Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Донорство на генетичен материал

1. Донорство на яйцеклетки

Донорството на яйцеклетки е процедура, която се контролира стриктно от българското законодателство. Донорите не носят никаква отговорност за изхода на процедурата, за което предварително са попълнили информирано съгласие и декларация за даряване. Донорството е доброволен и напълно анонимен акт. Позволено е дарителство на яйцеклетки между сестри или братовчедки. Донорството в България е безвъзмездно. Дoпусĸа се oбeзщeтявaнe нa дoнoра зa пoнeсeни oт нeгo мaтepиaлни paзxoди и нeудoбcтвa, свързани с процедурата – отсъствие от работа, пътни разходи, хотел и други, в paзyмни paзмepи. Обещетяването нe е cвъpзaнo cъc caмитe яйцeĸлeтĸи и нe зaвиcи oт изxoдa нa пpoцeдуpaтa.

Донорки на яйцеклетки могат да бъдат жени между 18 и 34-годишна възраст, които имат поне едно живо родено дете. При родствено даряване – при сестри или братовчедки, възрастта на донорката може да е между 18-38 години.

Всяка жена, желаеща да стане донор, минава през редица изследвания: общ медицински преглед, гинекологичен преглед, микробиологично изследване на влагалищен секрет, цитонамазка, хормонални и вирусологични изследвания, генетични изследвания и други.

2. Донорство на сперматозоиди

Донорът на сперматозоиди с цел дарителство се подбира на базата на неговата възраст (необходимо е пълнолетие), здравословно състояние и медицинска история, чрез попълване на въпросник, информирано съгласие и декларация за даряване, както и чрез интервю (снемане на анамнеза) с медицински представител. Необходимите изследвания за потенциален донор на сперматозоиди са безплатни. Донорството е доброволно и безвъзмездно, възможно е донорите на сперматозоиди да бъдат обезщетявани в разумни размери за направени разходи: пътни, за настаняване и престой, за отсъствие от работа, за причинен дискомфорт или болка, пропуснати ползи и други. Тяхната анонимност се гарантира.

3. Избор на донор

Двойката, нуждаеща се от донорски яйцеклетки, задължително попълва информирано съгласие и декларация, която включва и предпочитан профил на търсения донор. Нашият екип ще избере най-подходящата за Вас донорка на яйцеклетки, като запази пълна анонимност за двете страни.

Двойката, нуждаеща се от донорски сперматозоиди, задължително попълва информирано съгласие. Предоставя й се актуален каталог, който съдържа информация с физически признаци (раса, етническа принадлежност, цвят на очи и коса, ръст, тегло, кръвна група и други) и лична информация (образование, професия, интереси и хоби) на одобрените анонимни донори. В спокойна атмосфера двойката може да разгледа и избере подходящ донор, като декларира избора си в информираното съгласие.

Запиши час за консултация >

Отделението

Център за асистирана репр…

Консултация с нашите спец…

Репродуктивни проблеми

Диагностични методи при б…

Възможности за лечение

Методи за асистирана репр…

Обработка и подбор на спе…

Други процедури

Замразяване на генетичен …

Донорство на генетичен ма…

Видео

Екип

Новини

За нас в медиите

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".