). Необходимо е предварително записване на тел. 02/403 4000.

Проф. Бранков е едно от най-големите имена в детската хирургия, специалист по заболявания, обхващащи гръдния кош, белите дробове, хранопровода и стомашно-чревния тракт, включително хирургия на новородени деца. Той извършва широк спектър от хирургични интервенции при пъпна и ингвинална херния, крипторхизъм, хидроцеле, фимоза, доброкачествени тумори на кожа и подкожие –хемангиом, липом, фибром, лимфангиом, злокачествени процеси в гръдната и коремната кухина, гранични проблеми с педиатричните специалности – повръщане, запек, ГЕР, фисури на ануса.

2. Д-р Диана Стоянова извършва първични и вторични медицински прегледи по НЗОК всеки четвъртък от 14.30 до 16.30 часа. Необходимо е предварително записване на телефон: 02/403 4918 или 02/403 4000.

Свободен прием при д-р Стоянова - всеки четвъртък от 08,30 до 13,00 часа. Необходимо е предварително записване на телефон: 02/403 4918 или 02/403 4000.

Амбулаторният кабинет е в тясна връзка с отделението по педиатрия, с клинична лаборатория и образна диагностика, както и със специалисти от други специалности, в случаите, когато се налага тяхната консултация. Подходът е мултидисциплинарен и основно предимство е работата в екип.

Проф. д-р Огнян Бранков, д.м.н. - детски хирург

Проф. д-р Огнян Бранков е водещ специалист по детска хирургия с 40 г. стаж. Завършил е медицина през 1973 г. в Медицинска Академия (МУ) - София. Има придобити специалности по Хирургия от 1980 г., Детска хирургия от 1982 г. и Гръдна хирургия от 2007 г. Притежава сертификати за правоспосбност по горна интестинална ендоскопия, брохоскопия и бронхология. Специализирал е в Берлин и Лайпциг през 1986 г., в Москва през 1987 г., Виена и Брюксел през 1988 г., и САЩ (Ню Йорк и Бостън) - през 1998 г. През 2008 г. придобива Европейски сертификат по детска хирургия.

След дипломирането си работи като хирург в Окръжна болница Перник, след което 37 г. е детски хирург в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов". От месец юни 2004 до април 2013 година е ръководител Секция по детска хирургия на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов". От 2013 г. се присъединява към екипа на Токуда Болница София.

Проф. Бранков е хоноруван преподавател в Медицински университет - София, където през 2000-2001 г. оглавява Катедрата по детска хирургия. Има над 100 научни публикации в списания и сборници, 9 от които - в международни издания. Съавтор на 5 учебника, 1 от които на английски език. Съставител и редактор на най-новия учебник по детска хирургия. Участвал е в повече от 80 конгреса, над 30 от тях - на международно ниво. Има признати 22 рационализации и 1 изобретение. От 2005 г. насам е Главен републикански специалист по детска хирургия.

Въвежда за първи път в България редица нови процедури и интвенции в областта на детската хирургия на хранопровода, стомашно-чревния тракт и белите дробове.

Носител е на много отличия, награди и дипломи, между които почетен знак "Български лекар" 2005  и "Медик на годината" 2009, почетен знак на Български лекарски съюз 2006, почетен знак на "Пирогов" 2011.

Членства в научни дружества и организации:

 • Председател на Научното дружество по детска хирургия в България
 • Член на пленума на Българското хирургично дружество
 • Член на Европейската асоциация на детските хирурзи
 • Почетен член на Румънската академия по детска хирургия
 • Член на Европейската асоциация на лекарите "УЕМС"

Владее немски, английски и руски, ползва френски език.

Д-р Диана Стоянова

Д-р Стоянова завършва медицина през 1990 година в Медицински Университет Стара Загора. Работила е като ординатор педиатър в отделение за неотложна помощ към 25 поликлиника София 6 години. През 1998 печели конкурс за длъжността научен сътрудник към Клиниката по Детска Хирургия в МБАЛСМ “Н. И. Пирогов” и започва работа там като детски хирург в отделение по детска коремна хирургия. През 2001 година придобива специалност по Обща хирургия, а през 2005 специалност по Детска хирургия. Същата година печели стипендията на Американския Колеж на Хирурзите, която и дава възможност да  специализира детска хирургия  в Texas Childrens' Hospital в Хюстън.

През април 2011, след повече от 13 години работа в МБАЛСМ “Пирогов”, като детски хирург, напуска, за да се присъедини към екипа на Първа хирургия към Токуда Болница София.

Отделението

Чернодробно-жлъчна, панкр…

Роботизирана коремна хиру…

Миниинвазивна и лапароско…

Преглед при хирург

Прием в клиниката

Детска хирургия

Пациентите за нас

Екип

Новини

За нас в медиите

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".