Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Лапароскопска хирургия

Отделението по Обща и онкологична гинекология и тазова хирургия на Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда разполага с нова лапароскопска техника и инструментариум за минимално-инвазивна щадяща гинекологична хирургия.  С помощта на апаратурата се разширява обема извършвани лапароскопски хирургични интервенции от екипа на д-р Илия Карагьозов.

Новата техника позволява лапароскопско премахване на миомни възли на матката (миомектомия) с по-голям обем и брой с по-малко травматизъм и по-бързо възстановяване. Целта е да се запази матката и репродуктивните способности на жената.

С въвеждането на новите техники за хирургия може да се осъществи цялостно премахване на матката (хистеректомия) без необходимост от разрези на коремната стена при селектирани случаи. Това означава по-кратък болничен престой и значително съкращаване на възстановяването. Оборудването ще позволи рутинно въвеждане на минимално-инвазивни методи в гинекологичната хирургия при различни доброкачествени заболявания на женската репродуктивна система. 

Лапароскопските хирургични интервенции се провеждат през няколко малки отвора в коремната област. През един от отворите се въвеждат камерата и необходимите фини инструменти, а през другите - хирурзите направляват инструментите. Основните предимства на този вид хирургия са по-малко кръвозагуба и следоперативна болка, по-бързо възстановяване, по-малки (почти никакти) козметични белези, по-нисък риск от инфекции за пациента. Доказано е също така, че лапароскопските операции не водят до потискане на имунната система на болния.

Минимално-инвазивната диагностика и лапароскопската хирургия се считат за най-значимото постижение в областта на коремната и тазова хирургия през последните години.  Хирурзите извършват операцията като следят интервенцията в реално време с помощта на видео системи, които осигуряват образ с много висока разделителна способност и качество.  Има възможност за приближаване и насочване, което означава по-добра видимост и прецизност на операцията.

Предимства на лапароскопската хирургия
 • минимална кръвозагуба
 • незначителна следоперативна травма
 • бързо възстановяване
 • кратък болничен престой
 • бързо връщане към нормалния начин на живот
 • по-добри козметични резултати (малки и почти незабележими белези)
Според медицинските показания и преценката на лекуващия лекар в отделението могат да бъдат извършени минимално инвазивно:
 • Лапароскопска хистеректомия с или без тръби и яйчници
 • Лапароскопско отстраняване на миомни възли
 • Лапароскопско отстраняване на кисти на яйчници
 • Лапароскопско отстраняване на извънматочна бременност
 • Ендометриоза и др.

Отделението

Обща и онкологична гинеко…

Роботизирана гинекология …

Лапароскопска хирургия

Гинекология

Лазерна конизация

Екип

Новини

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".