Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Методи за асистирана репродукция

Асистираната репродукция включва няколко основни похвата:

 • Интраутеринна (вътрематочна) инсеминация (Intrauterine insemination, IUI) – представлява процедура, при която с помощта на тънък и гъвкав катетър се поставят във влагалището на входа на шийката на матката или в самата матка на жената малък обем изолирани основно подвижни сперматозоиди от общата семенна течност на партньора. Семенната течност се довтечнява, а сперматозоидите се пречистват в стерилни лабораторни условия, преди да се заредят в катетъра. Процедурата се прилага при наличие на проводимост на маточните тръби и резултат от спермален анализ в норма или с леки отклонения. При сексуален контакт част от сперматозоидите успяват да достигнат до фалопиевите тръби, където се осъществява оплождането. Целта на инсеминацията е да увеличи броя сперматозоиди, които достигат до фалопиевите тръби и да се увеличи шансът за оплождане. Възможно е да се използва нативна (свежа) отделена партньорска семенна течност или замразени донорски проби със сперматозоиди от сертифицирана криобанка. Вътрематочната инсеминация е по-малко инвазивна и по-евтина опция в сравнение с ин витро оплождането. Инсеминацията не изисква пункция на фоликули за добиване на яйцеклетки и обща упойка, както при ин витро процедурата. Интраутеринната инсеминация отнема само няколко минути и включва минимален дискомфорт. Лекуващият лекар проследява продължителността на цикъла на жената и спрямо момента на овулацията й преценява кога е най-подходящо да се извърши процедурата. Инсеминирането на обработената семенна течност се извършва няколко часа преди или след овулацията. Възможно е поставянето на инжекция с човешки хорионгонатотропен хормон с цел правилно определяне времето на овулация, както и провеждане на инсеминацията при естествен или стимулиран цикъл. След въвеждането на подготвения обем от изолирани подвижни сперматозоиди във влагалището или маточната кухина е препоръчително жената да остане в легнало положение за петнадесет минути, за да се увеличи шансът за настъпване на бременност. Техниката не е препоръчителна при жени с тежки заболявания на фалопиевите тръби, инфекция на таза или средна до тежка ендометриоза.
 • Инвитро оплождане – техника, която протича в няколко етапа и може да се осъществи чрез различни методи:
  • Хормонална стимулация: В този първи и най-важен етап се използват подкожни инжекции, чиято доза е строго индивидуална и зависи от яйчниковия отговор. Стимулацията трае около 10-12 дни и се извършва под строг лекарски контрол. Когато яйцеклетките са готови, е необходима една финална инжекция, която се поставя в точен час и спомага узряването им.
  • Оплождане при спонтанен цикъл: за разлика от класическата инвитро процедура в случая липсва стимулация. Проследява се естественият цикъл на жената, като целта е да се аспирира яйцеклетката преди спонтанната овулация.
  • Пункция на фоликули и обработката на яйцеклетки: При този етап яйцеклетките се изваждат от яйчниците на пациентката, докато тя е под краткотрайна венозна упойка, в присъствието на анестезиолог. Процедурата се осъществява посредством аспирация на фоликулите под ултразвуков контрол. Аспиратите се предават в ембриологичната лаборатория, където яйцеклетките се изолират и подготвят за оплождане. След като пациентката се събуди, прекарва 2-3 часа в болницата и е готова да възстанови нормалния си ритъм на живот. След пункцията може да има слабо генитално кървене, което да е придружено с болки ниско в корема.
  • Класическо инвитро оплождане (In Vitro Fertilization, IVF): представлява метод, свързан с процес на предварително селектирани подвижни сперматозоиди и съвместното им инкубиране в културална среда с яйцеклетка при лабораторни условия, най-близки до естествените, с цел да се увеличи шансът за осъществяване на оплождане. Сперматозоидите сами преодоляват слоя от кумулусни клетки около яйцеклетката и достигат до обвивката й, като целта е оплождането да се осъществи спонтанно (максимално близо до естественото). На 18-я час от процеса яйцеклетката се проверява за характерните признаци за настъпило оплождане. Методът се използва при добри спермални показатели на партньора и не се препоръчва в случаи на тежък мъжки фактор (намалена концентрация и/или подвижност на сперматозоидите) или неуспехи при предишни ин витро процедури.
  • Инжектиране на сперматозоид в зряла яйцеклетката (Intracytoplasmic Sperm Injection, ICSI): методът представлява директно инжектиране на един сперматозоид във вътрешната среда (цитоплазмата) на яйцеклетката, преодолявайки всичките й обвивки, с помощта на специализирана техника и под микроскопски контрол. Важен показател за осъществяването на ICSI процедура е степента на зрялост на яйцеклетките. Получените яйцеклетките след яйчникова фоликулна пункция се обработват и подготвят за процедурата, като единствено зрелите яйцеклетки се оплождат със сперматозоиди чрез съответната техника на инжектирането им. На следващия ден се отчита дали е настъпило оплождане. ICSI техниката се прилага, когато причината за безплодието е свързана със силно изразен мъжки фактор – намален брой на сперматозоидите в еякулата (олигозооспермия); наличие на сперматозоиди с намалена подвижност (астенозооспермия) и/или лоша морфологична оценка (тератозооспермия); вазектомия; наличие на антиспермални антитела; пълна липса на сперматозоиди (азооспермия), при което се извършва пункция или биопсия на надсеменника или тестиса; в случаи на ретроградна еякулация или частичо запушване на семепроводите; или ако оплождането по класическия метод не дава резултат.
  • Култивиране на ембриони: този етап протича, след като се установи оплождане. При сливането на яйцеклетката и сперматозоида се получава предимплантационен ембрион, който се отглежда в специална хранителна среда в продължение на 3 до 6 дни. Ежедневно се следят условията, в които ембрионът се развива и се определя неговото качество.
  • Ембриотрансфер: това е последният и най-приятен етап от процедурата. Най-подходящо е да се осъществи на 3-я или 5-я ден от култивирането на ембрионите. Избират се ембриони (един или два) с най-добра морфологична характеристика, очаквайки да са с най-висок имплантационен потенциал. Взимат се със специален катетър и под ултразвуков контрол се поставят в матката на жената. Процедурата е безболезнена и напомня усещането при вземане на цитонамазка. Когато има повече ембриони с добро качество, те могат да бъдат замразени и съхранени за последващ ембриотрансфер при неуспех или да се използват за постигане на следваща бременност.
Запиши час за консултация >

Отделението

Център за асистирана репр…

Консултация с нашите спец…

Репродуктивни проблеми

Диагностични методи при б…

Възможности за лечение

Методи за асистирана репр…

Обработка и подбор на спе…

Други процедури

Замразяване на генетичен …

Донорство на генетичен ма…

Видео

Екип

Новини

За нас в медиите

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".