Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Важни дати

Май 2004 -  Първа копка

Ноември 2006 - Официално откриване

Декември 2006 - Награда "Инвеститор на годината"

Ноември 2008 - Награда за тотално управление на качеството "Босей - Стремеж към звездите"

Октомври 2009 - Награда на Mark Institute "Най-добра частна болница"

Болница Токуда е носител на още множество отличия:

  • 2008 г. - Награда "Босей - стремеж към звездите" за тотално управление на качеството на JAIKA България
  • 2009 г. - Носител на отличието на Mark Institute за най-добър здравен бранд
  • 2010 г. - Награда на Българска уеб асоциация за най-добър уебсайт в сферата на здравеопазването
  • От 2010 г. насам всяка година Болница Токуда получава най-висок рейтинг за частна болница от Българска асоциация за закрила на пациента (БАЗП) за високо ниво обслужване и стандарти при спазване правата на пациента 
  • 2012 г. - Награда на БАЗП за цялостен принос в защита на правата на пациентите в България
  • 2012 г. - Награда "Малкият принц" за принос в борбата с аутизм на Минситерство на Здравеопазването на Република България
  • 2013 г. - Награда на Българска уеб асоциация за най-добър уебсайт в сферата на здравеопазването.
  • 2014 г. - Награда на БАЗП за най-добра частна болница в България 
  • 2014 г. - Награда на БАЗП за най-добър медицински център в България 
  • 2015 г. - Награда на WhatClinic за отлична пациентска грижа 2016 г. - Болница Токуда е акредитирана от световно признатата акредитационна система JCI (Joint Commission International)
  • 2016 г. - Акредитация от световно признатата акредитационна система JCI (Joint Commission International)
  • 2018 г. - Награда в категория Качество на годишните награди на КРИБ (Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България)

 

История 
Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда е официална открита на 28 ноември 2006 г. като част от международната болнична верига Токушукай Медикъл Корпорейшън, собственост на д-р Торао Токуда - японски лекар и общественик, депутат в японския парламент, философ и автор на редица книги и публикации. Болница Токуда е първата болница в България със 100% чуждестранна инвестиция и най-голямата частна болница в страната и региона.
  
Откриването на Болница Токуда през 2006 г. предствалява най-мащабната инвестиция в здравеопазването, каквато в България не е правена в продължение на повече от 30 години. По тази причина през 2006 г. болницата печели наградата "Инвестиция на годината", а през същата година й е присъдено и престижното отличие "Сграда на годината" заради съвременния дизайн и проект с мисъл за удобството на пациентите и работещите в него. През 2007 г. д-р Торао Токуда е удостоен с най-високото държавно отличие от президента на Р България - Орден "Стара Планина І степен"
 
От 2016 г. Болница Токуда е част от най-голямата верига лечебни заведения в България - Аджибадем Сити Клиник, която включва 4 болници, 4 медицински центъра, над 2500 медицински специалисти, 700 от които лекари и 750 легла. Аджибадем Сити Клиник е част от здравната верига на Аджибадем – една от най-големите медицински структури в Турция. Глобално веригата е част от базираното в Малайзия публично дружество IHH Healthcare Berhad - световен лидер в предоставянето на висококачествени здравни услуги. IHH оперира в 10 страни (включително Малайзия, Сингапур, Турция, Индия, Китай, ОАЕ и др.), представена е с 52 болници и има над 30 000 служители. 
 
