Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Реконструктивна лицево-челюстна хирургия

Реконструктивна, пластично-възстановителна и естетична лицево-челюстна хирургия

Реконструктивната лицево-челюстна хирургия възстановява деформирани или напълно изгубени тъкани и органи на лицето и шията вследствие на вродени заболявания, туморни процеси, травматични увреждания или хирургични интервенции.

Освен традиционните реконструкции (с тъкани по съседство на дефекта, пластика с различни фигури, свободно пренасяне на кожа и кост, тъкани на хранещо краче и др.) използваме и най-съвременните методи за микросъдов трансфер и трансплантация. Операциите включват набавяне на тъкани от пациента (кост, мускул, кожа и т.н) и пренасянето им в лицево-челюстната област. Тяхната жизнеспособност се гарантира от свързването под микроскоп на артерия и вена на трансплантата с подходяща артерия и вена в лицево-челюстната област.

  
Пациент със злокачествен тумор на дясната част на долната челюст, наложил резекцията й. Възстановена е 1 година по-късно, традиционно чрез собствена костна тъкан от хълбочния гребен - случай на доц. Джоров.

 

  
Пациент с тежка травматична деформация на дясната орбита, реконструирана с костни присадки от черепния свод – случай на доц. Джоров.

 

  

  
Дете с тумор на долната челюст. Лечението налага нейната резекция. Възстановена е едномоментно чрез микросъдова реконструкция с част от тазова кост. Първата успешна микросъдова долночелюстна реконструкция в България – случай на доц. Джоров.

 

Дистракционната остеогенеза е друг съвременен метод, които прилагаме за възстановяване на недостатъчност и дефекти на лицевия скелет. Върху запазените костни структури се прави срез, поставят се специални апарати (дистрактори) и чрез планирано и контролирано теглене, се формира нова, пълноценна кост. Процесът на удължаване се съпътства и от околните меки тъкани.

    
Пациент със злокачествен тумор на долната челюст наложил резекцията й. Челюстта е възстановена в последствие с помощта на дистракционна остеогенеза – случай на доц. Джоров.

 

  

     
Пациент с доброкачествен тумор, наложил резекция на долната челюст, при която веднага започва възстановяването й чрез дистракционна остеогенза – случай на доц. Джоров.

 

Някои дефекти на ушите, носа, очите и други зони на лицето не винаги могат да се възстановят успешно с биологични тъкани. В такива случаи се прилага лицево-челюстно протезиране (анапластология). При него се използват специални медицински силикони - меки, биологично поносими материали.

  
Възстановен нос с лицева протеза (епитеза) – случай на доц. Джоров, анапластолог г-н Борикин

 

  
Възстановено ухо с лицева протеза – случай на доц. Джоров, анапластолог г-н Борикин

 

Липсващият участък от лицето се склуптурират, по метода на Мадам Тисо. Задържането на протезата се постига чрез собствената й еластичност, с помощта на вътрекостни импланти или други специални приспособления.

Естетичната хирургия на лицето е интердисциплинарна. Осъществява се с участието на пластични хирурзи, лицево-челюстни хирурзи, УНГ-хирурзи, дерматолози, козметици и др.

Една от основните задачи на естетичната хирургия е да коригира процесите на стареене на лицето. То включва промени както в самата кожа, така и в подлежащите меки тъкани. Актуален метод за подобряване на състоянието им е мезотерапията, чрез нидлинг (под адекватно обезболяване, през малки разстояния, се набожда кожата).

За промяна в обема на лицевите тъкани и изглаждане на съществуващите бразди (бръчки) често се прилагат и вътрекожни или подкожни апликации на собствена мастна тъкан (липофилинг) или естествени субстанции (ботулинов токсин, хиалуронова киселина). Това са микроинвазивни методи за корекция на малки до средни по обем дефекти, асиметрии и диспропорции.

Тежките вродени или придобити лицеви деформации изискват първоначална реконструкция на скелетната основа на лицето. Тя ще подобри позицията и на меките му тъкани. В последствие за детайлизиране на резултата могат да се приложат и други  естетични корекции.

     

         
Лицева корекция преди и след лечението – случай на доц. Джоров

 

В процеса на стареене се задълбочават челните бразди, западат веждите, отпускат се клепачите, загубва се окръглената форма на бузите и се появяват хлътнали линии по шията. Операциите, за корекция на тези процеси, са блефаропластика (корекция на клепачите), повдигане на челото и веждите (фейс-лифт), септоринопластика (корекция на носа и носната преграда), отопластика (корекция на ушите), ментопластика (корекция на брадата) и др.

  
Корекция на брадата преди и след лечението – случай на доц. Джоров

Отделението

Лицево-челюстна хирургия

Консултации

Челюстно-лицеви деформаци…

Реконструктивна лицево-че…

Вродени малформации

Туморни образувания

Кисти

Травматични заболявания

Заболявания на долночелюс…

Заболявания на слюнчените…

Възпалителни заболявания

Екип

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".