Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Замразяване на генетичен материал

Замразяване на яйцеклетки

Поради своята уникалност по устройство и функция яйцеклетката изисква специални условия при обработка преди замразяване. Най-ефикасен е методът витрификация. Замразяването и съхранението на яйцеклетки се препоръчва преди химио- или лъчетерапия, тъй като това уврежда функцията на яйчниците. Прилага се и при жени, които планират бременност и раждане на дете на по-късен етап от живота си или пациентки, при които яйчниците намаляват своята функция преждевременно. Яйцеклетки се замразяват и в случаи, при които партньорът е затруднен да отдели сперматозоиди навреме, в деня на процедурата по изваждане на яйцеклетки от парньорката или по някаква друга основателна причина.

Замразяване на сперматозоиди

Замразяването е процедура, свързана със запазване на сперматозоидите при подходящи условия, която позволява за успешното им използване след неограничен период време. Гаметите се криосъхраняват, като се използва метод с контролирана скорост и бавно охлаждане или по-нова техника на мигновено замразяване (витрификация). Сперматозоидите се съхраняват с помощта на криопротектор (най-често 10% грицерол в хранителна среда). Допълнителни криопротектиращи средства могат да се добавят за запазване жизнеспособността, намаляване смъртността и запазване на висок процент подвижни сперматозоиди след размразяване (например добавяне на растежен фактор и холестерол). Криосъхраненият еякулат се използва за донорство на сперматозоиди или като средство за запазване фертилитета при мъже, подложени на вазектомия или лечения, компрометиращи фертилитета (химио- и лъчетерапия, хирургически интервенции). Съхранението на сперматозоиди се извършва по различни причини:

  • преди лъчелечение или химиотерапия, които биха довели до сериозни нарушения в сперматогенезата и пълна липса на такава след преустановяване на лечението;
  • преди хирургична интервенция на мъжката полова система;
  • когато предстои ин витро процедура, а на партньора се налага да отсъства в деня на пункцията;
  • при затруднения с отделянето на сперматозоиди заради стрес и притеснение или при здравословни състояние, непозволяващи нормална еякулация;
  • при сериозни отклонения от нормата след спермален анализ;
  • когато пациентът желае да съхрани семенния си материал.

Замразяване на ембриони

Ембриони, които са качествени и не са използвани за трансфер, могат да бъдат замразени посредством метода витрификация. Криосъхранението на ембриони осигурява възможност за последващ трансфер, в случай, че не е постигната бременност. Понякога се налага замразяване на всички ембриони, тъй като не е препоръчителен ембриотрансфер в настоящия цикъл – например, при развитие на хиперстимулационен синдром или при състояния на маточната лигавица, неблагоприятни за ембриотрансфер в дадения момент – полип в матката, кървене или други индикации. Замразените ембриони могат да се съхраняват безкрайно дълго в сигурни условия и да се използват за трансфер след известно време.

Запиши час за консултация >

Отделението

Център за асистирана репр…

Консултация с нашите спец…

Репродуктивни проблеми

Диагностични методи при б…

Възможности за лечение

Методи за асистирана репр…

Обработка и подбор на спе…

Други процедури

Замразяване на генетичен …

Донорство на генетичен ма…

Видео

Екип

Новини

За нас в медиите

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".