Кратка история на основателя на болницата д-р Торао Токуда

Д-р Торао Токуда е роден на 17 февруари 1938 г. в Токуношима, префектура Кагошима. Съвсем млад той се посвещава на идеята да стане лекар. Приет е да следва в Медицинския факултет на Университета в Осака. След завършването си постъпва на работа в общинската болница в града. През 1972 г. изгражда първата си болница в Мацухара – предградие на Осака, където въвежда 24-часово медицинско обслужване. Същата година основава групата „Токушукай” и започва изграждането на болници в различни краища на страната. През 1985 г. д-р Токуда постига своята мечта за построяване на болница в родния си град. Следвайки своя основен принцип „Всички живи същества са създадени с равното право на живот и здраве”, той създава лечебни заведения навсякъде, където хората се нуждаят от свободен достъп до качествена медицинска помощ. Едновременно с това той решава да се кандидатира за депутат в Японския парламент, където има четири мандата. Д-р Токуда е общественик, писател, философ с редица книги, сред които „Пред живота всички сме равни”, „Лекари без корпуция”, „Воля за живот”, „Да започнеш от нулата” и др. Голяма част от обществения му принос е в сферата на медицинската етика, отношенията лекар-пациент и усъвършенстване на медицинските услуги, които пациентите получават.

Изпълнителни директори на Болница Токуда  
Д-р Явор Дренски
Изпълнителен директор Болница Токуда в периода 2011 - 2016

Д-р Явор Дренски е изпълнителен директор на МБАЛ "Токуда Болница София" от 01 януари 2011 година. Той е част от екипа на японската болница от самото й създаване, като последователно заема постовете Административен директор /2005 - 2009/ и Медицински директор /2010 - 2011/.
Д-р Дренски е завършил медицина през 1992 година в МУ - София. Медицинското му образование продължава със специализация по Акушерство и гинекология. Работил е 8 години като лекар, 3 от които в Либия.
Д-р Дренски е завършил магистърска програма по "Здравен мениджмънт" през 2009 година, има магистърска степен по Финанси от 2003 година, преминал е редица специализации в областта на болничния мениджмънт и болничните финанси. Специализирал е в САЩ, Швейцария, Унгария, Великобритания, Япония и др.
В периода на 2000 - 2005 година д-р Дренски е международен консултант в областта на здравеопазването към световни компании като Bearing Point, USA; 3M; Deloitte Touche Tohmatsu и др.
В периода 2002 – 2004 е началник “Болнична помощ” НЗОК.
На Учредителното събрание на Националното сдружение на частните болници, проведено на 16 февруари 2013 година е избран за председател на организацията, обединяваща частните лечебни заведения за болнична помощ у нас.
През 2015 г. д-р Явор Дренски бе отличен с наградата „Болничен мениджър на 2015” на Националните медицински награди. През ноември същата година е удостоен с наградата Мениджър на 2015 година в кампанията на в. Стандарт, Дарик радио и Министерството на здравеопазването "Млад Медик" за активна подкрепа в развитието на младите лекари и професионалисти по здравни грижи.  На 12 юли 2016 напуска МБАЛ "Токуда Болница София"


Д-р Росен Панов
Изпълнителен директор Болница Токуда в периода 2006 - 2010

Завършил  е Първа английска гимназия в София. Продължава образованието си в МУ - София и Карловия медицински университет в Прага, където се дипломира през 1989 год по специалността  „Медицина”. Дълги години работи като хирург в Общинска болница – гр. Самоков и Пета градска болница – София с придобита специалност „Хирургия”.
От 1997 год. участва в проекта „Токуда Болница София” и е от първите лекари, посетили и специализирали в Болниците на доктор Токуда в Япония.
През 2005 год. е поканен от ръководството на „Токушукай медикал корпорейшън” да се заеме с изграждането на болницата в София и до края на 2010 год. заема длъжността изпълнителен директор на МБАЛ „Токуда Болница София”. Също така  Д-р Панов ръководи „Второ хирургично отделение” и  мултидисциплинарния Мамологичен център към болницата.
Като хирург с профилна насоченост – третиране на заболяванията на млечната жлеза, той е специализирал в тази област в много водещи онкологични центрове в Япония, Франция, Италия и Англия. Има разработки, публикации и участия в множество научни семинари,  най-вече в областта на „онкопластичната хирургия на млечна жлеза”.

Член е на EURAMA- Европейската асоциация за лечение на заболявания на млечните жлези.

 

Вижте още

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.